Otomatik saat önerisi

Kemal Sivri

Decapat
Bugüne kadar hep quartz saatler alıyordum fakat son zamanlarda karşıma çıkan YouTube videoları beni etkiledi ve ilk mekanik saatimi almaya karar verdim. Uygun fiyatlı ve güzel gözüken mekanik saat arıyorum önerilerinizi yazarsanız sevinirim!

Bugüne kadar hep quartz saatler alıyordum fakat son zamanlarda karşıma çıkan YouTube videoları beni etkiledi ve ilk mekanik saatimi almaya karar verdim. Uygun fiyatlı ve güzel gözüken mekanik saat arıyorum önerilerinizi yazarsanız sevinirim!
Seiko 5'lere bakabilirsin güzel indirimde var teksaat sitesinde.

Uygun fiyattan kastınız nedir? Bütçe belirtmeniz çok önemli. 5.000₺ bizde uygun gözükse de saat dünyasında giriş seviye İsviçre yapımı saatler €600 civarından başlar. Ne tarz bir saat arıyorsunuz? Diver mı, dress watch mu, spor görünümlü bir saat mi? Renk tercihiniz var mı, bileğiniz kaç santim? Çıkıp 16cm bileğe 44mm saat önerirsek sizin de vaktiniz boşa harcanmış olur, bizim de.

Uygun fiyattan kastınız nedir? Bütçe belirtmeniz çok önemli. 5.000₺ bizde uygun gözükse de saat dünyasında giriş seviye İsviçre yapımı saatler €600 civarından başlar. Ne tarz bir saat arıyorsunuz? Diver mı, dress watch mu, spor görünümlü bir saat mi? Renk tercihiniz var mı, bileğiniz kaç santim? Çıkıp 16cm bileğe 44mm saat önerirsek sizin de vaktiniz boşa harcanmış olur, bizim de.
Bütçem maksimum 20.000 TL (tercihen 13, 15 civarları). Bileğim 20 cm. Belirli bir tarza yönelimim yok günlük kullanıma uygun olması ve kaliteli gözükmesi benim için yeterli.

Bütçem maksimum 20.000 TL (tercihen 13, 15 civarları). Bileğim 20 cm. Belirli bir tarza yönelimim yok günlük kullanıma uygun olması ve kaliteli gözükmesi benim için yeterli.
Açıkcası €450'luk bir saat de gayet kaliteli görünür, €4.500'luk da. Aradaki farkı saatlere ilgisi olmayan birinin anlaması dikkatli incelemeden çok zor.

Saati yurt dışından alma ya da bir tanıdığınıza getirtme şansınız var mı? Yine çok oynuyor fiyatlar, ben yine de fikir vermesi için nasıl yol alabileceğiniz anlatacağım. Bütçeniz de tam arada kalmış, şöyle ki İsviçre yapımı saatler genelde €600 civarlarında başlar, İsviçre yapımı saatler de geleneksel saatçiliğin günümüzde kalesi olan yer olduğundan buradan çıkan saatlerin mekanizmaları bu bütçede rakipsizdir. Düzgün kalite kontrolü yapılır, saatin işçiliği daha kaliteli olur. Bu seviyenin bir tık altında da ne alırsanız alın otomatik saatlerde en giriş seviyede kalacaktır, yani giriş seviye NH35 veya Miyota mekanizmaları kullanan Japon mekanizmalı, ya Japon ya da farklı ülkelerden çıkan bağımsız, microbrand dediğimiz markaların saatleri olacaktır.

Bütçenizi biraz daha zorlayıp €600-700'lere çıkabilecekseniz tekrar alıntılayıp çok güzel giriş seviye saatler önerebilirim, tercihen 13-15k aralığı verdiğiniz için de muhtemelen çıkmak istemeyeceğizden bunu göz önünde bulundurarak tavsiye verecek olursam, yurt dışından bu bütçeyle sıfır Seiko 5 Sports, Orient, Citizen, Bulova, Boldr, Baltic, Spinnaker, Zeppelin, Laco, Undone, Avi-8 gibi markaların saatlerine bakabilirsiniz.

Eğer yurt dışından alma imkanınız yoksa maalesef ederinin neredeyse 2-3 katı vereceğinizi bilerek bakın bu fiyat bandında dahi, şöyle ki Avrupa'da €245'ya(güncel kurla 10.752₺) satılan Seiko 5 Sports SRPD53K15, bizde 16.000₺(bu modeli çok çok ucuza replika saat satışıyla ünlü birileri satıyor, o ucuz fiyata aldanmayın). Bizde 25.960₺'ye satılan Orient Mako 3 de en severek verdiğim örnek, bu da yurt dışı satış fiyatı(€247, güncel kurla 10.834₺). Aradaki fiyat farkını gördüğünüzde dediğim daha iyi anlaşılmıştır diye düşünüyorum.

Son çare olarak bu bütçede yurt içinden Seiko 5 Sports, Spinnaker, Citizen gibi markalara bakabilirsiniz, tavsiyem 2. el olarak almanız, anca ederine yaklaşıyor böylelikle. Bu saatler de size senelerce zamanı gösterecektir ancak bir İsviçre yapımı saate göre hem işçiliği gözle görülür seviyede daha basittir, hem mekanizmaları daha çok sorun çıkarmakla birlikte daha kötü zaman tutarlar, sapmaları genellikle daha fazla olur. Bir İsviçre yapımı saati bakıma vermeden senelerce kullanabiliyorken Japon giriş seviyedeki saatler muhtemelen 3-4-5 senede bir bakıma vermezseniz ileride daha da ciddi sorunlar çıkarabilecektir.

Uzun uzun yazdım kusura bakmayın, mümkün olduğunca paragraflara bölmeye çalıştım, umarım güzelce fikir vermiştir, yardımım dokunmuştur. Aklınızı kurcalayan bir şey olursa zevkle yardımcı olurum daha.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı