Oyun için AMD mi Intel mi?

Düşük bütçe odaklı planlar için AMD + AMD kombinasyonu en iyisi. Minimum RDNA 2 ekran kartı ve AM4 işlemci olursa ReBAR (SAM) ile daha düşük gecikme yakalarsınız, güç dağıtımını da daha akıllıca yapar sistem. Tek iş parçacığı odaklı uygulamalarda Intel tercih edilir genelde, ama Intel platformu şimdilik ölü, Arrow Lake geldiğinde LGA 1851 platformunun ne kadar süre yaşayacağını bilmiyoruz ama Intel'in geçmişteki hareketlerine bakarak maksimum 3 yıl vade verebiliriz.

Ayrıca unutulmasın ki 13-14. nesil Intel işlemcilerdeki sorunların bir türlü bitmemesi, hala net bilinmemesi veya adının koyulmaması ve sorun yaşayanlara uygulanan yanıltma taktiklerinin, verilen kaçamak cevapların ve sorunu yok saymanın yarım seneden uzun sürmesi, sonunda Intel'in sessizliğini sadece foyası ortaya çıkınca bozması son derece profesyonellikten ve kurumsallıktan uzak, adice bir davranış oldu. Bu da şanlarında uzun süre kalacak bir lekedir.

2. elde Alder Lake i7'ler hala alınabilir ama Intel'de DDR4 kesinlikle önermiyorum, son derece saçma ve feragat edilen çok performans var ortada. Sadece oyun maksatlı, her oyunu en az Intel kadar iyi oynatabilecek ama bazı oyunlarda Intel'in en tepe işlemcisinin bile yarışamayacağı performans sergileyen bir işlemci olan 7800x3d'yi herkesin önermesinin ısınma ve elektrik tüketim profili gibi olumlu sebeplerinin yanında potansiyel performans kazançlarının (en azından popüler ve modern) oyun popülasyonuna yayıldığında, Intel'e kıyasla hem daha ağır basması, yani daha çok oyunda daha çok performans potansiyelinin olması, hem daha ucuz olması, hem de ileriye dönük yatırım olması da bulunmakta. Ek olarak, Intel alınacaksa kesinlikle Windows 11 haricinde işletim sistemi kullanılmamalı (scheduling optimizasyonları Windows 11 odaklı).

Ekran kartı olarak yine de ve malesef AMD değil Nvidia öneririm. 7800 XT çok güzel bir kart ama hala parasını haketmiyor. 2. el alacaksanız RDNA 2 Radeon kartlara (1440p için RX 6700 XT ve 6750 XT, 2160p için 6800 ve 6800 XT) sıfır alacaksanız Nvidia Ada Lovelace kartlara (1440p için RTX 4060 Ti ve 4070, 2160p için 4070 Super, 4070 Ti Super ve 4080 Super), yönelmelisiniz. MMO'larda Nvidia daha iyi performans gösterir ancak Nvidia'nın bazı oyunlarda (%99 Ray Tracing açık iken ve VRAM overflow sözkonusu olduğunda) doku ve mesh render atlama/gecikme sorunu Radeon kartlara göre çok daha belirgin.

Düşük bütçe odaklı planlar için AMD + AMD kombinasyonu en iyisi. Minimum RDNA 2 ekran kartı ve AM4 işlemci olursa rebar (sam) ile daha düşük gecikme yakalarsınız, güç dağıtımını da daha akıllıca yapar sistem. Tek iş parçacığı odaklı uygulamalarda Intel tercih edilir genelde, ama Intel platformu şimdilik ölü, arrow Lake geldiğinde LGA 1851 platformunun ne kadar süre yaşayacağını bilmiyoruz ama Intel'in geçmişteki hareketlerine bakarak maksimum 3 yıl vade verebiliriz.

