Overclock stabilite analizi

muhametsafak

Kilopat
Yer
İstanbul
Daha fazla  
Meslek
Yazılım
Selam, öncelikle overclock amacımın kesinlikle rekor kırmak ya da yüksek frekans değerlerine çıkmak olmadığını baştan belirteyim. Amacım sadece ufak bir dokunuşla işlemciyi biraz daha kullanabilmek ama ilk kez hız aşırtma yaptım ve yaptığım şey stabil oldu mu olmadı mı emin olamıyorum.
B350 chipsetli anakartta Ryzen 5 1500X işlemciyi stok fanı ile kullanıyorum. Stok soğutucu olduğu için 50-100MHz bile büyük nimet diye düşünerek; 1.3v ile çarpanı 37 yaptım. İşlemci fanını da sıcaklık 60 dereceye gelince %100 çalışacak şekilde ayarladım. (Ne olur ne olmaz.)
2 Kez Cinebench testi yaptım sıcaklık maksimum 71'i gördü.
Sonrasında CPU-Z ile 6 dakikalık stres testi yaptım. Bu test sırasında da maksimum 70 dereceye ulaştı işlemci genel olarak 68'de kaldı.

Bu durumda yapılan overclock stabil diyebilir miyim?

Bir de bir konu kafama takıldı. Overclock öncesinde de bir Cinebench testi yaptım. 3.6GHz ile çalışan işlemciye anakartın 1.35V verdiğini gördüm ve sıcaklık 78 dereceye kadar çıktı. 3.7GHz için 1.3v yeterliyse, varsayılan ayarlarda anakart niçin 3.6GHz için 1.35V veriyor? Bu kısma bir anlam veremedim.

Dosya Ekleri

• Screenshot_1.png
    148,8 KB · Görüntüleme: 75
Testler esnasında sistemde donma, kapanma olmadıysa verdiğin voltaj yeterlidir. Yapılan OC stabil diyebilirsin. Yanlız kapatmadıysan CPB ve PBO ayarlarını da BIOS üzerinden kapat.

Her işlemcinin aynı model olsa bile silikon değeri farklıdır. Yani başka bir 1500X işlemci o değere 1.3V ile çıkamayabilir. O yüzden anakart en düşük voltajı otomatik olarak veremez.

@55superx cevap için teşekkürler, CPB ve PBO tam olarak ne oluyor. Asus biosunda hangi menüde bulabilirim bir de açılımlarını söylersen kısaltma olarak yazmıyor olabilir. Bir de kapatmazsam bir zararı vs. olur mu?

CPB yani Core Performance Boost işlemcinin turbo frekanslara çıkmasını sağlar. Manuel OC yaptığın için bunu kapatmanı tavsiye ederim. PBO ise Performance Boost Overdrive oluyor. Ne işe yaradığını tam olarak bilmiyorum ama OC yapınca kapatılması tavsiye ediliyor.

Core Performance Boost kısmını bulup disable yaptım ama diğerini bulamadım. PBO kapatmasam bir sorun yaşar mıyım? Biosun her yerine baktım ama bulamadım, asus farklı isimle mi gösteriyor acaba?

Core Performance Boost kısmını bulup disable yaptım ama diğerini bulamadım. PBO kapatmasam bir sorun yaşar mıyım? Biosun her yerine baktım ama bulamadım, asus farklı isimle mi gösteriyor acaba?
PBO kapatmasan da olur bir sorun yaşamazsın ama yerini bulursan kapat.

Bende de Asus anakart var ve aynı isimle gösteriyor diye hatırlıyorum ama bakarım.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…