Overclock Sonrası "'Power supply surges detected during the previns on" Sorunu

Evet @BilgisayarKurdu, Enerji tüketimini ölçen cihaz harika... 25-100 watt'lık ampullerde de denedim doğru mu ölçüyor diye, ve gerçekten doğru ölçüyor.

Bu olayda aklımda 2 soru işareti var. Ya önceki 1100 Watt'lık güç kaynağı 1100Watt'tan fazlasını verip sistemi besleyip hata vermesini önlüyordu ya da bu güç kaynağı senin de belirttiğin gibi 1000- 1100 Watt'ın üstüne çıkmıyor. (Yani Bu 1250 Watlık PSU'da bir halt var gibi)
Yalnız şöyle de bir şey var, Wat ölçer tam da o anda tüketilen watt'ı ölçemiyor, yani biraz geriden algılıyor, şöyle ki; örneğin sistem o anda 1000 W çekiyordur ancak bu tan o anda watt ölçerde 900-950W olarak beliriyor. Yani bizim gördüğümüz 1000 W aslında 1100-1150 olabiliyor, tabi tam o esnada sistem reset atıyor bu bağlamda çıkılan max değeri göremiyoruz.

@Murat5038 hocam, gücü düşük verdiğimde bu sefer kartlar, ister tek ister SLI'da güç yetersizliğinden hata veriyorlar. Bu kartları ve sistemi yaklaşık 2 yıldır kullanıyorum, hangi değerlerde, voltajda en iyi performansı vereceklerini deneme-yanılma yoluyla öğrendim ve gidebilecekleri uç noktaya kadar gittim. Öyle ki; geçen sene, yani 980-980Ti, vs. çıkmadan önce DH'de Valley, 3D Mark'ta en yüksek skoru almıştım.

Bu lanet olası PSU'yu neden aldım bilmiyorum. Şimdi, servise yollaması kolay ancak onu sistemden sökmek çok zor

Ayrıca, Murat hocam, tek kartta OC'lu OC'suz kesinlikle hata almıyorum. OC'suz çift kart ile de hata almıyorum, istersem saatlerce oyun oynayayım.

Belki fark etmemiştir diye, @Recep Baltaş'ı tekrar etiketliyorum. Recep bey, sizin bu konuda bi fikriniz yok mu?
PSU'yu söküp yeniden takmak gerçekten bayağı uğraş gerektiriyor: (Sistemi tamamen sökmem gerekiyor)

İşlemciye OC yapınca sorun çıkıyor mu tek kart ile?
Hayır, işlemciye ve tek karta dibine kadar OC yapsam bile en ufak bir sorun çıkmıyor. (Tek kart ile OC yaptığımda sistem max 750 W çekiyor) Garip tir ama, fark ettiyseniz 1000W üstü güç gereksiniminde hata veriyor. Bu sanki PSU sistemi beslemeyip reset atmasına neden oluyor gibi

Murat hoca, sistemin OC'suz çektiği Watt'ı da yazayım.
  • Tek kartta yük altında max: 450-470 Watt çekiyor.
  • Çift kartta yük altında max: 600-650 Watt çekiyor.
Ancak dediğim gibi, işin içine overclock girince Watt'lar havada uçuşuyor... 1000 Watt'a bana mısın demiyor.

Murat hocam, Afterburner en güncel olandı, ancak ben yine de verdiğiniz linktekini indirip kurdum.
Tamam, direk voltaj veriyorum ama MHz'leri de artırdıktan sonra kayıt ediyorum.
Önce MHz değerlerini artırıp sonra yavaş yavaş voltaj verdiğim de oldu. Düşük değerlerde reset olmuyor ancak bu sefer tam performans alamıyorum, değerleri haliyle de voltajı biraz daha artırdığımda ise bu sefer resetle bitiyor.
Dediğim gibi, aynı değerleri önceki PSU ile verdiğimde hiç sorun yaşamadım. Ayrıca bu (videodaki) verdiğim değerler en yüksek değil. En yüksek yaptığımda neredeyse hiç açılmadan kapanıyor.