Ayrıca unutulmasın ki Intel'in 13-14. nesil işlemcilerdeki sorunların bitmemesi, hala net bilinmemesi ve sorun yaşayanlara uygulanan yanıltma taktiklerinin yarım sene sürmesi ve Intel'in sessizliğini sadece foyası ortaya çıkınca bozması son derece profesyonellikten ve kurumsallıktan uzak, adice bir davranış oldu. Bu da şanlarında uzun süre kalacak bir lekedir.

2. elde Alder Lake i7'ler hala alınabilir ama Intel'de DDR4 kesinlikle önermiyorum, son derece saçma ve feragat edilen çok performans var ortada. Sadece oyun maksatlı, her oyunu en az Intel kadar iyi oynatabilecek ama bazı oyunlarda Intel'in en tepe işlemcisinin bile yarışamayacağı performans sergileyen bir işlemci olan 7800x3D'yi herkesin önermesinin ısınma ve elektrik tüketim profili gibi olumlu sebeplerinin yanında potansiyel performans kazançlarının (en azından popüler ve modern) oyun popülasyonuna yayıldığında, Intel'e kıyasla hem daha ağır basması, yani daha çok oyunda daha çok performans potansiyelinin olması, hem daha ucuz olması, hem de ileriye dönük yatırım olması da bulunmakta. Ek olarak, Intel alınacaksa kesinlikle Windows 11 haricinde işletim sistemi kullanılmamalı (scheduling optimizasyonları Windows 11 odaklı).

Ekran kartı olarak yine de ve maalesef AMD değil NVIDIA öneririm. 7800 XT çok güzel bir kart ama hala parasını hak etmiyor. 2. el alacaksanız RDNA 2 Radeon kartlara (1440p için RX 6700 XT ve 6750 XT, 2160p için 6800 ve 6800 XT) sıfır alacaksanız NVIDIA ada lovelace kartlara (1440p için RTX 4060 Ti ve 4070, 2160p için 4070 Super, 4070 Ti Super ve 4080 Super), yönelmelisiniz. MMO'larda NVIDIA daha iyi performans gösterir ancak NVIDIA'nın bazı oyunlarda (%99 Ray Tracing açık iken ve VRAM overflow sözkonusu olduğunda) doku ve mesh render atlama/gecikme sorunu Radeon kartlara göre çok daha belirgin.

Yalnız parasını hak etmiyor dediğiniz 7800XT ve 7900GRE şu anda AMD'nin en fiyat performans ürünleri, 4070S'den daha performanslı ve neredeyse 4070 Ti dengi. Üstelik 4070s - 4070 ti super'den de daha uygun fiyatlı. Ayrıca 4K oyun için 4080 altı tercih etmek doğru değil.

Yalnız parasını hak etmiyor dediğiniz 7800XT ve 7900GRE şu anda AMD'nin en fiyat performans ürünleri, 4070S'den daha performanslı ve neredeyse 4070 Ti dengi. Üstelik 4070s - 4070 ti super'den de daha uygun fiyatlı. Ayrıca 4K oyun için 4080 altı tercih etmek doğru değil.
4070 Ti Super 2160p için son derece uygun ve yaygın kullanılan bir kart. 7800 XT ve 7700 XT birbirlerine çok yakın fiyatlandırma yapıldığı için fiyatını haketmiyor. Nvidia'nın 4090 satmak için altındaki kartlara biçtiği fiyatların bir benzerini AMD 7900 XT'de denedi ve patates oldular, tutturamadılar. Şimdi onun minik versiyonunu 7700 XT ve 7800 XT'de görmekteyiz. 7700 XT 12-14 bin TL bandında, 7800 XT, 17-20 bin TL bandında olsaydı dediklerinize hak verirdim, ancak, en azından yurdumuzdaki piyasa için konuşursak, güncel fiyatlar AMD için çok kötü seyrediyor.

