OS/Distro tavsiyesi

Öyle ya o yüzden MAKEFLAGS="-j$(nproc)" şeklinde düzenleyerek mevcut işlemcilerin sayısınca kullanabilirsiniz demek yerine varsayılan olarak eklemeyi akıl edemediler herhâlde. (!)

Söylemişlerse yine iyi o zaman. Bence default olarak eklemeleri lazım. Kim jenerik bir kernel konfigürasyonunu tek başlıkla derlemek ister ki.
Öyle ya o yüzden MAKEFLAGS="-j$(nproc)" şeklinde düzenleyerek mevcut işlemcilerin sayısınca kullanabilirsiniz demek yerine varsayılan olarak eklemeyi akıl edemediler herhâlde. (!)

Burada direk tavsiye edilen budur demişler. Tabi mazoşistler uygulamayabilir. Sorun yok.

Eğer macera arıyorsanız ve daha önce hiç kurmadıysanız Arch Linux.

Ben Debian Stable öneririm fakat millet kobay olmaya meraklı olduğu için eski dağıtım deyince yanaşmıyorlar. Hem Windows 10'a stabil değil, Microsoft bizi deniyor deyip, hem de gidip 3 günlük yazılımların oldugu unstable dağıtımları da kullanmak, onlar için garip bir ironi bence.

Ha yeni bir donanım olur, kernel desteklemez, donanımın çalışması için yeni kernel gerekir ona bir şey diyemem ama böyle bir durum yoksa, stabil ve eski yazılımların olduğu distro'yu kullanmak bana göre her zaman mantıklıdır. Bir kez kurarım kurduğum gibi gider.. Uğraşmam kullanırım diyen adam Linux kullanacaksa Debian Stable kullanmalıdır.

@korkunc ivan Hocam FreeBSD nasıl sizce, arkadaşım server'da openBSD kullanıyor, kullanımı nasıl merak ettim gerçekten.

FreeBSD, benim favori isletim sistemim. FreeBSD, Linux gibi bir çekirdek değil, komple işletim sistemidir. Base sistemi, aynı kişilerin elinden çıkmadır. Ayrıca Linux'dan daha düzenli bir sistemdir. Kullanımı kolaydır. Ortalama bir Linux kullanıcısı, eğer kurabilirse, kurduktan sonra çok kolay ve rahat bir şekilde bunu kullanır. Kurulum Debian text kuruluma benzer fakat grafiksel arabirim için biraz uğraştırabilir. FreeBSD'yi de tavsiye ederim. FreeBSD'den sonra ikinci tercihim Debian Stable sürümdür.

Son düzenleme:
Debian Stable cidden iyi bir dağıtım ancak kütüphanesi biraz fazla eski gibi geldi bana. Örneğin OBS Studio indirdim. Açtım ve açılışta bayağı önceden kalma bir OBS sürümü vardı. Uzun süreli destek sağlayan çekirdeği galiba 4.19.xx LTS. Çekirdek 5.4.X LTS bile değil. Bunları kullanıcı yapabilir lakin artık Nonfree ISO imajlarına entegre etmeliler bazı yeni kararlı sürümleri.

Hocam FreeBSD'nin grafiksel kurulum arayüzü kolay mı? Yani Debian gibi mi? Bir de uygulama desteği GNU/Linux kadar var mı? Çok merak ediyorum o sistemi.

Uzun süreli destek sağlayan çekirdeği galiba 4.19.xx LTS. Çekirdek 5.4.X LTS bile değil. Bunları kullanıcı yapabilir lakin artık Nonfree ISO imajlarına entegre etmeliler bazı yeni kararlı sürümleri.

Sizden alıntı yaptığım gibi Debian Stable non-free için maalesef bilinmeyen çok şey var.

Debian Stable non-free bir derya bir denizdir, kullanıcıya sınırsız seçenek vermektedir.
Örneğin 4.19 çekirdeğe mecbur değilsiniz, son sürüm ama kararlı 5 nolu çekirdek kurabiliyorsunuz. Şu anda son sürüm kararlı çekirdek 5.8.14 sürümünü Debian'a kurabilirsiniz.
Backports deposunu ekleyerek hem eski kararlı sürümleri yükseltebilir hem yeni kararlı sürümleri sisteme kurabilirsiniz. Yeni kararlı sürümler üstelik Ubuntu paketlerinden daha yeni sürümler olduğu bilgisini de vereyim.
Üstelik Debian'da aynı elden çıkmış çekirdeğe de mecbur değilsiniz, Liquorix gibi farklı geliştiriciler tarafından güncellenen oldukça başarılı çekirdekler de kurabilirsiniz.
Dolayısıyla Debian'da sınır yoktur, biraz tecrübe biraz araştırma ile sınırsız kullanım imkanı veren tek dağıtımdır.

Peki bunlar neden geniş çevre tarafından bilinmiyor derseniz, cevabı çok basit, "araştırmıyorlar, hazır sistemleri bir halt zan ediyorlar".

Bu arada size trajikomik bir şey daha söyleyeyim.
20 yıldır Debian kullanan bir arkadaşımıza bunları anlattığımda adam şok olmuştu, çünkü adam hiç araştırmamış, öylesine kullanmış.

Son düzenleme:

FreeBSD'nin kurulum programı daha önce de söylediğim gibi Text tabanlı Debian'a benziyor. Mavi bir metin ekran şeklinde ve gayet kolay. Adımları takip ederek FreeBSD'yi kuruyoruz daha sonrasında, bizi metin tabanlı GUI'siz ortam karşılıyor. Burada biz, KDE, GNOME artık GUI olarak ne kullanacaksak, bunun kurulumuna geçiyoruz.

Fakat buradaki kurulum Arch Linux gibi devam ediyor. PKG paket yöneticisini kullanarak, bize gerekecek olan paketleri, Sddm, Plasma Nvidia sürücüleri falan gibi indiriyoruz. Bir yandan da, bir takım konfigürasyon dosyalarını editlememiz, gerekiyorsa bunları oluşturmamız /etc/rc.conf'u özellikle düzenlememiz gerekiyor. İstersek lokalizasyon ayarları, sistemin Türkçe ayarları gibi bu ayarları kendimiz yapıyoruz. Örnek bir kurulum için aşağıdaki videoya göz atabilirsiniz.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Uygulama desteği konusuna gelince, belli başlı programlar pkg paket yöneticiyle indiriliyor ve depolarda çoğu yazılım mevcut fakat eğer bununla yetinmek istemezsek port sistemini kullanabiliriz. Burada 32000 küsür yazılım mevcut

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…