Benim gibi uzun süre monitör araştırdıgını gördügüm için yazıyorum. Aslında detaylı anlatsam şu yazdıgımın 10 katını yazmam gerekiyor ama özet geçip, kısa kesmeye çalışacagım.
Şuan IPS panel kullanıyorum. Monitör konusunda yazacagım çok şey var aslında ama tercihim her zaman VA panel olurdu. IPS'in renkleri daha güzel olsa bile, gözüme hitap eden renk VA panel ve siyahları iyi.
7 tane monitör degiştirip en sonunda pes ettim ve memnun olmadıgım halde kullandıgım monitör var şu an ve IPS. Özet geçeyim, 5 tane IPS aldım begenmedim iade ettim. Hepsinde ayrı bir sorun vardı birinin IPS Glow'u az çıkıyordu ama renkleri kötü oluyordu. Digerinin Glow'u fazla renkleri iyi gibi sorunlar... (Detaylı anlatsam 10 katını yazarım demem boş degil özet geçiyorum)
Sonra VA Dell S2721HGF aldım. Ama anlamadıgım bir sebeple gözlerim bulandı diyebilirim. Hala anlamıyorum bunun sebebini ya ghosting yüzünden oldu, (VA panellerde biraz fazla ghosting ve smearing var) yada kavisli ekrana bakarken gözlerim alışma sürecindeydi. Kavis yüzünden gözlerim olagan dışı bir görüntü gördügü için benim gözlerimi agrıtmış olabilir yada ghostingden oldu. VA paneli bu sebeple hemen mecbur iade ettim ama 10 gün kullanmak isterdim, beni en çok memnun eden panel VA panel. Çünkü Kavis ve iyi siyahlar var ve IPS Glow yok. Bu olanlardan sonra tekrar iade ettigim bir monitör modeli olan IPS panel monitör aldım. Şimdi tam memnun olmasam bile kullanıyorum çünkü istedigim monitörün üretilmedigini gördüm ve pes ettim 
.
27 inç 2 tane monitörüde sırf ergonomi sebebiyle iade ettim. Monitörler çok yüksekte kaldıgı için boyun agrısı yapıyordu. Aslında ahtapot kol alırdım ve sorun çözülürdü ama üreticilere kızıp iade ettim. Bunu düşünmeleri gerekirdi... Bütçeden kısmak için her türlü çakallıgı düşünüyorlar çünkü... Herkesin boyu 1.85-1.90 olmak zorunda degil dedim ve kızıp iade ettim.
İstedigin monitör ne derseniz VA panel 1000R kavis en az  27 inç, Full HD, ghosting/smearing problemleri olmayacak, ergonomisi iyi olacak ve İYİ parlaklık ve iyi renk.
Sana tavsiyem ne dersen. MSI IPS monitör alabilirsin. Çünkü 7 monitör aldım demiştim içlerinde en iyi siyaha sahip olan ve en az IPS GLOW'a sahip olan MSI monitörlerdi.