Oyun oynarken ekran kartı fanı kaç RPM'de dönmeli?

Abdullah Albay

Centipat
Arkadaşlar aktif oyun oynarken özellikle sağlam oyunlar ekran kartı fanı kaç RPM de dönmeli? Ben 2100-2200 arası çalıştırıyorum. Bir zararı olur mu?

Son düzenleyen: Moderatör:
Arkadaşlar aktif oyun oynarken özellikle sağlam oyunlar ekran kartı fanı kaç RPM'de dönmeli? Ben 2100-2200 arası çalıştırıyorum. Bir zararı olur mu?

2200 iyi bir değer de zararı yok 7200RPM'de çalış sa da. Benimki hiç çalışmasa daha iyi F35'lerin motorudur kendisi. (Kusura bakmayın HDD anlamışım).

GTX 1080 kullanıyorum. Bu zamana kadar hiçbir oyunda fanların çalıştığını göredim. Hiç bir performans kaybı da yaşamadım. Son zamanlarda GPU Tweak den fanları otomatik çalıştırmaya ayarladım. Kendisi belirliyor dönme hızını.

Bir de oyundan oyuna fan da değişim oluyor ısı 75 olmasına rağmen Detroit'te fan %30 çalışırken aynı ısıda Witcher 3'te %60 çalışıyor bu neden sebeptir.

Emin değilim ama ekran kartına bine yük e göre ya da ısınmasına göre değişiklik gösteriyor olabilir.

Bunun tam olarak bir ölçüsü yok, birçok duruma göre değişir. Ekran kartının soğutma olarak tasarımından TDP değerine, kartın o esnada ne kadar yükte çalıştığından kartın soğutmasının hatta kasanın ne kadar tozlu olduğuna, hatta kasanın ne kadar iyi soğutulduğundan odanın sıcaklığına kadar birçok faktöre bağlı. Sizin kartın ne kadar sesli/sessiz çalışmasını istediğiniz bile önemli.

Bence bu kadar takılmaya gerek yok. Otomatik modde bırakın gitsin. İlla oynamak istiyorsanız fan eğrisiyle oynayın, hangi sıcaklıkta fanların yüzde kaç çalışacağını belirleyin, kart otomatik halletsin. Bana göre gerek yok bu kadar kasmaya.

Ben fanlar çalışmazken Warzone da GPU sıcaklığı 65 lere hatta 70 lere çıktığı oluyordu. Fanları %80 oranla çalıştırdığımda bu ısı değeri 50 yi hiç geçmedi. Ama dediğim gibi artık otomatikte kullanıyorum.

TDP.

TDP değeri kaç kartın benim Nitro+5700XT SE var 285 Watt TDP'si var ondan da olabilir mi?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…