Çözüldü Sayısal Organik kimya sistematik adlandırmada izopropil için "i" harfi mi yoksa "p" harfi mi kullanılacak?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

K.Makise

Kilopat
Makaleler
4
Daha fazla  
Geçen sene hocamız "p" harfi ile adlandırma yapmamız gerektiğini söyledi ama YT kampında (Kimya Adası) "p" değil "i" almamız gerektiğini söylüyor.

Bunun hangisi doğru şimdi?

Çözüm
Adlandırmada alfabetik sırayı gözetmek için soruyorsanız "i" olarak alınması gerektiğini hatırlıyorum, p nereden çıktı?
Ekran Görüntüsü - 2024-11-25 19-28-25.png

Mesela bu kısımda hoca numaralandırmaya izopropilden başlıyor. Ben de dahil olmak üzere videonun altına yazan birkaç kişi de izpropilin alfabetik sıralaması için "p" harfinin kullanıldığını sanıyorduk yani en azından bize böyle öğretildi.

Ama videoda "i" harfi kullanılıyor hoca da bir yorumun altına değiştiğini yazmış ama video zaten geçen senenin yani bizim hocamızın bize "p" kullanılmasını söylediği sene.

Kafamı bayağı karıştırdı bu.

P nereden çıktı?

İzopropilde izo kısmını almayıp propil kısmını almamız söylenmişti.

Eki Görüntüle 2360145

Mesela bu kısımda hoca numaralandırmaya izopropilden başlıyor. Ben de dahil olmak üzere videonun altına yazan birkaç kişi de izpropilin alfabetik sıralaması için "p" harfinin kullanıldığını sanıyorduk yani en azından bize böyle öğretildi.

Ama videoda "i" harfi kullanılıyor hoca da bir yorumun altına değiştiğini yazmış ama video zaten geçen senenin yani bizim hocamızın bize "p" kullanılmasını söylediği sene.

Kafamı bayağı karıştırdı bu.

İzopropilde izo kısmını almayıp propil kısmını almamız söylenmişti.
Eğer hoca bunu problem edecekse 1-(1-metiletil), 2-metil siklopentan olarak da isimlendirebilirsin bu bileşiği. İzopropil grubunun diğer adı 1-metiletil, bunu da kullanabilirsin. IUPAC'a uygun ikisi de, hoca yanlış diyemez kısaca.

Son düzenleme:
Eğer hoca bunu problem edecekse 1(1-metiletil), 2 metil siklopentan olarak da isimlendirebilirsin bu bileşiği. İzopropil grubunun diğer adı 1-metiletil, bunu da kullanabilirsin. Iupac'a uygun ikisi de, hoca yanlış diyemez kısaca.

Hocam, mezun senemdeyim çok şükür öyle bir derdim yok. Sadece doğrusunu öğrenmek istedim.

Ekran Görüntüsü - 2024-11-25 20-37-44.png

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı