Orta düzeyde maaşı olan, rahat meslek önerisi

  • Konuyu başlatan Crian
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 34
  • Görüntüleme 31B
Teşekkürler herkese iyi dilekleri için. Mühendislik kafama yattı şuan yalnız iyice kafama yatsın istiyorum şu dediğiniz 1-2 yıllık süreçten sonra bir bilgisayar mühendisinin 1 haftası nasıl geçer anlatabilir misiniz? Örneğin her gün işe mi gider, kaç saat çalışır, genel olarak hangi programlar ile çalışır, çalıştığı yer nasıldır her açıdan. Cidden kafama yatsın istiyorum böyle ilgili film dizi vs. varsa anında bakabilirim. Şimdiden bunu söylemek erken ama üniversite sınavına ilk senede tercih etmeli miyim? İstediğim puanı alacağımdan şüpheliyim eğer alamazsam olan puanla bir yere mi gireyim yoksa 1 sene daha çalışmak daha mı iyi?
Özel sektörde çalışıyorsan iş hukukuna göre sınırların bellidir zaten. Haftalık 45 saat çalışma, sözleşme türleri vs. Çalışacağın şirkete göre mesai zamanların değişebilir, haftasonu tatilin olabilir olmayabilir... Ama danışman ya da patron olmadığın sürece tabi ki de işe her gün gidersin. Sözleşmeli değil de freelance çalışırsan kafana göre de gidebilirsin evinden de çalışabilirsin vs. ama ülkemizde freelance çalışanların sözleşmeli çalışanlardan çok bi avantajı yok (çok sağlam iş çıkarmadığı sürece). Çünkü sigortaydı yemeğiydi, kıdemiydi sözleşmeli çalışanın her zaman avantajıdır. Ayrıca mühendis de olsan özel sektörde sen işçisindir. Öyle bir ayrıcalığın yoktur yani filmlerdeki ya da google ofislerinde çalışanlar gibi bir dünya yoktur...

Çalışma ortamı ve şekli şirketten şirkete değişir. Ortam patronun yaratıcılığına falan kalmış. Ama çalışma şekli ise tecrübeye bağlıdır. Kimi şirket amele arar çalıştırmak için. Sana sabit bi maaş verir sonra da ölümüne çalıştırır her işi yaptırır. Kimi şirket ise çalışma sistemini hiyerarşik olarak oturtmuştur. Herkesin yapacağı iş, teslim edeceği zaman bellidir. Zaten bu sisteme sahip firmalar cmmi sertifikaları ile kendilerini kanıtlarlar. Buralarda çalışmalar daha sistemlidir ve çalışan da iş veren de zorda kalmaz.

Çalışacağın alana göre kullanacağın programlar, diller, sistemler çooooooooook çeşitlidir aslında. Sistem analistiysen genelde müşterinin isteğini doğru anlayıp coderlara izah edecek şekilde şablonlara dökme işlemleriyle uğraşırsın, veritabanı yöneticisiysen farklı, web işindeysen farklı, mobil işindeysen farklı, güvenlik işindeysen farklı, görüntü, sinyal işlemeyse farklı, simülasyonsa farklı, oyunsa farklı..... bu alanlar uzar gider. Her bir alanın yeri gelir çalışma ortamı farklı olur yer gelir maaşı farklı olur. Ama hiçbiri için ne tek bir programlama dili vardır ne de tek bir yöntem. Alan ne olursa olsun kendini geliştireceksin sürekli öğreneceksin çalışacaksın. Sen öğrendikçe maaşın da aynı ivmeyle artacaktır.

Böyle sayınca korkutucu geliyor ama işi severek yaptığın zaman bu yazdıklarım bile az geliyor. Mümkün olduğu kadar özel sektörü kısa geçmeye çalıştım. Mühendis olup sonra memur olurum diyorsan o da şöyle; yatış. Tabi ki memur olup çalışanlar da var ama gerçekten çok az.

Bence sen sınava konsantre ol alabileceğin en yüksek puanı almaya çalış. Derslerine çalışırken arada neyi severek yapacağına, ne istediğine karar vermeye çalış puanı falan düşünmeden. Sınavdan sonra tercih yapacağın zaman bile çok rahatlatacak seni bu. O alana yönelik ünilere bakacaksın sadece. Ben öyle yaptım. 4 tane bilgisayar mühendisliği yazdım. 5.'ye de aöl mezunu olduğum için öğretmenlik yazmıştım puan yetmezdi başka üniye çünkü. 5 tercihden 1.si geldi çok şükür.
 
Geriye sadece kazanmak kaldı sanırım. Teşekkürler tekrar. Yalnız ileride gene kafamda bir soru olursa tekrar ulaşmak istiyorum forumda kalıcıysanız sıkıntı yok ancak öyle değilse özel mesaj atabileceğim bir hesap verebilir misiniz?
 
@adgn Arkadaşım yazını okudum yanlış anlamadıysam Bilgisayar Mühendisliği okuyorsun ya da bitirdin. Dersler ve Üni. hakkında biraz bilgi verir misin ?
 
açıkçası sürekli ceza aldığım ve pm akışının da ayrı bir rahatsızlınolduğu için technopatı uzun bir süre kullanmıyordum ta ki yazını görene kadar arkadaşım herhalde tüm tembellerin içini az biraz güzel dokunmuşsun inan bende senin gibiydim eh aşağı yukarıda hala öyleyim. üniversite bittikten sonra kabin memurluğu (hostest) alımı için thy basvurdum ve yaklasık 3 yıldan beride ucuyorum. uzatmadan merak ettiğin şeyleri yazıcam ve büyük ihtimalle ban yiyceğim için bana özel mesaj yollamayı dene ( ben beceremedim sana yollamayı) ayda 8 gün net boşun var ancak uçuşlar ve boş çıkan günler ile min 11 diyebilirim ve birde sabah geldiğin uçuşları sayasarsak + maaşlar ise %55 ile başlıyosun 2,5 yıl boyunca böyle alıcaksın %55=4-5bin sonrasında %80=6-7bin ve %100= 7-8bin ayrıca her 3 ayda bir ikramiye alıyosun. çok güzel değil mi? gelelim can sıkıcı taraflarına mesleğe alışmak 1 yıl mutlaka alıyo çok stres yapıyosun aman biri bişey der mi amir nasıl ekip nasıl nöbetten bir şey cıkar mı yeri geliyo sürekli gece uçuşu yapıyosun ki gerçekten yoruyo veya 12 saat mesailer bu arada nereye gidersen git cogunlulla mutlaka 8-10 saat mesai yapıyosun. mesleği benimsemek biraz zaman alıyo ama onun dışında o kadar sa kötü değil. sorun yada sorularsa cevaplamaya çalışırım hadi buda aklında kalsın bir yerlere veya karar verene kadarda bu mesleğe tutanabilirsin ha unutmadan iyi ingilizce ve lise mevzunu yeterli( iyi derken iyiye yakın diyelim) 89-94 doğumlu en son alımlarda oldu her alın değişiyor bu @Crian
 
Uyarı! Bu konu 9 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı