Overclock ekran kartının ömrünü azaltır mı?

Arkadaşlar kafama birkaç soru takıldı. 1 her ekran kartında (OC yazmayanlar) overclock yapılır mı? Overclock ekran kartının ömrünü kısaltır mı?
1- OC yazan kartlar OC yapılmış şekilde gelir. İsterseniz üstüne daha da çok OC yapılabilir. OC yazmayan kartlara da elle OC yapılabilir ama bu kartlar büyük ihtimalle OC yazana göre biraz daha az OC olacaktır.
2- Doğru voltaj ve frekans ayarlarıyla azaltmaz. Tabi bir de kartın serin çalışması gerek. Bunlar olmadan düzensiz bir OC ile kart çabuk bozulabilir.

Teşekkür ederim .

Pascal serisi ve sonrasında (1000 ve 2000 serisi) Nvidia mühendisi Tom Petersen kullanıcıların istediği gibi oc yapabileceğini ve ekran kartlarının bundan zarar görmeyeceğini belirtiyor. (Tabi karta yapılan modlar hariç.) Pascal serisi ve sonrasında voltaj ayarları bir işe yaramıyor. Tom Petersen bunu kullanıcıların kartlarına zarar vermeden istedikleri gibi oc yapabilesinler diye yaptıklarını söylüyor. Tabi sıcaklıklara da dikkat etmek lazım. Ancak voltaj vermeden yapılan oclerde sıcaklıklar fazla artış göstermiyor. Örneğin ben gtx 1050 kartıma +150 core +800 memory hız aşırtma yapmıştım ve laptoptu. Stok ayarlarda yükteyken max 70 derece olan sıcaklık yukarda verdiğim değerlerle oc yaptığımda sıcaklık yükteyken yine 70 dereceydi. 1 derece bile artış göstermemişti. Hatta Asus'un TUF serisinin GTX 1050'li ve GTX 1650'li bilgisayarlarında aynı vramlerin kullanıldığını gördüm. Kısacası GTX 1650'li bilgisayarda vramler fabrikadan +500 mhz memory oc yapılmış olarak geliyordu.

Son düzenleme:
İyi soğutulamıyor ise tabi ki ömrünü azaltacaktır. Yalnız şöyle bir durum var; tek fanlı HD7970 Radeon kullanıyordum. Adrenaline yazılımında OC için yeterli komutlar bir X-Y ekseninden(mHZ, RPM) seçilebiliyor böylece nispeten güvenli bir OC yapabiliyordum. Kasa içi soğutmayı yeterli sağlayamadığım için GPU egzoz çıkışlarında siyahlıklar oldu sıcaklık sebebiyle. Yalnız kart 6 yıl boyunca (Watman vs. hariç) taleplere yanıt verdi ve sonunda sattım. Alan kişi ile hala irtibattayım. Sorunsuz çalıştığını belirtiyor.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…