Rehber Parsec ve Hyper-V GPU Passthrough aracılığıyla arkadaşlarınıza ekran kartınızı paylaşın

b0nateur

Hectopat
Daha fazla  
Uyarılar
1) Anlatacaklarım NVIDIA ekran kartı için geçerlidir.
2) Oyun için yapacaksanız şunlara dikkat etmelisiniz:
Rekabetçi veya anti-hile sistemi gelişmiş oyunlarda yapmanız önerilmez. Bunun sebebi ise antihile sistemleri sanal makineleri algılıyor, ve bot hesap sanıp oyundan atabiliyor. VANGUARD, Easy Anti-Cheat bunlara örnektir.
3) Vereceğiniz insana güveniniz tam olsun, sonuçta ekran kartı ile sırf kötü niyetten dolayı mining dahi yapabilir.

Kurulum
1. Adım: Sisteminizin Hyper-V özelliğini aktif edin. Bunun için arama kısmına "Windows Özelliklerini Aç veya Kapat" arayüzünden Hyper-V özelliğinin kutucuğunu işaretleyin. Daha sonra bilgisayarınızı yeniden başlatın.
2. Adım: Arama kısmına Powershell yazıp yönetici olarak çalıştırın. İlk olarak Set-ExecutionPolicy RemoteSigned komudunu yazın. İkinci olarak Get-VMHostPartitionableGpu kodunu çalıştırın

Aldığınız çıktı eğer bunun gibiyse ekran kartınız bu süreci destekliyor demektir. Devam edebiliriz.

3. Adım: Microsoft'un orjinal websitesinden Windows 10/11 ISO dosyası indirin. Fakat aklınızda bulundurun, kendi sisteminiz Windows 10 ise, Windows 10 indirmeli; veya kendi sisteminiz Windows 11 ise Windows 11 indirmelisiniz.

Microsoft - Windows 10

Microsoft - Windows 11

4. Adım: Arama kısmına "Hyper-V Yöneticisi" yazın. Soldaki panelde kendi bilgisayarınızın isminin yazılı olduğu bir bar mevcut. Kendi isminize sağ tıklayıp Sanal Anahtar Yöneticisi arayüzüne ulaşıyoruz.

Açılan ekranda Yeni Sanal Ağ Anahtarı sekmesine giriyoruz. "Ne tür bir sanal ağ anahtarı oluşturmak istiyorsunuz?" sorusunda Dış seçeneğini seçiyoruz ve daha sonra Sanal Anahtar Oluştur'a basıyoruz.

Karşımıza yukarıdaki gibi bir ekran geliyor. Buradan dilerseniz sanal anahtarın ismini değiştirebilirsiniz.
Aşağıdaki kısımda ise Dış Ağ seçeneğini seçip kendi kullandığınız Ethernet/Wi-Fi kartını seçin, daha sonra onaylayıp bu ekranı kapatın.

5. Adım: Tekrardan soldaki panelde kendi bilgisayarınızın isminizin yazılı olduğu seçeneğe sağ tıklayıp bu sefer Hyper-V Ayarları arayüzüne ulaşıyoruz.

Daha sonra bu ekranda "Gelişmiş Oturum Modu" sekmesini bulup gelişmiş oturum modunu kapatın.

6. Adım: Tekrardan soldaki panelde kendi bilgisayarınızın isminizin yazılı olduğu seçeneğe sağ tıklayıp bu kez "Yeni > Sanal Makine" seçeneğine tıklayıp Yeni Sanal Makine kurma arayüzüne ulaşıyoruz.

Bu ekranda sanal makinenize bir isim verin. Ben şimdilik "Sanal Makine" ismi vereceğim. Dilerseniz sanal makinenizin kaydedildiği konumu da değiştirebilirsiniz.

Diğer adımda sanal makinenin kaçıncı nesil olacağını soruyor. 2. Nesil seçeneğini işaretleyip ilerliyoruz.

Bu ekranda sanal makinenize ne kadar RAM ayıracağınızı belirliyorsunuz. Fakat GB değil, MB değerini yazmalısınız. (1GB = 1024MB)
Ben bu sanal makineme 12GB ram vereceğim için 12288MB değerini gireceğim. Diğer adıma geçebiliriz.

Bu ekranda ise oluşturduğumuz sanal ağ anahtarını seçip, tekrardan ilerliyoruz.