Düşük bütçe tarafında da AMD yok. RX 7600 de aynı şekilde sıfır albenisi olan bir kart. Çok temiz hatta jelatini açılmamış RX 6700 ve 6700 XT hatta RX 6800 gibi müthiş kartlar sahibindende kıyamet doluyken, temiz kullanılmışları da 1-3k ucuza bulunabiliyorken RX 7600'ü 10-12 bin liraya kim ne yapsın? Frame Generation ve interpolasyon gibi teknolojileri başta çok yadırgarken olası faydalarını gördükten sonra fikrim değişti ve Nvidia'nın doğru bir adım attığına karar verdim, keza satışlar ve kullanıcı trendleri de bunu doğruluyor. Ancak endüstri bunu bir değnek gibi kullandığı için oyunculara kısa dönemde pahalıya patlayacak çünkü oyunlar artık upscaling ve frame generation odaklı çalışıyor. Hatta BM: Wukong'da zorunlu kılınmış. Gidişat iyi değil ve bu yarışta kazanan kesinlikle AMD olmayacak, buna emin olabilirsiniz. Onların kazanmaya zaten alerjisi var. 😆 AMDhiçbir fırsatı kaçırma fırsatını kaçırmaz.

4070 Ti Super 2160p için son derece uygun ve yaygın kullanılan bir kart. 7800 XT ve 7700 XT birbirlerine çok yakın fiyatlandırma yapıldığı için fiyatını haketmiyor. Nvidia'nın 4090 satmak için altındaki kartlara biçtiği fiyatların bir benzerini AMD 7900 XT'de denedi ve patates oldular, tutturamadılar. Şimdi onun minik versiyonunu 7700 XT ve 7800 XT'de görmekteyiz. 7700 XT 12-14 bin TL bandında, 7800 XT, 17-20 bin TL bandında olsaydı dediklerinize hak verirdim, ancak, en azından yurdumuzdaki piyasa için konuşursak, güncel fiyatlar AMD için çok kötü seyrediyor.

Düşük bütçe tarafında da AMD yok. RX 7600 de aynı şekilde sıfır albenisi olan bir kart. Çok temiz hatta jelatini açılmamış RX 6700 ve 6700 XT hatta RX 6800 gibi müthiş kartlar sahibindende kıyamet doluyken, temiz kullanılmışları da 1-3k ucuza bulunabiliyorken RX 7600'ü 10-12 bin liraya kim ne yapsın? Frame Generation ve interpolasyon gibi teknolojileri başta çok yadırgarken olası faydalarını gördükten sonra fikrim değişti ve Nvidia'nın doğru bir adım attığına karar verdim, keza satışlar ve kullanıcı trendleri de bunu doğruluyor. Ancak endüstri bunu bir değnek gibi kullandığı için oyunculara kısa dönemde pahalıya patlayacak çünkü oyunlar artık upscaling ve frame generation odaklı çalışıyor. Hatta BM: Wukong'da zorunlu kılınmış. Gidişat iyi değil ve bu yarışta kazanan kesinlikle AMD olmayacak, buna emin olabilirsiniz. Onların kazanmaya zaten alerjisi var. 😆 AMDhiçbir fırsatı kaçırma fırsatını kaçırmaz.
Bakın bu en uygun fiyatlı 7800XT fiyatı.
Buda en uygun fiyatlı 4070 fiyatı ki 7800XT'nin rakibi değil maalesef performans olarak altında kalıyor.
Buda neredeyse aynı performansı verdikleri 4070Tİ fiyatı ki arada 7k fark var.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Buda sizin için bulduğum ufak bir performans testi. Ne kadar yakın FPS'lere sahip olduğunu 1080p 2k ve 4k'da görebilirsiniz. Kaldı ki içlerinde en avantajlı fiyat 7800XT oluyor.
Ama birde 7900GRE faktörü var.
Buyurun en düşük fiyat 21.5k fiyatı.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Buda kendisinin 4070S ile 4070ti super ile karşılaştırması. Sizlere maalesef katılmıyorum. Bu iki kart fiyat performans olduğunu kanıtlamış kartlardır.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı