Part time çalışan birisi 40.000 TL maaş alabilir mi?

Türkiye'de part time 40 bin TL'lik bir iş bulabileceğini hiç sanma işverenler elinden geldiğince kendi karlarını yüksek tutuyorlar asgari ücret bile vermeyebilirler.

Türkiye'de part time 40 bin TL'lik bir iş bulabileceğini hiç sanma
Olay o değil hocam. Soru şu, yasal yani kanunlarımız kapsamında özel şirket 40-50k gibi yüksek bir maaşı part time işte verebilir mi? Sigortası nasıl olur onu merak ediyorum. Part time çalışan bir kişi X liradan fazla alamaz gibi bir sınırlama var mı?

Şirket kabul ettiği sürece 100k da alabilir. Öyle bir sınır yok. Özel şirketin çalışanına ödediği paraya kim karışacak?

Ama part time olduğu için sigorta nasıl olacak?

Onu bilmiyorum. Bir tane sitede şöyle bir şey yazılmış Eylül 2023 tarihli.

"Part-time çalışanların sigorta primleri, çalışma süresi ve brüt maaş temel alınarak daha farklı bir yöntemle hesaplanır. Burada kullanılan iki temel parametre şunlardır:
● Prime Esas Kazanç: Part-time çalışanın brüt maaşı.
● Prime Esas Günlük Kazanç: Prime esas kazancın toplam günlere bölünmesiyle elde edilen tutardır. Hesaplama şu şekilde yapılır:
● Aylık çalışma saati belirlenerek günlük çalışma saatine bölünür.
● Günlük çalışma saati genellikle 7,5 olarak kabul edilir. Deniz ve basın sektöründe ise bu süre 8 saattir.
● Çalışan bireyin sigorta prim günü, bu oran üzerinden belirlenir.

Örnek Hesaplama
● Mayıs ayında toplam 92 saat çalışan bir part-time personel için hesaplama şöyledir:
● 92 saat çalışma süresi / 7,5 saat (günlük çalışma saati) = 12 gün 2 saat.
● Bu durumda çalışanın prim günü 13 olarak hesaplanır ve SGK'ya bugün üzerinden prim ödenir."

Daha yeni tarihli bir bilgi varsa onu araştırmak lazım. Ya da direkt şirkette İK ya da muhasebeye sorabilirsiniz. Sigorta işini onlar hallettiği için daha detaylı bilirler.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bizim insanımız, part-time adı altında çalıştırıp tam zamanlı çalıştırır ve o kadar ücreti, deneyimsiz birisi için kolay kolay vermez maalesef. Sorsan işçinin hakkını savunuyorlar...

Onu bilmiyorum. Bir tane sitede şöyle bir şey yazılmış Eylül 2023 tarihli.
Hocam yanlış anlamayın dediğimi ama bu yazdıklarınızı internetten biz de arattık. O bilgilere biz de erişebiliyoruz ama net bir şey yazmıyor. Sorumun cevabı değil.
Daha yeni tarihli bir bilgi varsa onu araştırmak lazım. Ya da direkt şirkette İK ya da muhasebeye sorabilirsiniz. Sigorta işini onlar hallettiği için daha detaylı bilirler.
Evet ama maaş görüşmesi öncesi abim bir şeyler bilerek gitmeli. Çünkü örnek veriyorum, abim part time işi kabul ederim ama 40k maaş isterim derse ve İK da part time'da yasal olarak o ücreti alamazsınız derse abim bilgisiz ve cahil biri gibi görünür. Öyle görünen birini de insanlar sömürmek ister. Ben şu ana kadar hep full time çalıştığım için bilmiyorum. Bilsem kendim yardımcı olacağım ama ben de bilmiyorum. Çevremde de part time çalışan birini tanımıyorum. Çalışanlar da zaten vasıf gerektirmeyen işe girdikleri için doğal olarak aldıkları maaş belli.
Bizim insanımız, part-time adı altında çalıştırıp tam zamanlı çalıştırır ve o kadar ücreti, deneyimsiz birisi için kolay kolay vermez maalesef. Sorsan işçinin hakkını savunuyorlar...
Abimin yapacağı işin hakkı çok daha fazla. Deneyimsizse bile zaten normalde o ücretleri veriyorlar bu pozisyonda. Tek farkı, onlar full time olarak giriyorlar. Part time olarak girildiğinde yasal olarak 40k gibi bir ücreti alma hakkı var mı bilmiyorum. Her şeye rağmen, olur da düşük ücret teklif ederlerse artık durum abime kalmış. Boşta durmiyım çalışırım derse kendisi bilir ama şirketle anlaşabilirse tabii ki iyi bir ücret almak istiyor. Kimse emeği boşa gitsin istemez.

