Selamlar, ben lise 1'e gidiyorum. Küçüklüğümden beri (4 yıl) hayalim oyun sektöründe çalışmak. Tabii sıradan yazılımcılık da olur. Ama asıl hedefim oyun sektöründe çalışmak. Sizce bu sektör veya yazılımcılık biter mi? Yapay zeka bu sektörü bitirir mi? Bilgi sahibi arkadaşlar cevaplarsa sevinirim. Bu arada yazılım sektöründe kuzenim var o da sağ olsun yardımcı olacakmış.
Selamlar, ben lise 1'e gidiyorum. Küçüklüğümden beri (4 yıl) hayalim oyun sektöründe çalışmak. Tabii sıradan yazılımcılık da olur. Ama asıl hedefim oyun sektöründe çalışmak. Sizce bu sektör veya yazılımcılık biter mi? Yapay zeka bu sektörü bitirir mi? Bilgi sahibi arkadaşlar cevaplarsa sevinirim. Bu arada yazılım sektöründe kuzenim var o da sağ olsun yardımcı olacakmış.
Oyun sektörü diğer sektörlere göre en geleceklisi bence yapay zeka bu sektörü kolay kolay bitiremez ve zaten müzik, film, oyun sektörünü karşılaştırdığımızda (3 örnek verdim.) Oyun burada 2 belki yaklaşık 3 kat daha fazla para elde ettiren bir sektör.
Oyun sektörü biter mi sorusunu muhtemelen 1900'lü yıllarda ET çıkınca da sordular. Lakin günümüzde en çok para kazanılan ve para harcanan eğlence sektörü hâline geldi. Oyun sektörü bitmez, aksine daha da büyümeye devam eder. Yapay zeka ise bu sektörü bitiremez. Baldur's Gate 3 gibi tutku projeleri yapay zekadan gelmez. Yapay zeka en fazla Warner Bros., Ubisoft monotonluğunda iş çıkarır diye düşünüyorum.
Şirketler küçülmeye gidiyor. Zor ve rekabeti olan bir sektör. Yapay zekada şu an ses, müzik, görsel haricinde bana C# da yardımcı oluyor. 5 sene içerisinde oyun sektöründe vazgeçilmez bir parça olacağını düşünüyorum buna bağlı da iş gücü düşecektir. Fakat yapay zeka kendi başına bir oyunu baştan sona yapacak kadar 10+ yıl içinde gelişeceğini düşünmüyorum illa bir insan kontrolüne ihtiyaç duyacaktır zamanla göreceğiz.
Oyun sektörü biter mi sorusunu muhtemelen 1900'lü yıllarda et çıkınca da sordular. Lakin günümüzde en çok para kazanılan ve para harcanan eğlence sektörü hâline geldi. Oyun sektörü bitmez, aksine daha da büyümeye devam eder. Yapay zeka ise bu sektörü bitiremez. Baldur's Gate 3 gibi tutku projeleri yapay zekadan gelmez. Yapay zeka en fazla Warner Bros. Ubisoft monotonluğunda iş çıkarır diye düşünüyorum.
Ben (tutku projeleri yapay zekadan gelmez) sözünüze pek katılmıyorum çünkü şu an bile şirketler küçülmeye gidiyor 5 yıl içerisinde hayliyle kullanılacaktır sonuç olarak bu bir araç zamanında sanayi devriminde nasıl makineler entegre edildiyse yapay zeka da benzer bir süreçten geçecektir.
Ayrıca tek başınıza bir oyun geliştirmeyi düşünüyorsanız pek önermem bir grup şeklinde çalışmanız kişi başı X hızlandıracaktır. Şimdi Manor Lords'u tek kişi yaptı diyebilirsiniz fakat süreç öyle değil yapımcısı çoğu şeyi tek başına yapmadı yardım aldı ve 7+ yıllık bir yazılım geçmişi vardı diye biliyorum.
Türkiye'de oyun sektörüne kötü bakılmasının nedenlerinden biri de Türkiye'deki şirket mantığının oyun sektörüne ters olması.
Her ay defter masrafı vermeniz gerekiyor, ek olarak şirket açmak için ofis olarak bir yeri göstermeniz gerek(ve maliyeden kontrole gelecekleri için ofise bir sürü sandalye masa da almalısınız). Ofis masraflarından sonra şirket için Bağ-kur ödemeleri falan filan saymıyorum bile.
Her sattığınız kopyada %35 gelir vergisi(şirket türüne ve gelire göre değişir) gibi ek masraflar da var.
Kısaca para kazanmasanız bile bir şeylere sürekli para ödemek zorundasınız, bu da oyunların sabit olmayan gelirlerine ters bir şey.
Türkiye'de oyun sektörüne kötü bakılmasının nedenlerinden biri de Türkiye'deki şirket mantığının oyun sektörüne ters olması.
Her ay defter masrafı vermeniz gerekiyor, ek olarak şirket açmak için ofis olarak bir yeri göstermeniz gerek(ve maliyeden kontrole gelecekleri için ofise bir sürü sandalye masa da almalısınız). Ofis masraflarından sonra şirket için bağ-kur ödemeleri falan filan saymıyorum bile.
Her sattığınız kopyada %35 gelir vergisi(şirket türüne ve gelire göre değişir) gibi ek masraflar da var.
Kısaca para kazanmasanız bile bir şeylere sürekli para ödemek zorundasınız, bu da oyunların sabit olmayan gelirlerine ters bir şey.
Hocam dediklerinize bakarsak Steam %30 pay kesiyor vergiler ile birlikte şirketi yurt dışında dahi açsanız kazancınız %50'yi geçmez. Ülkemizde genç girişimci gibi destekler var 1 yıl sigorta, bağ-kur'dan muaf oluyorsunuz vs.
Zaten tek başına veya 1-10 kişi arasında oyun yapmak bu yüzden sıkıntılı. Bir şirketin altına girip çalışmak gerçekten daha avantajlı.
Hocam dediklerinize bakarsak Steam %30 pay kesiyor vergiler ile birlikte şirketi yurt dışında dahi açsanız kazancınız %50'yi geçmez. Ülkemizde genç girişimci gibi destekler var 1 yıl sigorta, Bağ-Kur'dan muaf oluyorsunuz vs.
Genç girişimci desteğinden bahsetmeyi unutmuşum, evet. Onda 1 yıl bağ-kur ödenmiyor artı ne kadara kadar tam hatırlamıyorum ama belli bir tutara kadar da vergi muafiyeti var.
Yine de ülkemizdeki şirket mantığının saçma olduğu gerçeğini değiştirmiyor maalesef
Yani genel tavsiyem kimse anlık motivasyon ile bu işe girişmesin büyük bir disiplin gerekiyor ve ne olacağı belli değil. Ben 2017'den beri bir şeyler yapıyorum ve şu an elle tutulur büyük bir projem yok ve uzun süredir hobi şeklinde yapıyorum.
Genç girişimci desteğinden bahsetmeyi unutmuşum, evet. Onda 1 yıl bağ-kur ödenmiyor artı ne kadara kadar tam hatırlamıyorum ama belli bir tutara kadar da vergi muafiyeti var.
Yine de ülkemizdeki şirket mantığının saçma olduğu gerçeğini değiştirmiyor maalesef