Oyun monitörü alırken dikkat edilmesi gerekenler

Bütçe
1000-1500
Makaleler
1
Merhaba, iyi günler dilerim.
Yaza doğru laptoptan masaüstüne geçeceğim. Alacağım kasa belirli ancak monitör hakkında (hangi özelliklerin olmazsa olmaz olduğunu vs. bilmiyorum) pek bilgim yok. Sadece AOC, ASUS ve MSI gibi markaların bu konuda iyi olduklarını biliyorum. Mecburi bir şekilde Vatan Bilgisayar'dan alacağım kasa ve monitörümü. Oyun için kullanacağım dikkat etmem gereken hususları, hangi özelliklere dikkat etmem gerektiğimi söyleyebilir misiniz?
(Eğer lazımsa sistemi yazabilirim)

Kilit nokta ihtiyacın. Oyun oynamak için toplandığını belirttiğine göre asıl kısmı hallettik. İlk olarak panellere bakmamız lazım. Elimizde IPS, TN ve VA panel var.

IPS panel, genellikle görselliğin önemli olduğu oyunlar için tercih edilir. Renk kalitesi yüksektir. Mesela Red Dead Redemption 2, The Witcher 3 tarzı oyun oynayanlar tercih eder.

TN panel, rekabetçi oyun oynayanlar tarafından tercih edilir. Renk kalitesi en düşük paneldir ama en yüksek yenileme hızına sahiptir. Bu yüzden e-sporcular tercih eder. Rekabetçi oyunları çok kasarak oynamıyorsanız gerek yok bu panele.

Son panelimiz VA. Tek cümle ile özetlemek gerekirse TN ve IPS panelin ortasında. AAA ve rekabetçi oyunları birine ağırlık vermeden oynuyorsanız tercih edebilirsiniz. Mesela ben bu iki türü de oynuyorum. Ama AAA oyunlar benim için daha önemli olduğundan IPS seçtim.

Yenileme hızı kısmına bakarsak her zaman 144Hz daha iyidir. 240Hz olsa ne âlâ ama bu Hz için diğer şeylerden fedakârlık etmemek lazım. 144Hz rekabetçi oyunlarda sizi fazlasıyla idare eder. AAA oyunlar içinse 75Hz bile üzmez sizi. Yine de uzun sürede 144Hz yeterli gelecektir. Bu arada monitörün Hz değeri ne kadarsa en fazla o kadar FPS görürsün. Bunu başta söylemem gerekirdi.

Yenileme hızı, monitörün saniye başına kare tazeleme hızı. Sistemin bir oyunda 300 FPS verebilir. Ama monitörün 60Hz ise sana en fazla bu 300 FPS'in 60'ını gösterebilir. O zaman bu 300 FPS'in bir anlamı kalmıyor. Dediğim gibi 144Hz e-sporcu değilsen sana hâliyle yetecek. Altına düşmemen de tavsiyemdir.

Şimdi tepkime süresine bakalım. Üzerinde çok düşünmeye gerek olmayan bir etmen. 1 veya 3 ms e-sporcu değilseniz fark ettirmez. Daha düşük ms değeri için panel veya çözünürlük gibi önemli şeylerden vazgeçmeyin.

Gelelim çözünürlüğe. En önemli noktalardan biri. Çözünürlük, yatay ve dikeye düşen piksel sayısı. Mesela 1080p yatayda 1920, dikeyde 1080 piksele sahip. Haliyle ne kadar yüksek olursa o kadar iyi. Bir de inç başına düşen piksel var (PPI), o kadar detaya girmeyelim. Artık en az 1080p monitör almak lazım. Yeni çıkan ekran kartlarının hepsi de destekler. Ama yeni jenerasyon ile yavaş yavaş 4K (biraz da 2K) yoluna gidiyoruz.

Son olarak boyut var. Boyut ve çözünürlük uyumlu olmalı. 31 inç gibi bir monitörde 1080p çözünürlüklü bir monitör kullanılırsa pikselleri sayarsınız. Örnek vermek gerekirse dikeyde 1080 piksel var demiştik. Dikey kısım ne kadar büyürse hâliyle bir pikselin kaplayacağı alan genişler. Bu yüzden de ortaya pek güzel bir tablo çıkmaz. 1080p için genellikle 21-27 inç arası kullanılıyor. 1080p'den bahsetme sebebim bütçeniz ile 1080p monitörlerin alınabiliyor olması.

Evet, kısaca dikkat edilmesi gerek şeyler bunlar. Kısa tutmak istedim, umarım yardımı olur.

-Hz (yenileme hızı) hususuna dikkat edin.
144Hz tavsiye ederim.
-Onun dışında Ms (tepkime süresi) hususuna da dikkat edin.
1 ms bakmaya çalışın.
Oyun monitörü alırken en önemli hususlar bunlar.
Boyut olarak da 24 inch ve altını düşünmemenizi öneririm.

