- RAM
- Corsair 16GB(2x8) Vengeance Lpx 3200mhz CL16 DDR4
- SSD veya HDD modeli
- WD 480GB Green SN350 NVMe Okuma 2400MB-Yazma 1650M
- Ekran kartı
- Gainward Geforce RTX 3060 Ghost 12GB GDDR6 192 Bit
- Anakart
- Asus Prime B450M-K II 4400mhz(OC) M.2 AM4 mATX
- İşlemci
- AMD Ryzen 5 5600
Temmuz ayında kasa topladım, içerisinde herhangi bir toz yok, ekran kartı ve işlemcinin termal macunları da gayet iyi durumda. Şu an oyun oynamadığım için sıcaklık değerleri ekran kartı 29 ve işlemci 34 derece. Oyuna girdiğimde ekran kartı 68-70, işlemci 65-70 aralığına yükseliyor. Bir süre oyun oynadıktan sonra bilgisayar kendini otomatik olarak resetliyor ve kasanın üstüne elimi vurduğumda aşırı ısınma ve yanık kokusu geliyor. Temmuz ayında ilk aldığım dönemlerde bu sorunu yaşamıyordum, oyuna girerdim oynardım sıcaklık yükselse de bilgisayar kendini resetlemezdi ve yanık kokusu gelmezdi. 10 gün kadar önce canım sıkılınca yine oyuna girdim bu defa oyuna girdikten yarım saat sonra kendini resetleme ve resetledikten sonra açılırken işletim sistemi bulunamadı hatası vermeye başladı. Bilgisayar soğuduktan sonra ise normal açılmaya devam ediyor, işletim sistemi bulunamadı hatasını vermiyordu. İşi garantiye almak için sırasıyla aşağıdaki adımları uyguladım:
- Windows 11 temiz ISO indirip Rufus'la flasha yazdım ve bilgisayarı yeniden başlatıp Windows kurulum aşamasına girdim.
- Windows kurulum ekranında öncelikle bilgisayardaki bütün diskleri biçimlendirdim. ( tane normal SSD, 1 tane NVMe SSD, 2 tane HDD)
- NVMe SSD'ye lisanslı key ile Windows 11'i kurdum ve güncellemelerini yaptım.
- Windows 11 güncellemeleri tamamlandıktan sonra donanımların güncel driverlarını tek tek resmi adreslerinden indirip kurdum.
- Epic Games'i indirip, kütüphanemdeki oyunları HDD'nin bir tanesine kurdum. (Temmuz ayında da böyle yapmıştım)
- Oyunlar için gerekli olan DirectX, Visual Basic paketleri vb. hepsini yine resmi adreslerinden indirip kurdum.
- MSI Afterburner indirip kurdum. Oyuna girmeden önce ekran kartı sıcaklığı yine 29-30 civarı, işlemci sıcaklığı 32-34 civarında gelip gitti.
- God of War'a girdim, yarım saat oynadım atmadı, sıcaklık değerleri ekran kartında 68-70 civarı, işlemcide 65-68 civarı oldu. Oyunu durdurup dışarı çıktım, yarım saat sonra geri geldiğimde bilgisayar kendini yine resetlemiş ve işlemci bulunamadı hatası vermişti.
- Bilgisayarı resetledim ve işletim sistemi bulunamadı hatası vermeden doğrudan Windows 11 açıldı. Sıcaklıklar yine normal değerlerdeydi (GPU: 30, CPU: 34)
- Need for Speed Unbound'ı açtım, 40 dakika kadar oynadım. Sıcaklıklar GPU'da 70 CPU'da 81 derecelere kadar çıktı. Daha sonra oyun oynarken bir anda kendini resetledi ve yine işletim sistemi bulunamadı hatası verdi.
- İnternette gezinirken anakart ve işlemci için undervolt yaparak sıcaklığı düşürebileceğimi önerdim, YouTube videosundan izleyerek önerilen undervolt işlemini yaptım ve tekrar oyuna girdiğimde bu defa God of War'da GPU: 60 ve CPU: 50 derecelerini, Need for Speed Unbound'da GPU: 68 ve CPU: 61 derecelerini gördüm. God of War'da oyun oynarken bilgisayar kapanmadı ama Need for Speed'de yine resetledi, kasaya elimi koyduğumda çok ısınmıştı ve yine işletim sistemi bulunamadı uyarısı verdi.
- BIOS güncellemesi yaptım, undervolt işlemleri otomatik olarak iptal oldu ve güncelleme sonucunda tüm fan ayarları, CPU voltaj değerleri yine Default'a döndü.
- Bu şekilde yine oyuna girdim ve bir süre sonra bilgisayar yine kapandı.