Oyun oynarken ve Google Chrome'u kullanırken takılmalar ve ani FPS düşmeleri oluyor

DallasG

Hectopat
Daha fazla  
RAM
HyperX Beast DDR3 1600MHz CL9
SSD veya HDD modeli
Nvme 1 TB ssd crucial
Ekran kartı
Sapphire Pulse Amd Radeon RX 6700 XT
Anakart
Asus Z97-AR
İşlemci
Intel i7 4790K 4 Ghz
Arkadaşlar merhaba. Uzun süredir beni sinirlendiren bir sorunla başım bela da.
Zamanında Gigabyte Z97X Gaming 5 anakart kullanıyordum ancak RAM slotları bozulduğu için (RAM slotları'nın çalışmasını sağlayan chipset sanırım yanmış ya da arızalanmış onun gibi bir şey) ASUS Z97-AR anakartına geçiş sağladım.
Her şey çok iyiydi. Anakartın kurulumunu yaptım. Bilgisayarı açtım ancak bir sorunla karşılaştım. Bu anakart "NVMe" M.2 SSD desteklemiyordu.
Sonrasında öğrendim ki BIOS'a gelen bir güncelleme ile bu sorunu da ortadan kaldırmışlar,
Ancak;
BIOS'u güncelledim, her ne kadar NVMe M.2 SSD kullanmamıza olanak sağlasa da bu BIOS güncellemesi,
Yine de ara sıra format atmaya çalıştığım zaman, format ekranında mavi ekran (hata kodunu hatırlamıyorum) hatasını ortaya çıkarabiliyordu.
Sonrasında birkaç kez formatı tekrarlayarak en sonunda atabiliyordum formatı.
Bilgisayara ilk başarılı attığım format ile gayet iyi bir şekil de Windows'u ve oyunları sıkıntısız bir şekilde oynayabiliyor ve kullanabiliyordum. Ancak sonrasında bilgisayara tekrardan format atmak zorunda kaldım.
Her şey bu formattan sonra başladı...
İkinci format Deneyimim'de ise bilgisayar bu hatayı verdi:

Sonrasında, BIOS'a girip BIOS üzerinden SSD'yi bootlayıp Windows'u açtım. Bu hata bir süre devam etti her bilgisayarı açışımda. Ancak sonrasında hiç çıkmamaya başladı.
İkinci format sonrasında ise oluşan bir diğer sorunlar...
1. benim için en önemli olan "FPS droplar ve stutter" problemleri. Evet, gerçekten beni delirtti. Oynamak istediğim oyunları tamam oynuyorum ama, inanın böyle ne zaman olduğu belli olmayan droplar beni çok üzüyor ve aynı zamanda sinirlendiriyor...
2. Google Chrome'u açtığım zaman (sadece YouTube değil her sayfada mouse takılmaları oluyor) stutter ve mouse takılmaları ile karşılaşıyorum. Ama normal olarak Windows'ta gezerken herhangi bir sorun olmuyor...
(Konuya eklemek istedim ama beceremedim, link yasaksa kaldırırım)

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bilgisayara çeşitli programlar ile stress testi yaptım. Ya da Windows bellek tanılama (mdsched) aracı ile RAM'leri kontrol ettirdim. Herhangi bir sorun ile karşılaşmadım.
Şimdi, sizin bana bu konu ile alakalı önerebileceğiniz her şeye açığım. Donanımlarımda sorun varsa, bu sorunları nasıl yakalayabileceğimi ve düzeltebileceğim ile alakalı... Ne varsa önerebilirsiniz. Yeter ki bana bu sorundan kurtulmama yardımcı olun... İyi günler dilerim herkese.

Son düzenleyen: Moderatör:
BIOS güncellemesi her zaman olumlu sonuç vermez. Bende güncelledikten sonra bahsettiğiniz sorunların aynılarıyla karşılaştım ne yazık ki. BIOS sürümünü downgrade yapmayı deneyebilirsiniz. Ben defalarca denedim fakat yine olumlu bir sonuç alamadım. Anakartı değiştirmek gerekebilir.

Gerekebilir evet ama en azından son çare olarak bunu düşünüyorum. Zaten yakında güncel bir sistem toplayacağım ama yeni sisteme geçene kadar bu sorunu çözmek istiyorum. Aklımda yeni sistem olarak r7 5800x işlemcili bir sistem toplamak var.

Son düzenleme:

Ben çözmek için her türlü işletim sistemini denedim, defalarca format attım, BIOS sürümünü eski haline getirmeyi denedim vs. fakat dediğim gibi hiç bir şey fayda etmedi. Her şey normal çalışıyorsa BIOS güncellenmemeli. Keşke yapmadan önce 2 kere düşünseydik. Geçmiş olsun.

Bütçenizi belirleyip yeni konu oluşturursanız daha mantıklı parçalar ile canavar bir sistem toplanabilir. Güncel sistem toplayana kadar böyle idare etmeniz gerekecek sanırım.

Bakalım... Zamanı geldiğinde şöyle güzel bir konu açıp, fikir alışverişi sağlayabiliriz.

Çoook uzun zamandır bununla uğraşıyorum.Bu yüzden işlemciyi ekran kartını ramleri bile değiştirdim.Denemediğim işletim sistemi kalmadı.Bir tek Win 7'yi kuramadım.Amd yeni sistemlerde kurulması çok zor.Linux-Windows 8-Windows 10 -Windows 11-ReviOs bla bla.Bios'unuzu downgrade yapın.Mesela bende B 550 anakart var.3002 sürümünden tek tek downgrade yapa yapa 2003 e kadar düşürdüm.5-6 Bios firmware downgrade ettikten sonra tek tek denemeye başlayın Pc'yi.Hangisinde performans alıyorsanız Bios'unuzu orada bırakın.Biraz zaman alıyor ama şu anda sorunum çözüldü gibi duruyor.
Not:Sizlerde deneyin downgrade'te sürümü tek tek aşşağıya doğru indirebiliyorsunuz.Y

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…