Benim pek bir giderim olmuyor, ev iş o kadar dışarıya çıkmayı hiç sevmem pek bir giderim de olmaz o yüzden, dolayısıyla bana verilen maaşın tamamını şu anlık vadeli hesaba yatırmayı düşünmekteyim.
O bahsettiğiniz değişken gider yani bir kahve de bir şeyler içmek/yemek veya ay da bir gittiğiniz sinema vs. sabit dediğimiz zaten sizin karşılanacağını söylediğiniz mutfak masrafı, kılık/kıyafet masrafı varsa kira gibi yani her koşul da yapmanız gereken temel ihtiyaçlar için olan harcamalar. Sizin dediğiniz gibi her şeyi analiz ettiğinizi ve takribi 2000-2500 TL bir aylık birikim yapma şansınız olduğunu varsayarsak parayı saklayacağınız yeri seçmek size kalmış. (tabi genelde bu banka olur) Yatırım yapmak/parayı katlamak isterseniz de burada da işin içine alabileceğiniz risk girer: Düşük getiri olsun ama risk olmasın istiyorsanız faiz türü, yüksek getiri yüksek risktir bilinciniz varsa değişken bono/tahvil veya hisse senedi düşünebilirsiniz. (arkadaşların önerdiği döviz veya kripto para birimleri de olabilir ama onlar da oynama çok daha fazla oluyor ona göre piyasayı değerlendirmek lazım) Ama burada asıl soru yine belirttiğim üzere: Riske edebileceğiniz para ve etmek istediğiniz para yani kaybınız ne kadar olursa sizi etkilemez? Veya siz ne kadarını riske etmek ister ne kadarını güvende tutmak istersiniz?
Not: Açıklayıcı olması adına biraz detaylı ve salt yazmaya çalışıyorum umarım uzun olmuyordur.
2019 yılı için %1-2'lik artışı var ve diğer kripto birimlerine göre arzı da biraz düşük yani politik bir şey olmazsa pek düşecek gibi görünmüyor ama aynı arz oranına sahip daha yüksek artışlı Bitcoin SV veya Maker tercih etmek daha makul olabilir.
Ben asgari ücretle biriktireceğim ve giderleri azaltarak değil paranın 1 kuruşuna bile dokunmadan direkt bankaya gidip yatırarak.
Benim sorduğum dolar,altın yada vadeli hesapla mı biriktirmeliyimdi onuda çözdüm, vadeli hesaba yatıracağım.
Geri almanın kolay olmadığı bir yere yatır. Vadeli hesap olabilir, metal kumbara olabilir (Deliğini bir kağıt ile uzatıp betona bile gömebilirsin )... Gerekirse bazı harcamalardan kısarak (borca girmeyecek şekilde) her ay mutlaka parayı ayır. Marketten aldığın para üstü bile katkı sağlar. Biz öyle öyle 1-2 ata ata bir ayda bir aylık market alışverişini bedavaya getirmiştik.
Altın hesabı. Gram gram altın alın her ay. Dövizler ülkelere bağlıdır fakat altın dünya üzerindeki toplam hacmine bağlıdır. Altın düşmez. Eğer Ay'dan veya başka gezegenlerden altın getirirlerse o zaman düşünürsünüz bu durumu.