Çözünürlük'de önemli.

Çoğunlukla FPS oyunları oynuyorsanız en azından 144Hz veya 120Hz almanızı öneririm.

Evet, 144Hz ve 1ms almam gerektiğini biliyordum sadece, IPS panel vs. bilmiyordum
Kilit nokta ihtiyacın. Oyun oynamak için toplandığını belirttiğine göre asıl kısmı hallettik. İlk olarak panellere bakmamız lazım. Elimizde IPS, TN ve VA panel var.

IPS panel, genellikle görselliğin önemli olduğu oyunlar için tercih edilir. Renk kalitesi yüksektir. Mesela Red Dead Redemption 2, The Witcher 3 tarzı oyun oynayanlar tercih eder.

TN panel, rekabetçi oyun oynayanlar tarafından tercih edilir. Renk kalitesi en düşük paneldir ama en yüksek yenileme hızına sahiptir. Bu yüzden e-sporcular tercih eder. Rekabetçi oyunları çok kasarak oynamıyorsanız gerek yok bu panele.

Son panelimiz VA. Tek cümle ile özetlemek gerekirse TN ve IPS panelin ortasında. AAA ve rekabetçi oyunları birine ağırlık vermeden oynuyorsanız tercih edebilirsiniz. Mesela ben bu iki türü de oynuyorum. Ama AAA oyunlar benim için daha önemli olduğundan IPS seçtim.

Yenileme hızı kısmına bakarsak her zaman 144Hz daha iyidir. 240Hz olsa ne âlâ ama bu Hz için diğer şeylerden fedakârlık etmemek lazım. 144Hz rekabetçi oyunlarda sizi fazlasıyla idare eder. AAA oyunlar içinse 75Hz bile üzmez sizi. Yine de uzun sürede 144Hz yeterli gelecektir. Bu arada monitörün Hz değeri ne kadarsa en fazla o kadar FPS görürsün. Bunu başta söylemem gerekirdi.

Yenileme hızı, monitörün saniye başına kare tazeleme hızı. Sistemin bir oyunda 300 FPS verebilir. Ama monitörün 60Hz ise sana en fazla bu 300 FPS'in 60'ını gösterebilir. O zaman bu 300 FPS'in bir anlamı kalmıyor. Dediğim gibi 144Hz e-sporcu değilsen sana hâliyle yetecek. Altına düşmemen de tavsiyemdir.

Şimdi tepkime süresine bakalım. Üzerinde çok düşünmeye gerek olmayan bir etmen. 1 veya 3 ms e-sporcu değilseniz fark ettirmez. Daha düşük ms değeri için panel veya çözünürlük gibi önemli şeylerden vazgeçmeyin.

Gelelim çözünürlüğe. En önemli noktalardan biri. Çözünürlük, yatay ve dikeye düşen piksel sayısı. Mesela 1080p yatayda 1920, dikeyde 1080 piksele sahip. Haliyle ne kadar yüksek olursa o kadar iyi. Bir de inç başına düşen piksel var (PPI), o kadar detaya girmeyelim. Artık en az 1080p monitör almak lazım. Yeni çıkan ekran kartlarının hepsi de destekler. Ama yeni jenerasyon ile yavaş yavaş 4K (biraz da 2K) yoluna gidiyoruz.

Son olarak boyut var. Boyut ve çözünürlük uyumlu olmalı. 31 inç gibi bir monitörde 1080p çözünürlüklü bir monitör kullanılırsa pikselleri sayarsınız. Örnek vermek gerekirse dikeyde 1080 piksel var demiştik. Dikey kısım ne kadar büyürse hâliyle bir pikselin kaplayacağı alan genişler. Bu yüzden de ortaya pek güzel bir tablo çıkmaz. 1080p için genellikle 21-27 inç arası kullanılıyor. 1080p'den bahsetme sebebim bütçeniz ile 1080p monitörlerin alınabiliyor olması.

Evet, kısaca dikkat edilmesi gerek şeyler bunlar. Kısa tutmak istedim, umarım yardımı olur.
o olayı da bu arkadaş yazmış, çok teşekkür ediyorum

yenileme hızı kısmına bakarsak her zaman 144Hz daha iyidir. 240Hz olsa ne âlâ ama bu Hz için diğer şeylerden fedakârlık etmemek lazım. 144Hz rekabetçi oyunlarda sizi fazlasıyla idare eder. AAA oyunlar içinse 75Hz bile üzmez sizi. Yine de uzun sürede 144Hz yeterli gelecektir. Bu arada monitörün Hz değeri ne kadarsa en fazla o kadar FPS görürsün. Bunu başta söylemem gerekirdi.

