Gerçekten can sıkıcı bir sorun, özellikle böyle pahalı bir sistemde bu problemi yaşamak gerçekten kötü. Hiç kimse böyle bir durumla karşılaşmak istemez, fakat şu da bir gerçek ki, bilgisayarın ne kadar iyi olursa olsun, bazı oyunlarda bu tür sorunlar kaçınılmazdır. Bunun temel sebebi, oyun motorunun sınırlamalarıdır. Örneğin, Far Cry 3'ü birkaç farklı PC'de, düşük ve Ultra grafik ayarlarında, ayrıca PS4'te oynadım ve her birinde Draw distance/Lod pop-up sorunu vardı.
Eğer oynadığınız oyun güncelse, oyunu farklı API'ler kullanarak çalıştırmayı deneyin. DX11, DX12 ve Vulkan (DXVK ile DX11 oyunlarını Vulkan'a çevirebilirsiniz) gibi seçeneklere göz atın ve sorunun çözülüp çözülmediğine bakın. Ayrıca, oynadığınız oyunda variable rate shading (vrs) ve GPU culling gibi ayarlar varsa, bunları kapatmayı deneyin. NVIDIA'da olup olmadığını bilmiyorum ama AMD'de shader Cache'i zorla açabiliyorsunuz. Eğer mümkünse, shader Cache'i açmayı deneyin.
Windows ayarlarında “hardware accelerated GPU scheduling” adlı seçeneği kontrol edin. Açık ise kapatmayı, kapalı ise açmayı deneyin.
Belki RAM ayarlarında bir sorun olabilir. RAM ayarlarını sıfırlayıp tekrar deneyebilirsiniz. Bellek frekansını stok ayarlarda deneyerek başlatın, oynayın ve ardından kademeli olarak artırarak test edin, bakalım yine aynı sorunu yaşıyor musunuz?
Samsung Magician'ı indirip SSD için Firmware güncellemesi olup olmadığını kontrol edin. Ayrıca, Windows için Samsung SSD sürücüsünün yüklü ya da güncel olup olmadığından emin olun(Aygıt Yöneticisi üzerinden kontrol edebilirsin).
Son olarak, DDU (display driver uninstaller) ile sürücüyü kaldırıp eski bir sürümü kurmayı deneyebilirsiniz. DDU ile kaldırma işlemini yaparken PC'nizin güvenli modda olduğundan ve internet bağlantısının kapalı olduğundan emin olun, çünkü Windows yeni sürücüyü otomatik olarak yükleyebilir.
Bir diğer önerim, Hiberfil.sys (derin uyku) dosyasını CMD ile silip PC'nizi yeniden başlatmak. Ayrıca, BIOS ayarlarında "hızlı başlatma" (Fast boot) seçeneği açık ise, bunu devre dışı bırakın. Eğer beta bir BIOS sürümü kullanıyorsanız, bunun yerine tam sürüm bir BIOS sürümü deneyin. BIOS'taki CPU ayarlarından C-state'i devre dışı bırakıp sadece C0 veya C0/C1’i aktif edin. Windows'ta “ultimate güç planı”nı kullandığınızdan da emin olun, eğer kullanmıyorsanız, Google'da CMD ile nasıl ekleyip etkinleştireceğinizi bulabilirsiniz. Eğer Windows sanal bellek ayarlarını değiştirdiyseniz, otomatik sistem yönetimine almayı deneyin.
Son olarak, farklı oyunlar deneyin. Burada demek istediğim şey şu; DX9, DX11, DX12 ve Vulkan API'leri kullanan farklı oyunlar deneyin. Bütün oyunlarda aynı sorunla karşılaşıyor musunuz, yoksa sadece birinde mi bu sorun var?
Aklıma gelenler şimdilik bunlar. Bence bunların hepsini deneyin. Eğer yine çözüm bulamazsanız, bu metni ChatGPT'ye kopyala yapıştır yapıp ne yapmanız gerektiğini sorarak yönlendirme alabilirsiniz. Ancak unutmayın, bazen her şeyi bulamayabiliyor, bu yüzden cümlenizin sonuna "web yardımı ile araştır" yazmanızda fayda var.