Erkan abi ben sorunun ekran kartına yüksek voltaj verilmesinden kaynaklandığını sanmıyorum. Stabilite konusunda bir sorun olsa voltaj değeri değil, frekans değerlerinin fazla yükseltilmesinden kaynaklanabilirdi. Ayrıca tepkilerin bu kadar sert olması da buna işaret etmediğinin sinyalidir.
Ekran kartı yüksek voltaj veriliyor diye zaten stabilitesini bozmaz sıcaklık değerlerinde bir uçuş olmadığı sürece.
Kaldı ki ekran kartı test esnasında ne bir performans düşüklüğü ne de bir stabilite problemi ile karşılaşmıyor.

Ben sorunun kaynağını direkt olarak güç kaynağında görüyorum, bulgular buna işaret ediyor. Ancak elbette kesin bir yargıda bulunamıyorum buradan.
TİTAN'ların alttan gelen Custom sıvı soğutma boruları ile çakıştığını da biliyorum, zahmet yaratacak sana bu da su götürmez bir gerçek.

Sistemin geri kalanında bir problem olmadığı konusunda emin sayılırım. Servis ile iletişime geçtiniz mi abi? Müşteri temsilcisi sizi servise aktarsa, bilgili bir elemana sorununuzu açıkça dile getirseniz bence mutlaka faydası dokunacaktır.

Bana kalırsa da hatanın kaynağı kesin olarak Pis PSU. (Ömrümü yedi pislik ya.)
İnanır mısınız, geçen sene 1 ay boyunca en yüksek skor alayım diye kartlara ve CPU'ya olabilecek en yüksek değerleri verdim, öyle ki; 3D Mark 11'de dünyada 34'üncü geldim. (O skorların arasında Sıvı Azot ile alınmış olanlar da vardı.)

Evet @BilgisayarKurdu, ben en iyisi bir de Powr'in yetkili servisini arayayım, anakart servisini aramak aklıma geldi ancak PSU servisi gelmedi.

Afterburner voltaj limitini kaldırtacağım ancak güç sağlayıp sağlayamaması tarafımca kesin değil o yüzden o yöntemi yazmıyorum. PSU'da dediklerine göre sorun olduğu açık ancak Rızaya da dediğim gibi kesin olmadıkça git şunu değiştir yada sök tak vs. şu işlemleri yap demem. O yüzden OC konularında da beni fark ettiyseniz hemen hemen hiç görmezsiniz çünkü benim oraya ulaşımım yok. Ulaşamadığım yeri ayarları tahmini olarakta söyleyemeyeceğimden bu konulara bakmıyorum. Kısaca yakında görüşebileceğin bir kişi varsa OC'den anlayan onla beraber ayarları yapın. Bios'ta enerji koruması vardır örneğin şimdi onun açık mı kapalı mı bilemem açıksa da gücü yükselttiğinde gücü kendi kesiyordur. Yani bu sadece bir örnekti. Diğer ayarları da siz düşünün. Güç kaynağını zaten en başta önermediğimi zaten belirtmiştim ama almışssın artık.

Murat hocam, yaşınız benden daha genç olmasına rağmen; edinmiş olduğunuz bilgilerden dolayı size ''Hocam'' diyor ve size büyük değer veriyorum...
Ayrıca, Sosyal'de insanlara ne denli yardımcı olduğunuzu benden iyi kimse bilemez sanırım, tıpkı bu konuda da olduğu gibi.

Son mesajınızdaki ''Enerji'' olayına cevaben: Benim kullandığım BIOS'lar Cuostom (özel tasarlanmış) bıos'lar ve oldukça yüksek voltajlara sahipler.
Belki bu PSU o yüksek voltajlarda kendini kilitliyordur diye kartların orjinal BIOS'larını flash'layacağım. Ancak bu iş biraz uzun sürdüğünden size yarın bilgi vereceğim.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…