Oyun geliştirmek için hangi program kullanılabilir?

Bana göre 2025'de AAA olmayan oyuna para verilmez. En azından ben vermem. Bunu da bahsettiğiniz motorlardan sadece sırasıyla Unity, CE ve UE yapıyor. CE zaten masraflı. UE basit ve bedavaya bile oyun yaparsın.

Bana göre 2025'de AAA olmayan oyuna para verilmez. En azından ben vermem. Bunu da bahsettiğiniz motorlardan sadece sırasıyla Unity, CE ve UE yapıyor. CE zaten masraflı. UE basit ve bedavaya bile oyun yaparsın.

15 gün önce çıkan indie oyun Hollow Knight: Silksong 4.2 milyon satmış, oyuncuların büyük çoğunluğu sizinle aynı fikirde değil demek ki.

Ki siz de ben de bu soruyu soran arkadaşın AAA bir oyun yapmayacağını biliyoruz, bu durumda Godot veya Ren'Py gibi motorlar da değerlendirilebilir diye düşünüyorum.

Aynı görüşte olmak zorunda değiliz. GTA 6'nın 2 günde 250M+ sadece "Görüntülenme" aldığını unuttunuzun sanırım. En basit örnek. Satmaz demiyorum. Ben para vermem. AAA'ya para vermeyecek biri yok

Sen vermezsen verme, veren var. Steam’i Hollow Knight çökertti, Assassin’s Creed değil.

Son düzenleyen: Moderatör:
Sen vermezsen verme, veren var. Steam’i Hollow Knight çökertti, Assassin’s Creed değil.
Evet, biri daha anlamamış sanırım. Evet ben vermicem orayı doğru anlamışsınız.
Satmaz demiyorum. Ben para vermem. AAA'ya para vermeyecek biri yok
Bir GTA 6'yı köşeye atalım. Bahsettiğiniz oyun GTA 4 bile etmiyor. Sanırım 2D'nin en popüler oyunlarından biri bir de bu. Hani bu devirde hâlâ 2D oyunlar daha fazla. Ancak 1 tane GTA 5 veya 6 değerinde edebilecek oyun yok, en üst sıradan 10 15 oyun falan söylemeniz gerekecek. RDR, CP, BC, BF, COD'u falan hesaba katmaya gram gerek yok diye düşünüyorum.

Yarın öbürgün neredeyse hiç satmayacak oyunlar üzerinden kendinizi geliştirmek yerine geleceğe yönelik projeler yapın, gelişin isterim. Tabii Türkiye'de 20 yıllık konular müfredatta olmasından şaşmamalı.

Not: Çok mesaj değiştirmeyin hepsine yetişemiyorum. AC beni ilgilendirmiyor. Oyunculuğun büyük kısmı 4.2M insansa bana 2 Günde 250M izlenme yapabilecek 2D oyun söyleyin tamam diyeceğim. Hâni istatikler yalan söylemez, matematik asla yalan söylemez. Bahsettiğim bu oyunu 40 yaşında insanlar bile biliyor.
GTA 6'nın da aynı fiyatta bugün çıktığını görürsek bak bakalım Steam'in host yetiyor mu?

Ekleme: Şimdi bana görüntülenmeyle satın alımı kıyaslıyorsun diyenlere özel:
Bahsettiğiniz oyunun trailer ve içerik üreticilerinin son 2 haftada yaptığı toplam görüntülenme 100M bile etmiyor. İyi günler.

Son düzenleme:
Hocam GTA 6 ile kıyaslamanız ne kadar mantıklı sizce? GTA 6'yı yıllardır AAA oyun yapan başka firmalar bile yapamıyor. Şu an ülkede doğru düzgün AAA oyun yokken AAA dışı oyuna para vermem dediğiniz için insanları yanlış yönlendirdiğinizi düşünüyorum.

Size şunu soruyorum, konu sahibinin niyeti gerçekten AAA oyun yapmak mı yoksa basit 2D-3D projelerde kendini denemek midir?

Tekrardan dediğim gibi, koca koca firmalar bile optimizasyon gibi konularda patlayan ve tekrara düşen oyunlar yaparken AAA dışı oyun yapmanın mantıksız olduğunu söylemenizi çok saçma buluyorum. İndie oyunlar olmasaydı oyun piyasası bu kadar gelişemezdi.

Yarın öbür gün hiç satmayacak dediğiniz oyunlar yıllardır satıyor ve her zaman da satmaya devam edecekler, bir UE geliştiricisi olarak bunu herkesten çok sizin bilmeniz gerekirdi diye düşünüyorum.

