Herkese selam. Benim de kullandığım,(D/Y/B şeklinde)13/4 gibi 14/5 gibi doğru yanlış sayılarından 18/0/2, 17/1/0 gibi sayılara ulaşmamda en büyük katkısı olan taktiğimi sizlerle paylaşmak istedim. Belki birisine yararı dokunur. Başlayalım;
Öncelikle bu soru tarzlarının bir çoğunda işe yarıyor. Yani "hangisinin cevabı yoktur?", "Hangisinin yerine getirilebilir?" şeklinde bir çok soruya yardım ediyor. Öncelikle
E-Ödev'den aldığım bir fotoğraf üzerinden ilerleyelim ve soruyu sizinle paylaşayım;
Eki Görüntüle 2460107
Gördüğünüz gibi soru bir paragraf sorusu ve "sorularla boğan" bir soru. Peki ya bizim taktiğimiz ne olacak?:
-Gördüğümüz her noktanın üstüne işaret bırakacaksınız. Ben "/" koyuyorum kitaplarda. Koyalım;
Eki Görüntüle 2460105
Gördüğünüz gibi koymuş hali bu şekilde oluyor. Şimdiden anlayacağınız üzere soru parçalara bölündü. Yani büyük bir paragraf olmaktan yavaş yavaş çıkıyor. Bu taktik paragrafı bölmenize yardımcı oluyor. Yani paragrafı artık büyük ve korkutucu görmek yerine cümle cümle bölmüş olduk. Bu sayede soru kökünü okuduktan sonra soruda ne istendiğini paragrafta aramak yerine tek tek cümlelerde kısa kısa arayacağız. Bu çizgileri çizmeseydik nasıl gözükeceğini hiç merak ettiniz? Bakalım:
Çizgileri çekmemiş olsaydık böyle gözükecekti;
Eki Görüntüle 2460122
Ancak çizgileri eklediğimiz ve cümlelere böldüğümüz için şuan soruyu bu hale yani temiz haline çevirdik;
Eki Görüntüle 2460106
Bakın bu sayede paragraf büyük gözükmüyor. Cümlelere ayrılmış, daha rahat okunacak bir seviyeye gelmiş gözüküyor. Büyük ve karmaşık yapısından kurtarmış olduk bu sayede. Soru kökünü okuduktan sonra tek tek paragrafa bakmayacağız artık. Örneğin soruda tarihi sormuşsa artık hangi cümlede tarih verildiğini ve ne anlatılmaya çalıştığını anlamamız kolaylaştı. Bu soru tarzı özellikle "Hangisinin cevabı yoktur?, Hangisi yerine getirilirse anlam akışı bozulmaz?, Kaç numaralı cümle akışı bozmaktadır?" gibi sorularda çok yardımcı oluyor.
Taktik bu kadardı. Umarım işinize yarar. Denerseniz yorumlarınızı merak ediyorum.
Kaynak: Haydar Kotilin'in bu videosundaki 5:50'deki yöntemdir.