Abimin yapacağı işin hakkı çok daha fazla. Tabii ki iyi bir ücret almak istiyor. Kimse emeği boşa gitsin istemez.

Hocam zaten herkes kendi verdiği emek için aynı şeyi düşünüyor ama yani deneme sürecinde yüksek maaş beklememek lazım. İlk soruya gelirsek, öyle şu kadar maaştan fazla alamazsın diye yasal bir sınırlama hiç duymadım, sonuçta özel şirket. Ama tabii ki yani deneme sürecinde yüksek bir ücret ödemesi olmayacaktır bunu da kabul etmek lazım. Full time maaşını, çalıştığı part time gün sayısına göre hesaplayıp o kadar ödeme yapabilirler diye düşünüyorum, eğer kendilerine köle aramıyorlarsa en doğru yöntem bunu teklif edebilirler.

Son düzenleme:
Hocam zaten herkes kendi verdiği emek için aynı şeyi düşünüyor ama yani deneme sürecinde yüksek maaş beklememek lazım.
Hocam tabii ki öyle ama aynı şey değil. Çünkü abim stajyer olarak çalışmayacak orada. Yaptığı işin ederi full time'da ne ise onun yarısı olmalı veya ona yakın bir ücret olmalı. Bu yüzden zaten konu başlığında 40k gibi bir rakam yazdım.
Ben de bunu kastediyorum, aynen öyle.
Ama tabii ki yani deneme sürecinde yüksek bir ücret ödemesi olmayacaktır bunu da kabul etmek lazım.
Buna pek katılmıyorum. Neden diye sorun. Şirketin deneme süreci yapmak istemesinin sebebi abimin yeterliliğini test etmek, güvenip güvenemeyeceklerini ölçmek. Yanlış mıyım? Aynı şey abim için de geçerli. Bazı şirketler deneme süreci vaatleriyle düşük maaşlarla yeni mezun öğrencilere işlerini yaptırıyorlar, proje bitince de işleri bittikleri için gönderiyorlar. En azından maaş düzgün olursa, proje bitiminde kalıcı olarak şirket bünyesine dahil olmasa bile bir kaybı olmamış olur abimin. Bu süre zarfında gelecek iş tekliflerini değerlendiremeyeceğini hesaba katmıyorum bile. Şirket hakkında kötü bir şey demiyoruz yanlış anlaşılmasın ama her iki taraf açısından güven olması için bu şekilde olmalı.

Tabii ki her şirket bu kadar ince düşünceli olmuyor ama abim şansını denemek istiyor. Düşük teklif ederlerse abime kalmış. İster kabul eder ister etmez, kendi bileceği iş ama denemeden olmaz. Ama işte şirketle bunu konuşabilmesi için part-time'da bu ücreti alıp alamayacağını öğrenmesi lazım. Çünkü pazarlık yapacaksa bir şeyler bilmesi lazım.
İlk soruya gelirsek, öyle şu kadar maaştan fazla alamazsın diye yasal bir sınırlama hiç duymadım, sonuçta özel şirket.
Ama ben de hiç part time çalışıp yüksek ücret alan birini duymadım. İnternetten üzerinden yurt dışı şirketlerde part time çalışıp yüksek maaş aldığını söyleyen kişileri gördüm ama abimin durumunda ne olur bilmiyorum.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…