Son olarak o hor gördüğünüz indie oyunlardan biri olarak çıkan Minecraft 300 milyon civarında satış yaparak GTA 5 ve RDR 2'nin toplamından daha fazla sattı. Stardew Valley, Among Us, Terraria, Disco Elysium ve Hades gibi birçok oyun da satış adeti konusunda çoğu AAA oyundan daha başarılı. AAA oyun almayan (alamayan) ve indie oyunları alıp zevkle oynayan devasa bir kitle var, özellikle Türkiye'de.

Tek başınıza ya da küçük bir ekiple GTA yapamazsınız ama Minecraft, Hades veya Disco Elysium yapabilirsiniz

Konuştuğun kişi default TR oyuncusu, yani oyun diyince sayabileceği seriler GTA, CoD, CS ve Valorant. Oyunları sevdiğimiz için değil sadece para kazanmak için yaptığımızı sanıyor. Eğer maksat buysa mobil oyun üzerine gitmek daha mantıklı, minimum efor ile yüzlerce prototip yapıp birini tutturmak daha kolay olur ve pasif reklam geliri var.

Ayrıca karşılaştırdığı oyunlar olan Hollow Knight serisi ile GTA çok saçma, Hollow Knight + Silksong toplam 20 milyon kadar sattı ve bu gelir 4 kişi arasında paylaştırıldı yani komisyonları falan düşersen kişi başı en az 3 milyon dolar. Hangi GTA geliştiricisi 3 milyon dolar kazanmış? O parayı birkaç yıl içerisinde anca CEO falan kazanır Rockstar ya da T2'daki. Yani her türlü geliştirici bazında Team Cherry daha çok kazanmış Hollow Knight ile.

Neyse, sektörden anlamayan adama bu kadar uzun yazıyı boşuna yazmışsınız bence uğraşmayın hiç.

Mantıklı olmamasını sağlayan şey nedir tam olarak? Bu sorunun cevabı bütün metinle çelişecek. Çünkü adamlar piyasada rakip bırakmayacak seviyeye gelmiş. AAA seviyesi değil artık AAAA olur bu.

Size şunu soruyorum, konu sahibinin niyetinin gerçekten AAA oyun yapmak mı yoksa basit 2D-3D projelerde kendini denemek midir?
Evet zamanında Unity ve şu anda UE geliştiricisi olarak bunu çok net biliyorum. İki platformda da hiç lowpoly oyun geliştirmedim. Ben de bu bilgilerle spawn olmadım ya? Rockstar da aynı şekilde. Yâni yeni çıkan 100 oyunun 95'i 3D olması bu durumu belirtiyor.

GTA ile örnek vermek en somut ve kolayıydı çünkü. Erzurum'a bakın bir de. Maximum 6 aylık bilgiyle yapabileceğiniz oyun. Aynı motor aynı kolaylık beleş assetler. Anlattıklarımla 4/4'lük örtüşüyor.
Indie yapımcılarına lafım yok. Ama 3D oyunun daha değerli olduğu dönemdeyiz. Bundan dolayı GE ona göre gelişiyor ve profesyonel oluyor. Bu da, örneğin UE'yi basit kılıyor. Sektöre girmiş biri net bir şekilde demek istediğimi anlar. Öğretmenlerin, bizim zamanımızda internet yoktu demesine benzetebilirsiniz. Şu an her şey daha kolay ve imkanlı. Epic'e girerseniz Erzurumdan çok daha fazla ôrnek bulabilirsiniz. Neden Epic? Orda UE ile yapılan oyunlardan $1M kadar ücret alınmıyor.

Peki size de ben sormak isterim. Bundan 15 yıl sonra 2D oyunun gerçekten 1M bile satabileceğini inanıyor musunuz? Eğer cevabınız evet ise, bu bilgiyle insanları hâlâ eski teknolojiere yöneltebilirsiniz.

Bunlara ek olarak GTA gibi AAA olmasa da replica tarzı geliştiren Epic Games sertifikalı Türk geliştirici Bufuak'la tanışın.

Benim eski konularıma bakın. 2 sene öncesine kadar Unity ve Winform kullanıyordum. Okulda ve üniversitelerde bile hâlâ WinUI ve HTML CSS öğretiyorlar bu devirde. Şu an ise dünyada neredeyse 500 bin, Türkiye'de 500 kişinin bile kullanmadığı 3 yıllık teknolojiye WinUI 3'e, Unreal Engine 5'e başladım. O kadar zordu ki sonrasında tek başıma da profesyonel şeyler çıkarabileceğimi farkettim. Eğer ben yapıyorsam sen neden yapamayasın?

