Overclock sonrası reset problemi

thisiskaan

Kilopat
Katılım
31 Ağustos 2018
Mesajlar
217
Çözümler
3
Yer
Dünya
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Meslek
Öğrenci
Herkese iyi akşamlar. Bildiğiniz gibi 405TL'ye bir bilgisayar almıştım. (Core 2 Quad+Zotac 9600GT) bu bilgisayara işlemcinin tam performansla çalışmaması dolayısıyla overclock yapmaya karar verdim. ASUS anakartlarda BIOS menüsü farklı olduğu için bulmakta biraz zorlandım tabii. Voltaj vererek yapmaktan tedirgin olduğum için frekansı arttırarak yaptım. (333'ten 420'ye çıkardım.) daha sonra reset attıktan sonra tekrar BIOS menüsüne girdim ve işlemci hızının 2.2'den 3.2GHz'ye yükseldiğini gördüm. İlk başta başardım sandım ancak sorunlar baş göstermeye başladı. İlk önce bir sonraki resette HDD'yi görmemeye başladı. Bu bağlamda 420'den 410'a düşürdüm. Sistem açıldı, fakat bu sefer de herhangi bir oyunu açtığımda 10 dakika sonra oyun donuyordu. 410'dan 390'a indirdim (2.9GHz) ve bir sıkıntı kalmadı derken bilgisayar kendi kendine reset attı ve ekran gelmemeye başladı. Hiçbir tepki yoktu. Aynı zamanda kasanın önündeki işlemci sıcaklığını gösteren ekrandaki bilgiler de yok oldu. Sonrasında BIOS pilini çıkarıp sıfırladım. Sistem açıldı şu an sorunsuz çalışıyor. Sizce bunlara ne sebep olmuş olabilir? Yardımlarınızı bekliyorum.
  • Anakart: ASUS P45KPL
  • İşlemci: Intel Core 2 Quad Q8300
  • PSU: Xigmatek X-Calibre 400W
 
Son düzenleyen: Moderatör:
OC yaparak stabiliteyi bozuyorsunuz. Olmaması için bir sebep yok. Voltajı arttırmak bir çare ama istemiyorsunuz. Bir de, o sıcaklığı gösteren OSD'yi gösterebilir misiniz? Nasıl bir şey olduğunu falan.
İşlemciye girmesi gereken voltaj değeri arttığı için voltajı da yükseltmem gerekiyor biliyorum ancak BIOS menüsü öyle karışık ki bulamıyorum.
OC yaparak stabiliteyi bozuyorsunuz. Olmaması için bir sebep yok. Voltajı arttırmak bir çare ama istemiyorsunuz. Bir de, o sıcaklığı gösteren OSD'yi gösterebilir misiniz? Nasıl bir şey olduğunu falan.
Bu şekilde bir ekran var orada normalde işlemci sıcaklığını gösterirdi ancak sadece ekranda kırmızı ışık var bilgiler yok oldu.
 

Dosya Ekleri

  • IMG_20200503_223832.jpg
    766,3 KB · Görüntüleme: 66
Senin yaptığın OC işlemi anakartın base çarpanını arttırmak oluyor. O işlem sadece işlemciyi değil anakarta bağlı olan her şeyin frekansını etkiliyor. Bu yüzden HDD'de veya diğer ıvır zıvırlarda sorun oluyor.

Voltaj vermen zaten işlemciyi hızlandırmaz. İşlemciyi hızlandırdıktan sonra o yüksek hızda çalışabilsin diye voltaj veriyoruz.

Eski sistemler hakkında tecrübem yok. Aynı şekilde Intel sistemlerde de tecrübesizim. Senin sistem de hem eski hem Intel. Bilgim kağıt üstüne sadece bu konuda.
 
Anladım. Neyse 2.2'den 2.9 a stabil şekilde çıkardım ya o bana yeter hiç riske girmeye gerek yok voltaj verme falan bu şekilde iyi. Cevapladığınız için teşekkür ederim moderatörler konuyu kilitleyebilir.
 
Anladım. Neyse 2.2'den 2.9 a stabil şekilde çıkardım ya o bana yeter hiç riske girmeye gerek yok voltaj verme falan bu şekilde iyi. Cevapladığınız için teşekkür ederim moderatörler konuyu kilitleyebilir.
Sen vermesen de otomatikte bıraktığında sistem otomatik olarak voltaj vermiştir muhtemelen.
 

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…