Gelelim çözünürlüğe. En önemli noktalardan biri. Çözünürlük, yatay ve dikeye düşen piksel sayısı. Mesela 1080p yatayda 1920, dikeyde 1080 piksele sahip. Haliyle ne kadar yüksek olursa o kadar iyi. Bir de inç başına düşen piksel var (ppı), o kadar detaya girmeyelim. Artık en az 1080p monitör almak lazım. Yeni çıkan ekran kartlarının hepsi de destekler. Ama yeni jenerasyon ile yavaş yavaş 4K (biraz da 2K) yoluna gidiyoruz.

Son olarak boyut var. Boyut ve çözünürlük uyumlu olmalı. 31 inç gibi bir monitörde 1080p çözünürlüklü bir monitör kullanılırsa pikselleri sayarsınız. Örnek vermek gerekirse dikeyde 1080 piksel var demiştik. Dikey kısım ne kadar büyürse hâliyle bir pikselin kaplayacağı alan genişler. Bu yüzden de ortaya pek güzel bir tablo çıkmaz. 1080p için genellikle 21-27 inç arası kullanılıyor. 1080P'den bahsetme sebebim bütçeniz ile 1080p monitörlerin alınabiliyor olması.

Okudum, cidden çok bilgilendirici olmuş, minnettarım;
Oynayacağım oyunlar ise GTA 5, LoL, Valorant ve CS:GO. Şimdilik aklımda bunlar var.
Eğer doğru olan monitörün özelliklerini tam olarak bulacaksak sistemimi yazabilirim.

Evet, 144Hz ve 1ms almam gerektiğini biliyordum sadece, IPS panel vs. bilmiyordum

o olayı da bu arkadaş yazmış, çok teşekkür ediyorum

Okudum, cidden çok bilgilendirici olmuş, minnettarım;
Oynayacağım oyunlar ise GTA 5, LoL, Valorant ve CS:GO. Şimdilik aklımda bunlar var.
Eğer doğru olan monitörün özelliklerini tam olarak bulacaksak sistemimi yazabilirim.
Teşekkürler. Aklımda birkaç seçenek var. Sisteme göre eleme yapabiliriz, yazarsanız güzel olur.

Teşekkürler. Aklımda birkaç seçenek var. Sisteme göre eleme yapabiliriz, yazarsanız güzel olur.

Öncelikle geç cevap verdiğim için özür diliyorum herkesten. İnternetsel sıkıntılarım olduğundan dolayı konuya bakamadım ve affınıza sığınıyorum. Kuvvetle muhtemel alacağım sistem şu şekilde;
i5 10400F.
MSI B460M PRO.
Gigabyte GTX 1660 Super.
Crucial Ballistix 8 GB 2666MHz CL16 X2.
FSP 600W.
350TL kasa.
Seagate 1TB HDD.
Kingston A2000 M.2 SSD.

Öncelikle Vatan'da düzgün seçenek yok. Sistemin hakkını verecek en ucuz seçenek bütçenin 150 TL üzerinde maalesef. 1500 TL civarında 75Hz monitör bulunuyor ve 75Hz bu sisteme yakışmaz. O yüzden Vatan için aşağıdaki seçeneği önerebiliyorum.

Eğer Vatan dışına çıkabilirseniz iki önerim daha var. İlki kavisli bir model. Forumda da sık sık öneriyoruz. Satıcının puanları iyi gözüküyor.

Sonraki modeli ise bizzat ben kullanıyorum 😀. Sistemlerimiz yakın diyebilirim. Benimki bir üst seviyesi olsa bile yetiyor. Size hayli yetecektir. Satıcı ile ilgili bir sorunumuz da olmamıştı. İster Trendyol, ister Hepsiburada, ister N11 üzerinden alın fark etmez. Hepsi de aynı satıcı. (Betaplus)

Şu an evde değilim. O yüzden ilk aldığım zamandan bir fotoğraf koyuyorum.
IMG_20210405_230917.jpg

Öncelikle Vatan'da düzgün seçenek yok. Sistemin hakkını verecek en ucuz seçenek bütçenin 150 TL üzerinde maalesef. 1500 TL civarında 75Hz monitör bulunuyor ve 75Hz bu sisteme yakışmaz. O yüzden Vatan için aşağıdaki seçeneği önerebiliyorum.

Eğer Vatan dışına çıkabilirseniz iki önerim daha var. İlki kavisli bir model. Forumda da sık sık öneriyoruz. Satıcının puanları iyi gözüküyor.

Sonraki modeli ise bizzat ben kullanıyorum 😀. Sistemlerimiz yakın diyebilirim. Benimki bir üst seviyesi olsa bile yetiyor. Size hayli yetecektir. Satıcı ile ilgili bir sorunumuz da olmamıştı. İster Trendyol, ister Hepsiburada, ister N11 üzerinden alın fark etmez. Hepsi de aynı satıcı. (betaplus)

şu an evde değilim. O yüzden ilk aldığım zamandan bir fotoğraf koyuyorum.Eki Görüntüle 959665

Monitörden memnun musunuz?

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı