Operatörler Bilginizi Satıyor Olabilir

Makaleler
20
Yer
Nordschleife
Daha fazla  
Meslek
Öğrenci
Herkese selamlar. Çok kimsenin dikkat etmediği bir konuda küçük bir bilgilendirme yapmak istiyorum. Üç büyük telekom şirketinin de bir çeşit ödül mekanizması var; salla kazan, sil süpür veya çark. Haftalık size ücretsiz bir şeyler veriliyor, bazen de çok ihtiyacınız olduğu yerde ihtiyacınız olan bir şey çıkıyor, bazen ise ay sonunu internetsiz geçirmemiş oluyorsunuz.

Ne güzel değil mi havadan internet? Güzel tabii ki bir bedeli var bunun. Eğer bir şey ücretsiz ise ücreti sizsiniz. Şimdi geleyim konuya; çoğunuz bu ödül mekanizmalarını kullanıyorsunuz. Fakat bir şey dikkatinizi çekti mi? "Veri kullanım izni"... O gün belki ihtiyacınız vardı, belki hiç umursamadınız ve onayla deyip geçtiniz. Fakat aslında o sizin bilgilerinizi tehlikeye sokabiliyor.

Birkaç seneye kadar operatörlerin bilgilerinizi üçüncü taraflara paylaşmasında hiçbir sıkıntı yoktu. Verileriniz rahatça ücretiyle tabii paylaşılıyor. Bu verileri alan kiďi listesi de büyük. Çıkarılan yasa ile bu engellendi, yapılması için kullanıcının hür beyanı şartı arandı.

Anlatıyorum ki kavrayabilin. "Veri kullanım izni" meselesine devam edelim. Bu ücretsiz ödül mekanizmaları öyle kurulmuş ki arkasında bu izni vermenizi sağlıyor.

Ödül mekanizmalarını kullanabilmek için veri kullanım iznini onaylamanız gerekiyor ki kullanabilesiniz. Siz de o anda ihtiyacınızdan veya umursamazlığınızdan hızlıca onaylayıp interneti cebe indiriyorsunuz fakat veri kullanım izni çoktan verilmiş oluyor ve verileriniz üçüncü taraflarla paylaşılıyor.

Eğer sürekli ummadığınız yerlerden SMS ve arama alıyorsanız bu sebepten alıyor olabilirsiniz. "Bedava mal baldan tatlıdır." edasıyla hemen atladığımız için bu izni fark etmeden verebiliyoruz.

Çoğu kişinin kullandığını düşünüyorum, malum mobil paketlerde çay kaşığı ile kullanım hakkı veriliyor. Bu nedenle de bilgilendirme gereksinimi duydum.

Operatörler veri kullanım iznini kapatmak için yöntemler sunmak zorunda ancak bunları uğraştırıcı bir şekilde(müşteri hizmetlerini aramaya zorlamak gibi) olduğundan teşebbüs edilse bile birçok kişi bırakıyor.

Eğer bu tarz şeylere karşı duyarlılığınız varsa veya yukarıda bahsettiğim "Bunlar nereden bulmuş numaramı?" gibi sorularınız varsa operatörünüze göre bunları araştırmanızı ve açtıysanız da kapatmanızı öneririm. Iyi günler!

Bana normal geldi bu durum. Satmayan bir şirket mi varmış?

Veri Kullanım İzni'nden kastınız ne? Android telefonlarda verdiğiniz izin mi? Bu izin bildiğim kadarıyla kaç GB kullandığınızı gösteren ayar. Aynen şu şekilde:
Screenshot_20220617-211705.jpg

Kastınız başka bir şeyse ya da bilmediğim bir şey varsa orası ayrı.

İf you're not paying for the product, you are the product diye bir söylem vardır. Bahsettiğiniz gibi ürüne ödeme yapmıyorsanız ürün sizsiniz anlamında. Fakat bunu bahsettiğiniz konudan bu kadar hassasiyete almak, Facebook Instagram gibi platformlar varken tamamen gereksiz. Zaten artık mahremiyet ve gizlilik diye bir olay kalmadı bu sosyal platformlar sayesinde. Telefon numarası vermek çok basit oldu, benim operatör bunu orada burada paylaşsa ne olur paylaşmasa ne olur? İnsanlar oynadıkları oyunlarda hiç tanımadıkları kişilere, "telefon numaram bu bir şey olursa ararsınız" yazıp numara veriyor bu kadar basit yani. Ha tabii ki bilgilendirmeniz güzel, bu konuda çok hassas olan uğraşmak isteyen uğraşsın ya da operatöründen vazgeçsin o sizin bileceğiniz iş. Çok da şey yapmamak lazım.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı