Oyun için Linux mu, Windows 11 mi?

Mamistv1

Hectopat
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
Ryzen 5 7600
RX 7800 XT
16 GB DDR5 5600 MHZ Goodram
1 TB M2 SSD Goodram
1 + 1 TB 3,5 HDD Wd Blue ve Segate.
750W 80+ THERMALTAKE
C15 RAMPAGE soğutucu

Samsung S25
Araştırdığımda bazıları Windows derken bazıları Linux diyor. Bende kendi konumu açmaya karar verdim. Riot Games oyunları ile işim yok. (Valorant, LoL vb.) Daha çok RDR 2, GTA 5, The Witcher 3, The Last of Us... Tarzı oyunlar oynuyorum. Ana amacım hangisinde daha az ısı ortaya çıkararak daha çok FPS alabileceğimi ve hangisinin daha az kaynak kullandığını çözebilmek.

Sistemim:
İşlemci: Ryzen 5 7600.
Ekran kartı: RX 7800XT.
RAM: DDR5 5600 MHz 30 CL 16 GB.
Şu anki işletim sistemim: Windows 11 Pro.

Linux daha az kaynak kullanır ama FPS konusunda Windows ile hemen hemen aynı sayılıyor.(biraz daha yüksek)

GTA 5'e gelen anticheat ile oynanmıyor diye duymuştum ne kadar doğrudur bilemem.
Windows 11 kullanıyorsanız devam edin.

Amacın sadece oyunsa Windows'ta kalman daha mantıklı olur.

Sistemin gayet iyi, Windows'a kullanım alışkanlığı da varsa hiç Linux'a geçmeni önermem, gerek yok.

Ekran kartın AMD ayrıca Vulkan desteği var. Linux'ta daha yüksek FPS almanı sağlayacak en büyük iki etken bunlar. Saydığın oyunların hepsi Linux'ta oynanabilir oyunlar. Özellikle belirtmek isterim ki Steam içi oyunlar oynuyorsan daha şanslı olursun. Steam dışı platformlar kullanıyor olsan da Steam'e ağırlık vermeni öneririm oyun oynayacağın zaman. Valve, Linux tabanlı Steam OS işletim sistemiyle beraber Steam Deck'te oyunların performanslı çalışması için Linux'a fazlasıyla önem veren bir şirket. Steam olmasaydı Linux'ta oyunculuk gelişemezdi desek yeridir bu sebeple Steam işini en kolaylaştıracak platform.

Sana 2 adet konuyu okumanı önereceğim. İkisi de GNU/Linux oyunculuğuyla alakalı Sosyal'deki önemli konular.

Ek olarak Android oyunlarına ilgin varsa rehberimi okuyabilirsin:

Oyun meselesi dışında da ekleme yapacağım. GNU/Linux'ta program kurulumu için paket yöneticilerini kullanıyoruz. Paket yöneticileri sayesinde GNU/Linux mağazasında Windows'un aksine tüm programlar bulunuyor. Windows mağazasında her program bulunmadığı için internette kurulum dosyası aramanız gerekir ancak GNU/Linux'ta tüm programlar depoda bulunmaktadır. Hangi dağıtımı kullanırsın bilemem bu nedenle aşağıdaki linkte 'Paket Yöneticileri' kategorisinden seçtiğin dağıtıma uygun olanı okuyarak paket yöneticisi kullanımını öğrenebilirsin. Zorunda değilsin, arayüzlü mağaza da var ama öğrenmeni öneririm.

Son düzenleme:
Tüm cevap yazan herkese teşekkür ederim. Hepinizi dikkatlice okudum. Şimdilik Windows 11 de kalmaya karar verdim.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…