Oyun oynarken RTX 3060 sistem kapanıyor

eren1k1n

Hectopat
Daha fazla  
RAM
Corsair 16 GB (2x8GB) Vengeance
SSD veya HDD modeli
Samsung SSD 970 EVO Plus 1TB
Ekran kartı
Gigabyte RTX 3060
Anakart
Gigabyte B560M h
İşlemci
Intel Core i5 11600
2022 Mart ayında satın aldığım sistemin özellikleri şu şekilde;

CPU: Intel Core i5 11600 2.80 GHz 12MB 6 Core.
Sıvı soğutucu: Corsair Hydro H45 120mm (soğutucuya ait fanı 7-8 ay kadar önce Noctua markasına ait NF-A12x25 PWM fan ile değiştirdim.)
GPU: Gigabyte GeForce RTX 3060 Gaming OC LHR 12 GB GDDR6.
Anakart: Gigabyte B560M h 3200MHz (O.C) DDR4.
RAM: Corsair 16 GB (2x8GB) Vengeance RGB Pro siyah 3600MHz.
Güç kaynağı: Cooler Master MWE 750W 80+ Bronze V2 2xeps 120mm fanlı PSU.
1. SSD: Samsung SSD 970 EVO Plus 1TB (Windows bu SSD içine kurulu)
2. SSD: WD 1 TB blue SN550 NVMe M.2 SSD.

Denediğim çözümler şu şekilde;

Önce ekran kartının driverını DDU ile tamamen kaldırdım ve NVIDIA'nın web sitesi üzerinden tekrar kurulumunu yaptım fakat sorunum çözülmedi, Windows'a ait bütün güncelleştirmeleri yaptım, temp dosyaları gibi çerezleri temizledim, virüs taraması yaptım ve bir virüse rastlamadım, oynadığım oyunların dosyalarını doğruladım fakat yine işe yaramadı, en son çare olarak format attım ve en baştan temiz bir kurulum yaptım fakat sorun ortadan kalkmadı. Kurulum sonrası bilgisayarı 2 saat boyunca AIDA64 ile stres testine tabii tuttum ve hiçbir sorun yaşamadım, işlemci sıcaklığım ağır yüke rağmen en fazla 85-90 dereceleri gördü. Bilgisayara bağlı olan bütün kabloları çıkarttım kasanın içini açtım ve ekran kartını, RAM'leri, SSD'leri ve anakarta bağlı olan işlemci soğutucusuna ait olan bütün kabloları çıkartıp tüm bu parçaları tekrardan düzgünce yerleştirdim fakat yine işe yaramadı, oyun oynamaya çalıştığım an bilgisayarım tekrar görüntüyü kesti fanları ve ışıkları çalışmaya devam etti ve bilgisayardan gelen müzik sesi de kesilmedi fakat bilgisayarı kontrol etmemi sağlayan monitöre gelen görüntüm, klavyem ve faremin bağlantısını kaybettim.

Bu yaşadığım kaynağın sorununu bir türlü çözemiyorum, internetteki bazı kaynaklarda PSU dolaylı bir sorun olabileceği söyleniyor ve olay görüntüleyicisine baktığımda kaynak olarak Kernel Power olay kimliği olarak 41 ve görev kategorisi olarak 63 yazan ve düzeyi önemli olan bir olay görüntülüyorum bu da güç kaynağı kaynaklı bir sorun olabileceği teorisini güçlendiriyor fakat ekranda görüntü gittiğinde güç düğmesine basılı tutarak kapatmak zorunda kalıyorum bu da Kernel Power olayının oluşmasına sebep olabilir mi diye düşünmüyor değilim, genellikle oyun oynarken yaşadığım ve birkaç defa da Google Chrome tarayıcısında gezinirken karşılaştım ve birden görüntüyü ve kontrolü kaybettim, bu yaşadığım sorun tam olarak neden dolayı kaynaklanıyor olabilir ve nasıl çözebilirim? (son birkaç haftadır yaşadığım sorunu olabildiğince detaylıca anlatmaya çalıştım, biraz uzun oldu ama umarım sorunu hep birlikte çözebiliriz.)

Dosya Ekleri

• stabilitytest.png
    269,1 KB · Görüntüleme: 26
  • Kernel-Power.jpg
    88,5 KB · Görüntüleme: 22
Benim de buna yakın bir sorunum olmuştu işlemcinin altında termal macun bulaşmış nasıl olduysa. İşlemciyi temizleyip tekrar sansını dener misin? Bir de Prime 95 testi yapmalısın. Kapanma olursa ya da durma. Ramlarde kirli olabilir. Genel sorun bu oluyor. Slotaların kirlenmesinden dolayı temizlemekte sorunu cözebiliyor. Ben selulozik tiner kullanırım yoksa düz aseton. Genelde Çözüme olaşıyorum. Evde yapılan yemekler ıvır zıvır sisteme sızabiliyor. Genelde çözüme ulaşırım. PSU'dan olsa yük bindiginde kapanır. sadece yardımcı olmak için yazıyorum kolay gelsin.

Termal macun değişimini yapalı birkaç ay oluyor eğer ki termal macundan dolayı bir sorun olsaydı çoktan olurdu diye düşünüyorum fakat yine de bir deneyeceğim, fiziksel olarak kontrol etmediğim tek parça işlemci olduğundan dolayı onu da kontrol etmekte fayda var. Yarın ilk iş işlemciyi kontrol edip termal macun yenilemesini yapacağım, gelişmelerden haberdar ederim.

Evet soketi bozmadan bozarsanda igneyle düzeltebilirsin. İşlemcinin sökülmesini pek tavsiye etmeyiz ama iş başa düşünce. Bir de cok ellediysen RAM ekran kartı vs dedigim gibi mesela benim RAM'in biri gitmişmi artık kirlenmişmi onboard sistemde ekranda görüntü bozulması yapıyor. Silince geçiyor ya da bir bileşen direk bozulabiliyor. Voltaj dalgalanmasından anakart çipleride yanabilir. Prime 95 dede bir test ET75 falana iyi bu durumda ama üstü aşırı olur sanırımsam o sogutucuda bir şeyler olabilir.

Güncelleme: Tüm parçaları söktüm taktım, termal macunu yeniledim, sıcaklık değerlerinde aşırı bir yükselme olmadı hiçbir zaman ve bugüne kadar kapanmalar azalıp durmuştu. Ara ara FurMark ve Cinebench testleri yaptım hiçbir kapanma ile karşılaşmadım.

Biraz önce Valorant ile test yaparken bir anda tekrar kapandı. Kernel Power olayı benim bilgisayarın düğmesine basıp zorla kapatmamdan dolayı oluşuyormuş yani kendi kendine kapanmasıyla bir ilgisi yok. Bilgisayarın kendi kendini kapatmasına sebep olan şeyi tam olarak anlayamadım fakat olay görüntüleyicisinde Kernel Power'dan hemen önce "application popup" uyarısının olduğunu fark ettim yani kapanma ile ilgili asıl hata kodu bu, geçmişe dönük kapanmalarda da aynı durum söz konusu.

Dosya Ekleri

• 1.jpg
    30,6 KB · Görüntüleme: 17
  • 2.jpg
    74,1 KB · Görüntüleme: 23
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…