PC açılırken "Reboot and select proper Boot device" hatası

Daha fazla  
Meslek
Öğrenci
Yıllarca sorunsuz kullanmakta olduğum bilgisayarı bugün açarken "Reboot and select proper Boot device" hatası ile karşılaştım. Biraz kurcaladıktan sonra başlangıç onarım kısmından 5 dakika süren onarım süreci sonunda PC yeniden başlattı ve şu an açılabildi. Neden böyle bir hata almış olabilirim? Araştırdığımda HDD yerinden oynadıysa olabilir, işletim sistemi bozukluğu olabilir falan tarzında sebeplerle karşılaştım ama en son normal bir şekilde kapatmıştım ve kasanın içine de zaten hiç dokunmuyorum. Bir de BIOS menüsünden öncelik olarak da HDD en başta görünüyordu. 2. sıraya kaydığı zaman bu hatayı veriyormuş normalde. Son seçenek olarak acaba HDD ömrünü tamamlamaya mı başladı diye düşünüyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Reboot and Select proper boot device or insert boot media in selected boot device and press any key hatası bilgisayarınız hardiski görmüyor veya görse bile yüklü işletim sistemi bulamıyor demektir.

Bilgisayarın açılış düğmesine bastığınızda, bilgisayarınız ilk olarak POST denen bir dizi test işlemini gerçekleştirir. Bu testlerde bellek yani RAM, bilgisayara bağlı diskler vb kontrol edilir. Bir sorun varsa ekrana hata mesajı verilir.
Reboot and Select proper boot device or insert boot media in selected boot device and press any key hatası bilgisayarınız hardiski görmüyor veya görse bile yüklü işletim sistemi bulamıyor demektir.

Bilgisayarın açılış düğmesine bastığınızda, bilgisayarınız ilk olarak POST denen bir dizi test işlemini gerçekleştirir. Bu testlerde bellek yani RAM, bilgisayara bağlı diskler vb kontrol edilir. Bir sorun varsa ekrana hata mesajı verilir.
Harddisk'i kontrol edin. Düzgün birşekilde Windows kurulumu yapın.

Kopyala yapıştır cevap niye veriyorsun? Bu bilgiler zaten normal bir aramayla da karşıma çıkıyor. Ben buradaki insanların farklı fikirleri varsa onu öğrenmek için konu açtım.
Güncelleme:
Dün gece bilgisayar kapatmak üzereyken donduğu için düzgün kapamatadım. Açma-kapama düğmesinden kapatmak zorunda kaldım. Bugün açarken yine aynı hatayı verdi ve reset atıp BIOS menüsüne girdim. BIOS'ta açılış önceliğinde HDD seçeneği görünmüyordu. Dün en azından görünen HDD bugün yoktu ve mecburen Windows CD'sini takıp başlangıç onarım yapmaya çalıştım. Onarım yapılamadı. Geri yükleme noktası direkt olarak yoktu. Yeniden başlat diyip tekrar BIOS menüsüne girdim ve bu sefer HDD görünmeye başlamıştı ilginç bir şekilde. Öncelik olarak onu seçip F8'den bilgisayarı başlatmaya çalıştım ve "Güvenli modda başlat" "Normal olarak başlat" seçenekleri geldi. Ağ ile güvenli başlattım ve 10-15 dakika gibi uzun bir sürecin ardından bilgisayar açıldı. Normalde güvenli modda açmak bu kadar uzun sürmüyordu. Neyse şu an o sayede yazabiliyorum. Ne yapmam lazım? HDD'de okuma-yazma sorunu mu var yoksa başka bileşende mi sorun var bilmiyorum. HDD'yi söküp bilgisayarcıya götürmek geliyor aklıma. Ya da daha kötüsü yeni HDD almak geliyor ama bu benim için çok kötü olur şayet kaç yıllık birikimim var bilgisayarda. Yarım edin arkadaşlar ne yapabilirim şu an?
Güncelleme 2:
İşletim sistemi çökmesi veya HDD bozulması gibi durumlar olduysa şu an zar zor da olsa nasıl tekrar açabildim onu da merak ediyorum. Aklıma gelen en mantıklı açıklama okuma-yazma zorluğu yaşaması oluyor.
Güncelleme 3:
HDD ölmüş. Sabahtan beri uğraşıyorum ancak çabalarım başarısızlıkla sonuçlandı. PC tamircisine götürdüm ve olanları anlattım. O da ölmüş dedi. 2012 yılında topladığım bilgisayarın 7,5 yıl sonra birden bire bozulması çok canımı sıktı. Yarın vatan bilgisayar mağazasına gidip yenisini alacağım. Benimki WD5000AAKX kodlu WD marka 500 GB 16MB Cache 72000 RPM bir sabit sürücü idi. Yeni alacağım aynı marka ve tür ancak 1 TB 64MB Cache olacak. En çok satanda gördüm ve dikkatimi çekti. Bu gece yazan olursa fikir veren olursa da çok iyi olurdu. Yalnız hala 8 yıllık birikiminin aniden uçmasına yanıyorum. En yakın arkadaşım ölmüş gibi hissediyorum resmen.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…