Overclock neden yapılır?

Arkadaşlar overclock hakkında pek çok bilgi duydum ve biliyorum ama hayatım boyunca hiçbir bilgisayarımı overclock yapmadım o yüzden bu konuda sizden yardım alacağım, aklımda bazı sorular var aşağıda belirttim cevaplarsanız çok mutlu olurum.
  1. Overclock nedir?
  2. Overclock neden yapılır?
  3. Overclock hangi durumlarda yapılır?
  4. Overclock yaparsak ne olur?
  5. Overclock yapmanın faydaları ve zararları?
  6. Overclock yapmadan önce nelere dikkat etmeliyiz?
  7. Overclock yaparken herhangi bir program gerekli mi?

Son düzenleyen: Moderatör:
1- Overclock, elinde bulunan donanımların hızını olağanın üstüne çıkartmaktır.
2- Daha fazla performans için.
3- Neredeyse tüm donanımlara yapılabilir. (GPU, CPU, RAM)
4- Bilgisayarının hızı artar.
5- Faydası, bilgisayar hızlanıyor. Zararları, gereğinden fazla overclock yaparsan donanımına zarar verebilirsin. Bu voltajdan olabilir ve ısınmadan olabilir.
6- Kasanın hava akışına ve PSU'nun yeterliliği. (Aklıma gelen bunlar)
7- GPU için MSI Afterburner kullanılabilir. Zotac bir ekran kartı kullanıyorsan, Zotac Firestorm programı senin için daha iyidir.
İşlemci ve RAM için ise BIOS'tan yapılabilir. (BIOS'a girmek anakarttan anakarta değişiklik gösterir. Bu tuşlar DEL, F2, F10, F11 olabilir)

1- Overclock, elinde bulunan donanımların hızını olağanın üstüne çıkartmaktır.
2- Daha fazla performans için.
3- Neredeyse tüm donanımlara yapılabilir. (GPU, CPU, RAM)
4- Bilgisayarının hızı artar.
5- Faydası, bilgisayar hızlanıyor. Zararları, gereğinden fazla overclock yaparsan donanımına zarar verebilirsin. Bu voltajdan olabilir ve ısınmadan olabilir.
6- Kasanın hava akışına ve PSU'nun yeterliliği. (Aklıma gelen bunlar)
7- GPU için MSI Afterburner kullanılabilir. Zotac bir ekran kartı kullanıyorsan, Zotac Firestorm programı senin için daha iyidir.
İşlemci ve RAM için ise BIOS'tan yapılabilir. (BIOS'a girmek anakarttan anakarta değişiklik gösterir. Bu tuşlar DEL, F2, F10, F11 olabilir)
Teşekkürler.
Günlük kullanım ihtiyacını mevcut karşılıyorsa OC gereksiz.
Ben de öyle düşünüyorum hocam. Sadece meraktan ve bilgilenmek amaçlı açtım konuyu.

Son düzenleyen: Moderatör:
Cevap vermeye gerek duyduğum şıkları yazdım.

3. Overclock sistem yetersiz gelmeye başladıysa yapmalısın.

4. Overclock ile sistem yetersizliğini kesin halledemesen bile azaltırsın.

5. Faydası sistem yenilemeyi ertelersin. Zararı yanlış ayarlarda sistem parçalarını kaybetme riskidir. Risk hemen karşına çıkmayabilir.

6. Kullandığın donanımların hakkında ve testler sırasında yaşanacak kararsızlıklarda sistemi fabrika ayarlarına geri getirebilecek seviyede bilgi birikime sahip olmak gerekir.

7. İşlemci için gerekli değil ekran kartı için gereklidir. Ayrıca yaptığın overclock'un sağlıklı olup olmadığını anlamak için bir takım işkence testi programlarını kullanman gerekir.

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı