Çözüldü Pasif soğutmada çok katmanlı bakır mı yoksa tek parça bakır mı?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Makaleler
13
Yer
Hinohara Nishitama
Pasif soğutma için laptop kasasına bakır bant yapıştıracağım. 3 bakır bant parçam var, üst üste mi yapıştırsam yoksa sadece tek parçasını mı kullansam? Uçlarını birleştirip alanı da gelişletebilirim.

Bendeki laptop pasif soğutmalı bir laptop. İşlemci 10W falan olduğundan umursamamışlar haklı olarak.

Ancak haddinden fazla umursamamışlar. Soğusun diye kasanın altı %85 oranında tek parça bakır banttan oluşuyor. İşlemci de kasaya termal ped ile temas ettirilmiş. Buraya kadar her şey olağan.

Peki ya gerçekler neler?

Kasanın yarısından fazlasında bakır bant var ama öyle bir tasarlamış ki işlemci ne bakır banta temas ediyor ne kasanın plastiğine. Hava girişi deliğine bez parçası koymuşlar, he işte ona temas ediyor. Bez parçasına.

Bakır neden var? Havayı soğutsun diye mi? diye sorup duruyorum kendime.

Bilgisayar utanmasa önyükleme esnasında throttle olacak ve bu beni artık bezdirdi. Elimdeki en ufak fanı aldım kestim biçtim falan ancak kasa içinde 1 cm alanım var ve fan 1.5 cm, yani fan sıkıştıramıyorum.

Saçma sapan yere koydukları bakır bandı 3 parça olarak üst üste yapıştırıp işlemcinin üstüne denk gelecek şekilde kasaya yapıştırabilirim veya 3/1 kısmını keser tek parça olarak yapıştırırım. Hangisi daha mantıklı bilemiyorum.

Bir fotoğraf paylaşabilirsen daha eğlenceli çözümler bulabiliriz, yalnız uç uca eklemen fazla bir işe yaramayabilir - birden fazla parçayı ayrı ayrı soğutmak veya blok halinde ısı transferi için kullanmak daha iyidir.

İnce parçalarla geniş bir yüzey alanı elde etmelisiniz.
L şeklinde iki parça yapacağım o halde. Kabaca kasanın yarısını kaplayacaktır.

10 Dakikadır stres testi yapıyorum ve sıcaklı 70 dereceyi zor geçti. Eski haliyle normal kullanımda 80~ derecede çalışıyordu.

10 derecelik bir düşüş gibi de gözükse bundan çok daha fazlası. Keşke daha önceden yapsaydım yaptığım şeyi.

İnce parçalarla geniş bir yüzey alanı elde etmelisiniz.
Dediğiniz gibi tek parça L kullandım ve işlemcinin temas ettiği _ kısmının diğer tarafına da uzatma ekledim T şekli elde etmiş oldum. I kısmı sıcaklığı dağıtıyor ve _ kısmı sıcaklığı emiyor. T.

Aslında sıfır bant alıp bütün kasayı kaplamak isterdim ama 300 lira fazla geldi, olanı kullandım

Teşekkür ederim.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…