Paragraf netlerinin tutarsızlığı

FurkanVI

Hectopat
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
GTX 1650 Ekran Kartı Intel I3 10100F 16 GB RAM
Yaklaşık 1.5 aydır düzenli bir paragraf rutinim var 345 sıfır risk kitabında 18 soruda 3-4 en fazla yanlışım çıkmasına rağmen MEB'in 3 adım deneme kitabında Türkçede bir 27 doğru, bir 24 doğru, bir 21…türkçe denemesinde emin olduğum sorular yanlış çıkarken tam emin olmadan kuşkulu olarak işaretlediklerim doğru çıkıyor. Deneme kontrolü yapınca kitabı bir tarafa atmak istiyorum. Bunun sebebi nedir?

Zorluk seviyesiyle alakalı olabilir. Pes etmeyip hatalarınızı kenara not edebilirsiniz. Ne tarz sorularda hata yapıyorsunuz? Sebebini inceleyip oraya odaklanabilirsiniz. Kelime bilgisi eksikliği, dikkatsizlik ve soruyu anlamamak gibi birçok sebebi olabilir.

Şahsen ömrümde hiçbir zaman gidip paragraf denemesi falan çözmedim ama okuma sorularını hiç yanlış yaptığımı hatırlamıyorum. Okumayı sevmeniz ve bol bol okuma yapmanız size yardımcı olacaktır. Netlere bakmak yerine öğrenmeyi hedeflemelisiniz. Zamanla alışıyorsunuz.

Her yayınevinin soru tipi aynı olmuyor. Paragrafta anlam sorularında bazı taktikler vardır mesela bazı yayıncılar metinden çıkarılacak anlamı ya da metnin konusunu hep son cümlede verirler gibi. Adamların soru mantığını bilirseniz daha fazla net çıkarırsınız. Bazı yayıncılar da vardır ki metinden çıkarılacak sonuçları birbirine çok benzer şıklar verirler, neredeyse ucu açık yoruma dayalıdır böyle olunca da cevaplar şaibeli görünür.

Hocam bazen dikkat eksikliğinden oluyor bazen sanki paragrafta bir sıkıntı var gibime geliyor. Örnek veriyorum ahtapotlarla alakalı bir paragraf var hangilerinden bahsedilmemiştir diyor beslenme biçimlerine sadece etçil demiş mesela yedikleri canlılardan vs hiç yok. Ve aşırı fazla ebediyatla alakalı metin var bir yerden sonra çok bayıyor.

birbirine çok benzer şıklar
Aradaki farkı çözüp hemen soruya geri dönmek ve kilit noktalara bakmak yeterli geliyor. Sorunun cevabının içinde olduğu bir soru kadar güzel bir şey yok. Okuma alışkanlığı olan insanlar için cidden bedava net kazanma yolu.

Bu da bir beslenme biçimidir. Sadece bitki yiyen (herbivor), sadece et yiyen (karnivor) ve her ikisini de yiyen (omnivor) şeklinde ayırabiliyoruz. Etçil (karnivor) olması sadece et yediğini gösterir. Kelimelerin anlamlarını bilmeniz gerekiyor. Okudukça zaten en yaygın kelimeleri öğrenebilirsiniz. Köşede kalan kelimeleri de genellikle metinden çıkarmanız mümkün.
Ve aşırı fazla edebiyatla alakalı metin var.
Ben de bazı metinleri sevmiyorum ama bir soruyu çözmeyi bilirseniz zaten en fazla 1-2 dakika harcarsınız.

Son düzenleme:
Bu da bir beslenme biçimidir Sadece bitki yiyen, sadece ot yiyen ve her ikisini de yiyen şeklinde ayırabiliyoruz. Etçil (karnivor) olması sadece et yediğini gösterir. Kelimelerin anlamlarını bilmeniz gerekiyor.

Bazen metinleri çok hızlı okuyunca tek bir kelimeye dikkat etmeyince bütün paragrafı gitmesi sinirimi bozuyor sadece

Bazen metinleri çok hızlı okuyunca, tek bir kelimeye dikkat etmeyince bütün paragrafı gitmesi sinirimi bozuyor sadece.
İki kez kontrol etmeniz bu açıdan faydalı. Soruyu bir kere dikkatli okuduktan ve şıkkı bulduktan sonra soruyu tekrar okuyup metne ve şıklara yeniden bakabilirsiniz.

Son düzenleme:
Tyt türkçe nin özelliği bu. Çok dalgalı ilerlemesi. Sınav yılında başıma da gelen ilginç bir durum olmuştu. Rasyonel yayınının sınavında 40 ta 40 yapmıştım bir hafta sonraki 345 de 24 doğrum vardı. YKS de 35d 5y geldi. Türkçe nin böyle olmasının sebepleri: sabahki ruh haliniz çünkü paragrafları yorumlama şekliniz değişiyor, soruların yerleştirilme sırası( mesela çoğu denemede dil bilgisi başta, bir paragraftan 2 soru çözdüğümüz tarzda sorular arkada olur. Bunların sırası da değişince neyler oynayabiliyor.)

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…