Bu adımda sanal makineye ne kadar alan ayıracağınızı belirliyorsunuz. Ben 127GB olarak bırakıyorum. Dilerseniz bu değeri daha sonra da arttırabilirsiniz.
Diski kaydettiği konumu bir yere kaydedebilirsiniz, gelecek adımlarda lazım olacak.

Burada ise indirdiğiniz ISO dosyasını seçip, ileri dedikten sonra bitiriyoruz.

7. Adım: Bu adımda, sanal makinemizi başlatıp sıradan Windows kurulumunu gerçekleştiriyoruz.

Eğer Windows 11 kullanıyorsanız ve "Bu bilgisayar Windows 11 çalıştıramaz" hatası alıyorsanız:

Hyper-V Yöneticisi'nin ana arayüzünden sanal makinenizi bulun, sağ tıklayın ve ayarlarına girin.

Sağdan "Güvenlik" sekmesine girip, işaretlediğim "Güvenilir Platform Modülü'nü etkinleştir" seçeneğinin kutucuğunu işaretleyin, ve tekrar çalıştırın.
Ardından kuruluma devam edin.
8. Adım: Kurulum bittikten sonra, sanal makinenizi kapatın, Hyper-V Yöneticisi'nin ana arayüzüne gelin. Ortadaki bölümden sanal makinenizi bulun, sağ tıklayın ve ayarlarına girin.

Dilerseniz işlemcinizin ne kadar çekirdeğini sanal makinenize ayırdığınızı buradan ayarlayabilirsiniz.

Daha sonra soldaki panelden "Denetim Noktaları" sekmesine girip, denetim noktalarını devredışı bırakın.

9. Adım: Şimdi sanal makinemize ekran kartını bağlamak için kendi bilgisayarınızın "C:\Windows\System32\DriverStore\FileRepository" dizinine gelin.
Dosya Gezgini'nin arama kısmına eğer NVIDIA ekran kartı kullanıyorsanız "nv" olarak aratın.
AMD kullananlarda ise bunun "amd" olması lazım. Henüz deneme fırsatım olmadı, deneyen ve başaran/başaramayan birisi olursa beni de bilgilendirebilir.

Arama sonucunda çıkan bütün dosyaları kopyalayın. Ardından masaüstüne bir klasör açın, ve kopyaladığınız bütün herşeyi o klasöre yapıştırın.
Daha sonra eğer 6. adımda dediğim Hard Disk'i kaydettiği konumu bir yere kaydettiyseniz, oraya gidin. Değiştirmediyseniz "C:\ProgramData\Microsoft\Windows\Virtual Hard Disks" olması lazım.

Sanal makinenizin dosyalarının bulunduğu .vhdx uzantılı dosyayı bağlayın. Açılan bu diskte (Benim için E: harfi) aynı şekilde, "E:\Windows\System32\" dizinine gidin ve "HostDriverStore" adında bir klasör oluşturun. Bu klasörün içinde bir yeni klasör daha oluşturun, ve adını "FileRepository" yapın. En son dizinin "E:\Windows\System32\HostDriverStore\FileRepository" şeklinde olması lazım.

İşiniz bittikten sonra kendi bilgisayarınızın Bu Bilgisayar arayüzüne gelin, ve sanal makinenizin dosyalarının bulunduğu diske sağ tıklayıp "Çıkar" seçeneğine tıklayın.

10. Adım: Daha sonra Windows Arama bölümüne "Powershell ISE" yazın ve yönetici olarak çalıştırın.
Açılan boş kod sekmesine vereceğim kodları yazın.

Kod:
$vm = "bontur"
Remove-VMGpuPartitionAdapter -VMName $vm
Add-VMGpuPartitionAdapter -VMName $vm
Set-VMGpuPartitionAdapter -VMName $vm -MinPartitionVRAM 1
Set-VMGpuPartitionAdapter -VMName $vm -MaxPartitionVRAM 11
Set-VMGpuPartitionAdapter -VMName $vm -OptimalPartitionVRAM 10
Set-VMGpuPartitionAdapter -VMName $vm -MinPartitionEncode 1
Set-VMGpuPartitionAdapter -VMName $vm -MaxPartitionEncode 11
Set-VMGpuPartitionAdapter -VMName $vm -OptimalPartitionEncode 10
Set-VMGpuPartitionAdapter -VMName $vm -MinPartitionDecode 1
Set-VMGpuPartitionAdapter -VMName $vm -MaxPartitionDecode 11
Set-VMGpuPartitionAdapter -VMName $vm -OptimalPartitionDecode 10
Set-VMGpuPartitionAdapter -VMName $vm -MinPartitionCompute 1
Set-VMGpuPartitionAdapter -VMName $vm -MaxPartitionCompute 11
Set-VMGpuPartitionAdapter -VMName $vm -OptimalPartitionCompute 10
Set-VM -GuestControlledCacheTypes $true -VMName $vm
Set-VM -LowMemoryMappedIoSpace 1Gb -VMName $vm
Set-VM -HighMemoryMappedIoSpace 32GB -VMName $vm
Start-VM -Name $vm
Bu kodun ilk satırındaki $vm = "bontur" değerini kendi sanal makinenizin ismi olarak değiştirmeniz gerekicek. Benim sanal makinemin ismi bontur olduğu için bu şekilde bırakıyorum.

