Oyun laptopunun şarjını bitirmek zararlı mı?

Erkin01

Hectopat
Yer
Ankara
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
8 GB Ram
500 GB SSD
GTX 1650 Ekran Kartı
İntel Core İ5 12450H İşlemci
(Excalibur G770)
Meslek
Öğrenci
Ben son 2-3 gündür laptopumu şehir dışında olduğum için daha çok pilde kullanıyorum ve pilde bayatlama olmasın diye tamamen boşaltıp takmaya sonrasında tamamen dolunca şarjdan çıkarmaya özen gösteriyorum. Oyuncu laptopu olduğu için pil zaten pek dayanmıyor ama sık sık pili tamamen bitirmek bataryaya zarar verir mi?

"Pilin yeniden doldurulması adına tamamen bitirilmesi gerekmez. Pilin tamamen boşalması, donanımın daha kısa ömürlü olmasına neden olacaktır. Bu nedenle yüzde 20 ile yüzde 80 aralığında şarj oranları ideal kullanımlar için uygundur."

Pili tamamen bitirmek bataryaya en çok zarar veren şey diyebilirim.

Kısaca pili sık sık bitirmek uzun süreçte batarya performansınıza zarar verir.

Şöyle diyeyim ki laptoplarda kullanılan Lityum-iyon bataryalar belli bir sarj döngüsüne sahiptir ve dolum-boşaltım döngülerinde gittikçe bir sonraki dolum için depolayabilecekleri enerji miktarını çok küçük miktarlarda olsa dahi kaybedebilirler. Bundan dolayı asıl önerilen pilleri %20 ile %80 arasında kullanmaktır ki buradaki asıl amaç da pilin döngüsünü tamamlamayıp ömrünü arttırmaktır. Şahsen, oyun oynarken laptopumu kendi yazılımı tarafından ayarlanabilen %60 kapasiteye ayarlayarak kullanıyordum. Lakin dikkat çekmek isterim pilinizi tam doldurup boşaltmanız bir kaç ay sonra pilinizin çok yüksek bir hasara sebebiyet vermez. Lakin uzun süreçte yavaş yavaş ( ki zaten ne kadar dikkatli de kullansanız belli bir ömürleri var ) pilinizin tam performans gösteremediğini fark edeceksiniz. Örnek vermem gerekirse benim çok uzun yıllar kullandığım eski bir Asus laptopta laptopun kendisi on yıllık [ ] olmasına rağmen bu sarj döngüsüne dikkat ettiğim için bataryada gündelik kullanımda bir kaç saat kullanabiliyordum. O yüzden zannımca, olabildiğince %20-%80 aralığının dışına çıkmamaya yahut en azından %20'nin aşağısına inmemeye dikkat ederseniz çok daha iyi olacaktır.

Hepinize çok teşekkür ederim %20 altına düşürmeyeceğim. %80 de tutardım fakat bilgisayarımda öyle bir yazılım yok ne yazık ki.

Hepinize çok teşekkür ederim %20 altına düşürmeyeceğim. %80 de tutardım fakat bilgisayarımda öyle bir yazılım yok ne yazık ki.
O zaman en ideal yöntem 2 ayda bir %20 ye kadar pilde kullanmak ve sonra tam dolu bir şekilde kullanmaya devam etmek olabilir.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…