Bugün sizlere, AMD'nin yeni serisi "Ryzen" işlemcilerin oyun performansında neden Intel'in gerisinde kaldığını ama neden işlemcinin gerçek gücünü gösteren şeylerde ileri olduğunu anlatmaya çalışacağım.
İlk olarak şunu söylemeliyim ve bu değişmeyen bir gerçek;
Hiçbir firma babamızın malı değil!
Bunu söyledikten sonra konuya geçeyim.
Arkadaşlar "i5 7600 vs Ryzen 5 1600"den örnek vermek istiyorum.
Neden 6 core/12 thread bir işlemci 4/4 bir işlemcinin arkasında kalıyor?
Optimizasyon sorunları.
İllaki başka sebepleri de vardır fakat ben buna yoğunlaşmak istiyorum.
Neden optimizasyon sorunları var? Çünkü bu seri yeni çıkan bir seri, çıkalı ne kadar oldu ki ? 5-6 ay.
Güncel testlere bakacak olursak zaten bu farkın (FPS Farkı) git gide kapandığını görmekteyiz.
Ama, ben sırf 5-10 FPS fazla alacağım diye 6/12 bir işlemci yerine 4/4 bir işlemci tercih etmem.
Şöyle bir durum da var, bu da yanlış bir durum.
Ryzen işlemciler oyun performansında Intel'in gerisinde kaldığı için bu işlemcilere "Dağ fare doğurdu tipinden bir seri" diyenler olmuş.
Çok saçma, işlemcinin gerçek gücünü gösteren şeylere baksınlar da öyle konuşsunlar bence
Bu konuda kesinlikle AMD'nin 6 çekirdeği, Intel'in 4 çekirdeğine eşit değil.
Zaten yazılımcılar bu optimizasyon sorunlarını git gide kapatmaya başladı.
Kısacası, sırf oyunlarda 5-10 FPS fazla almak için daha az çekirdek ve çok çok daha az threadli bir işlemci tercih etmem.
Ayrıca AMD 2020'ye kadar AM4 soketinde kalacak. Her yılda 2 soket değiştirmeyecek.
Bu da, mesela R5 1600 aldınız, yetersiz gelmeye başladı, 2019 veya 2020 yıllarında R7 1700 veya R7 1800x alıp işlemcinizi, anakart masrafı yapmadan değiştirebileceksiniz.
Umarım bu konu sizlere yardımcı olmuştur.
İlk olarak şunu söylemeliyim ve bu değişmeyen bir gerçek;
Hiçbir firma babamızın malı değil!
Bunu söyledikten sonra konuya geçeyim.
Arkadaşlar "i5 7600 vs Ryzen 5 1600"den örnek vermek istiyorum.
Neden 6 core/12 thread bir işlemci 4/4 bir işlemcinin arkasında kalıyor?
Optimizasyon sorunları.
İllaki başka sebepleri de vardır fakat ben buna yoğunlaşmak istiyorum.
Neden optimizasyon sorunları var? Çünkü bu seri yeni çıkan bir seri, çıkalı ne kadar oldu ki ? 5-6 ay.
Güncel testlere bakacak olursak zaten bu farkın (FPS Farkı) git gide kapandığını görmekteyiz.
Ama, ben sırf 5-10 FPS fazla alacağım diye 6/12 bir işlemci yerine 4/4 bir işlemci tercih etmem.
Şöyle bir durum da var, bu da yanlış bir durum.
Ryzen işlemciler oyun performansında Intel'in gerisinde kaldığı için bu işlemcilere "Dağ fare doğurdu tipinden bir seri" diyenler olmuş.
Çok saçma, işlemcinin gerçek gücünü gösteren şeylere baksınlar da öyle konuşsunlar bence
Bu konuda kesinlikle AMD'nin 6 çekirdeği, Intel'in 4 çekirdeğine eşit değil.
Zaten yazılımcılar bu optimizasyon sorunlarını git gide kapatmaya başladı.
Kısacası, sırf oyunlarda 5-10 FPS fazla almak için daha az çekirdek ve çok çok daha az threadli bir işlemci tercih etmem.
Ayrıca AMD 2020'ye kadar AM4 soketinde kalacak. Her yılda 2 soket değiştirmeyecek.
Bu da, mesela R5 1600 aldınız, yetersiz gelmeye başladı, 2019 veya 2020 yıllarında R7 1700 veya R7 1800x alıp işlemcinizi, anakart masrafı yapmadan değiştirebileceksiniz.
Umarım bu konu sizlere yardımcı olmuştur.
Son düzenleyen: Moderatör: