Arkadaşlar merhaba. Uzun süredir beni sinirlendiren bir sorunla başım bela da.
Zamanında Gigabyte Z97X Gaming 5 anakart kullanıyordum ancak RAM slotları bozulduğu için (RAM slotları'nın çalışmasını sağlayan chipset sanırım yanmış ya da arızalanmış onun gibi bir şey) ASUS Z97-AR anakartına geçiş sağladım.
Her şey çok iyiydi. Anakartın kurulumunu yaptım. Bilgisayarı açtım ancak bir sorunla karşılaştım. Bu anakart "NVMe" M.2 SSD desteklemiyordu.
Sonrasında öğrendim ki BIOS'a gelen bir güncelleme ile bu sorunu da ortadan kaldırmışlar,
Ancak;
BIOS'u güncelledim, her ne kadar NVMe M.2 SSD kullanmamıza olanak sağlasa da bu BIOS güncellemesi,
Yine de ara sıra format atmaya çalıştığım zaman, format ekranında mavi ekran (hata kodunu hatırlamıyorum) hatasını ortaya çıkarabiliyordu.
Sonrasında birkaç kez formatı tekrarlayarak en sonunda atabiliyordum formatı.
Bilgisayara ilk başarılı attığım format ile gayet iyi bir şekil de Windows'u ve oyunları sıkıntısız bir şekilde oynayabiliyor ve kullanabiliyordum. Ancak sonrasında bilgisayara tekrardan format atmak zorunda kaldım.
Her şey bu formattan sonra başladı...
İkinci format Deneyimim'de ise bilgisayar bu hatayı verdi:

Sonrasında, BIOS'a girip BIOS üzerinden SSD'yi bootlayıp Windows'u açtım. Bu hata bir süre devam etti her bilgisayarı açışımda. Ancak sonrasında hiç çıkmamaya başladı.
İkinci format sonrasında ise oluşan bir diğer sorunlar...
1. benim için en önemli olan "FPS droplar ve stutter" problemleri. Evet, gerçekten beni delirtti. Oynamak istediğim oyunları tamam oynuyorum ama, inanın böyle ne zaman olduğu belli olmayan droplar beni çok üzüyor ve aynı zamanda sinirlendiriyor...
2. Google Chrome'u açtığım zaman (sadece YouTube değil her sayfada mouse takılmaları oluyor) stutter ve mouse takılmaları ile karşılaşıyorum. Ama normal olarak Windows'ta gezerken herhangi bir sorun olmuyor...
(Konuya eklemek istedim ama beceremedim, link yasaksa kaldırırım)

Bilgisayara çeşitli programlar ile stress testi yaptım. Ya da Windows bellek tanılama (mdsched) aracı ile RAM'leri kontrol ettirdim. Herhangi bir sorun ile karşılaşmadım.
Şimdi, sizin bana bu konu ile alakalı önerebileceğiniz her şeye açığım. Donanımlarımda sorun varsa, bu sorunları nasıl yakalayabileceğimi ve düzeltebileceğim ile alakalı... Ne varsa önerebilirsiniz. Yeter ki bana bu sorundan kurtulmama yardımcı olun... İyi günler dilerim herkese.