İmkansız değil. Önemli olan ilk adıma başlamak. Ama bu demek olmuyor en eskiden başlamak. En basit örneği, kimse yazılıma taş devrinden veya assemblyden binaryden başlamıyor.

Konuştuğun kişi default TR oyuncusu, yani oyun diyince sayabileceği seriler GTA, CoD, CS ve Valorant. Oyunları sevdiğimiz için değil sadece para kazanmak için yaptığımızı sanıyor.
Dostum, beni kiminle karıştırıyorsun bilmiyorum ama 9. sınıf edebiyat konusu anlatım bozuklukları dersine çalışmab gerekiyor.
O oyunların o kadar para kazanması zevkli olduğu için değil mi zaten süpersonik zeki arkadaşım? Neden ben bahsettiğiniz oyunları oynamadım hatta duymadım bile? Neden GTA oynadım, oynuyorum? Diğerlerinin adını hep duyuyorum? Niye mesela? Zevksiz mi? Yoksa para için mi yapılmış? Eee para getirisi olması için zevili olması gerekmiyor mu?

Zaten bir tartışmada zıt görüşte olduğun kişinin bütün mesajlarına ' veya ' bırakman, yaşını ve ciddiyetini belirtiyor. Neyse daha da bir şey anlatmaya gerek yok. Anlatıpda birilerine yardımcı olduysam ne mutlu.

Minecraft AA kalitesinde ve 3D. Ek olarak binlerce mod ve binlerce shader paketleri var. Sıradan bir oyun değil. Evet zevkli olabilir. Ama ileride çıkacak oyunlarla kıyaslamanız daha mantıklı olacak.
Son olarak toplam değil. Ama konu bayağı bayağı değişecekse en popüler 20 AAA oyun > (En popüler 20 AA oyun)X20

Son düzenleme:
@Bayram Reis Bence sen anlatım bozukluğu dersini alsan daha iyi olur, ben geliştirici açısından eğlenceli olmasından bahsediyorum. 2D roguelike seviyor ve yapmak istiyorsam niye gidip open world AAA oyunlara yönelik kendimi geliştireyim? Bahsettiğim buydu ama anlamamışsın. Ve evet saydığın serilerde genel olarak inovasyon yok ve zevksiz.

Neden ben bahsettiğiniz oyunları oynamadım hatta duymadım bile? Neden GTA oynadım, oynuyorum?
Çünkü sen klasik default TR oyuncususun, yaşla da alakalı olabilir. Türkçe yama kurmadan oyun oynayamıyorsan zaten oyun kataloğunun %99.5'i yok oluyor, genel olarak TR oyuncusu için bu şekilde oluyor en azından.

Son düzenleyen: Moderatör:
Mantıklı olmamasını sağlayan şey nedir tam olarak? Bu sorunun cevabı bütün metinle çelişecek. Çünkü adamlar piyasada rakip bırakmayacak seviyeye gelmiş. AAA seviyesi değil artık AAAA olur bu.

Mantıklı olmayan şey oyun geliştirmek için program önerisi isteyen birine GTA 6 ile örnek vermek hocam.

Hocam 3D ya da 2D ayrımı yapmadım ki, iki boyutta da kaliteli veya basit oyunlar çıkabilir. Demek istediğim şey gelişmek için çokça basit oyun, mekanik deneyip yapmak gerektiği. Hiç basit oyun yapmayıp büyük oyun yaptıysanız tebrik ederim ancak bu doğru ve sağlıklı bir şey değil.

Peki size de ben sormak isterim. Bundan 15 yıl sonra 2D oyunun gerçekten 1M bile satabileceğini inanıyor musunuz? Eğer cevabınız evet ise, bu bilgiyle insanları hâlâ eski teknolojiere yöneltebilirsiniz.

Evet, inanıyorum. Bir oyunun kalitesini 2D veya 3D olmasıyla ölçemezsiniz.

Unreal Engine 5'e başladım. O kadar zordu ki sonrasında tek başıma da profesyonel şeyler çıkarabileceğimi fark ettim. Eğer ben yapıyorsam sen neden yapamayasın?

Koskoca firmalar bile profesyonel oyunlarında çuvallarken (bkz. Borderlands 4) tek başınıza yapabileceğinizi düşünmek maalesef gerçekçi bir senaryo değil hocam, burada haksız olduğunuzu düşünüyorum. Bir şeyler yapabileceğinizi düşünüyor olabilirsiniz ancak piyasada tonla ben bunu yapabilirim deyip projenin ortasında boyundan büyük işe giriştiğini anlayıp projesini yarım bırakan geliştirici var.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…