Bu hatayı almanız birşeylerin yanlış gittiğini göstermez. Eğer bundan başka bir hata ile karşılaşmadıysanız sanal makinenizi başlatabilirsiniz. Başlattıktan sonra sanal makinenizde Aygıt Yöneticisi'ni açıp Görüntü Bağdaştırıcıları sekmesinde kendi ekran kartınızı başında ünlem olmadan görebiliyorsanız işlem tamam demektir. Masaüstüne gelip ekran çözünürlüğünü dilediğiniz gibi değiştirebilirsiniz.

11. Adım: Sanal makineye Parsec uygulamasını kurun. Parsec yazılımı için bir hesap oluşturun, ve kurduktan sonra oluşturduğunuz hesaba girin. Girdikten sonra soldaki bardan ayarlar simgesine tıklayın. Yukarıdan Host sekmesine tıkladıktan sonra aşağıda göstereceğim ayarları dilediğiniz gibi değiştirin.

FPS değerini dilediğiniz gibi değiştirin. Kullanacak olan kişinin ekran yenileme hızıyla aynı yapmanızı tavsiye ederim.

Bandwidth Limit değerini de internetinizin durumuna göre belirleyin.
Ses sürücüsü olmadığı için bunu VB Cable Audio ile karşılayacağız. Bu bağlantıdan VB-Cable Audio sürücüsünü indirin. Ses sürücüsü sorunu da bu şekilde hallolacaktır.

Kullanıcının Yapması Gerekenler

Sanal makineyi kullanacak olan kişinin de Parsec indirmesi ve bir Parsec hesabı oluşturması lazım. Daha sonra Parsec arayüzünün sol kısmında bulunan Arkadaş simgesine tıklaması lazım.

Yukarıdaki Add Friend tuşuna basıp sanal makinede açık olan Parsec hesabını arkadaş olarak eklemesi lazım. En sağ yukarıda isim ve etiket gözüküyor.

Son ayar olarak, sanal makinenin Parsec arayüzüne girip arkadaşlık isteğini kabul edip; eklediğiniz arkadaşa tıklayıp şu ayarları yapmanız lazım.

Son bir uyarı, kendi bilgisayarınızda sanal makinenizin penceresini kapatırsanız, Parsec'e bağlanırken siyah ekran yaşatabilir.

Şimdi bağlanıp arkadaşınızla beraber oyun indirip oynayabilirsiniz.
Arkadaşlarımla test ettiğim ve çalışan oyunların listesi:
Grand Theft Auto V, Rainbow Six Siege, Half-Life: Alyx NOVR, Red Dead Redemption II, Minecraft, Lethal Company, Fall Guys, V Rising, Escape the Backrooms ve hatırlamadığım bir çok oyun

Test ettiğim ve çalışmayan oyunların listesi:
Counter-Strike 2, VALORANT, League of Legends, Apex Legends, RUST, ve muhtemelen Easy Anticheat içeren herhangi bir oyun.

İşinize yaradıysa ne mutlu, şimdiden herkese kolay gelsin. Bir sorun yaşanırsa elimden geldiğince cevaplamaya çalışacağım.

Dosya Ekleri

• 1724622615061.png
    66,4 KB · Görüntüleme: 39
  • 1724622635103.png
    69,7 KB · Görüntüleme: 39
  • 1724625027385.png
    47,8 KB · Görüntüleme: 37
  • 1724625083415.png
    41,2 KB · Görüntüleme: 39
  • 1724625110542.png
    39,3 KB · Görüntüleme: 31
  • 1724625328855.png
    324,3 KB · Görüntüleme: 39
Son düzenleyen: Moderatör:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…