- RAM
- GSkill RipjawsV 2x8GB DDR4 2400MHz CL14
- Ekran kartı
- Asus Dual V2 GTX 1050 Ti 4GB
- Anakart
- Asus Prime B450M-A II
- İşlemci
- AMD Ryzen 3 3300X
Merhabalar, R3 3300X işlemcim ve Asus B450M-A II anakartım var. Ryzen Master programında deneme amaçlı manuel O.C. yaptığımda oynadığım değer VID iken BIOS'tan kalıcı olarak yapmak istediğimde VDDCR CPU Voltage seçeneği karşıma çıkıyor. Programdaki VID'yi değiştirdiğimde daha yüksek frekanslara çıkabiliyorken VDDCR CPU Voltage'i değiştirdiğimde sıcaklık çok daha ciddi artışla beraber istediğim frekanslarda "crash" veriyor. Hatta 1.4V 4.525GHz'de (Voltajı Ryzen Master'dan VID değerini arttırarak yaptım) CPU-Z benchmark'ta 9900K'yı tek çekirdek performansında geçiyor. Sıcaklık ise 100C'lere rahatça çıkıyor. Tabi bu denemeyi sadece kısa süreliğine skor elde etmek için yaptım.
Aynı şeyi limitleri bu kadar zorlamadan bile VDDCR değeri 1.375V'ta vs. sıcaklıklar çok hızlı yükselip sistem kapanıyordu. Üstelik 4450MHz'de bile "crash" de veriyor.
Stock fan kullandığım için sıcaklıkların 100C'leri bulmasının farkındayım. "Stock fanla O.C yapılmaz" diyen arkadaşlara hak veriyorum ama amacım sadece denemek. Zarar vericek 1.4V üstü vermem zaten. Anakartım da giriş seviye B450 olduğu için çok zorlamak istemem. Kasanın hava sirkülasyonu modern bir kasaya göre yeterli düzeyde.
Hikayem bu şekilde. Merak ettiğim ise, hangi voltajı yükseltmeliyiz? Sonradan farkettim ki Asus anakartlarda "CPU Core Ratio (Per CCX)" diye bir başlığın içerisinde "Core VID" ve "CCX0 Ratio" şeklinde iki tane kısım var. Acaba Ryzen Master'daki VID ile buradaki "Core VID" aynı şeyler mi?
İşlemciye giden voltajı VDDCR CPU Voltage'ten mi yoksa Core VID'den mi değiştirmeliyim?
Çarpanı-oranı yani ratio'yu CPU Core Ratio'dan mı yoksa CCX0 Ratio'dan mı değiştirmeliyim?
Sabırla okuyan ve yardım eden herkese şimdiden teşekkürler.
Aynı şeyi limitleri bu kadar zorlamadan bile VDDCR değeri 1.375V'ta vs. sıcaklıklar çok hızlı yükselip sistem kapanıyordu. Üstelik 4450MHz'de bile "crash" de veriyor.
Stock fan kullandığım için sıcaklıkların 100C'leri bulmasının farkındayım. "Stock fanla O.C yapılmaz" diyen arkadaşlara hak veriyorum ama amacım sadece denemek. Zarar vericek 1.4V üstü vermem zaten. Anakartım da giriş seviye B450 olduğu için çok zorlamak istemem. Kasanın hava sirkülasyonu modern bir kasaya göre yeterli düzeyde.
Hikayem bu şekilde. Merak ettiğim ise, hangi voltajı yükseltmeliyiz? Sonradan farkettim ki Asus anakartlarda "CPU Core Ratio (Per CCX)" diye bir başlığın içerisinde "Core VID" ve "CCX0 Ratio" şeklinde iki tane kısım var. Acaba Ryzen Master'daki VID ile buradaki "Core VID" aynı şeyler mi?
İşlemciye giden voltajı VDDCR CPU Voltage'ten mi yoksa Core VID'den mi değiştirmeliyim?
Çarpanı-oranı yani ratio'yu CPU Core Ratio'dan mı yoksa CCX0 Ratio'dan mı değiştirmeliyim?
Sabırla okuyan ve yardım eden herkese şimdiden teşekkürler.