PC hocası GG-13 sistem alındıktan sonra hangi testleri yapılmalı?

Jiyunotameni

Hectopat
Daha fazla  
Selamünaleyküm, hayırlı günler arkadaşlar.

PC hocası GG13 hazır sistemi çok şükür geldi. Özelleştirme olarak FSP kasa + 2x16 RAM 6000 MHz CL30 + 1TB SSD seçtim.

TUF Gaming VG27AQ3A|Monitör|ASUS Türkiye Monitör olarak ise bunu aldım fakat DisplayPort sinyal yok hatası alıyorum sürekli. HDMI kablo gelecek bugün, test edeceğim sorun kabloda mı yoksa PC ya da monitörde mi diye.

PC hocasının videosunda gösterdiği BIOS ayarlarını yaptım ve Armoury Crate yazılımını yükledim.

Daha güvenilir olması için LibreWolf tarayıcı + Proton VPN kullanmaya başladım. Ayrıca Kaspersky ücretsiz 90 günlük kod ile aktif ettim. Sizce buraya kadar doğru mu yaptım?

Akım koruyucu priz aldım fakat kısa olduğu için önce duvara evdeki beyaz prizi taktım, sonra da beyaz prize aldığım prizi takıp onu da PC ve monitöre taktım. Sizce doğru olan böyle mi?

Elektrik gitmesi vb. durumlar için PC'yi kapatırken PSU kablosunu sürekli çıkarmak sisteme zarar verir mi? Yoksa kasa ve PSU'nun + aldığım prizin koruması bilgisayarı korur mu?
PC'yi kapama tuşuna bastıktan sonra beyaz prize bağlı olan aldığım akım koruyucu siyah prizi çıkarmalı mıyım? Aynı şekilde kasaya bağlı kabloyu da çıkarmalı mıyım?
Aldığım akım koruyucu priz bu: https://www.amazon.com.tr/Brennenstuhl-1159710-Line-13-500-Korumalı/dp/B002Z7EE9Y

Son olarak dediğim gibi sistem ve monitör için hangi testleri yapmalıyım? Cinebench 23, Fullmark vb. testleri mi yapmalıyım? Sistemi strese sokarsam bir şey olur diye korkuyorum...

Armoury Crate yazılımı fanları sessiz modda %20'den aşağı düşürmüyor, en düşük fan RPM 420. Dizi film izlerken sessiz modda tamamen sessiz yapamıyor muyum?

Çok uzun oldu ama bu sorularıma cevap aramak istiyorum.
PC hocası GG-13 sistem hangi testleri yapmalıyım?

Arkadaşlar sistemden çok cızırtı geliyor :(
Ne yapabilirim yardımcı olur musunuz?
Valorant oynuyorum şu an, Valorant'ta bile cızırtı oluyor.
İleride AAA oyunlar oynasam çok daha şiddetli olmaz mı?

Ekran kartı, anakart vrm'i, psu hepsinde cızırtı olabilir, normal. Bir pc'den herhangi bir cızırtı gelmeme ihtimali gelme ihtimalinden daha düşük. Oyunda cızırtı en yüksek nerede geliyorsa orada fps cap'ini 30 yap, cızırtı azalıyor mu bir bak. Genelde oyun menülerinde abartılı olur. İçini rahatlatacaksa cızırtı bende de var, bf1 oynarken çok az ama bf 2042 oynarken gayet de duyuluyor.

Ben armoury crate vs. yüklemezdim bu arada, bloatware sayılır bana göre. PC'ye ihtiyacınız yoksa çok fazla third-party yazılım yüklemeyin. Abidik gubidik yerlerde takılmıyorsanız anti-virus'e bile gerek yok, belki 10 seneden fazla süredir anti-virus kullanmıyorum. İhtiyaç olursa yüklerim. AMD Adrenaline gpu fan ayarları, SAM, oyun için metrik takibi gibi konularda zaten fazlasıyla yeterli. Kasa ve cpu fan curve için de bios'u kullan geç. Armoury crate herkeste sorunlara yol açmıyor olabilir ama sorun yaşattığı vakalar duydum.

GPU fanları için de adrenaline'den zero rpm mode'u açarsan belli bir sıcaklığa kadar fan'lar dönmez.

Ekran kartı, anakart VRM'i, PSU hepsinde cızırtı olabilir, normal. Bir PC'den herhangi bir cızırtı gelmeme ihtimali gelme ihtimalinden daha düşük. Oyunda cızırtı en yüksek nerede geliyorsa orada FPS Cap'ini 30 yap, cızırtı azalıyor mu bir bak. Genelde oyun menülerinde abartılı olur. İçini rahatlatacaksa cızırtı bende de var, BF1 oynarken çok az ama BF 2042 oynarken gayet de duyuluyor.

Ben Armoury Crate vs. yüklemezdim bu arada, bloatware sayılır bana göre. PC'ye ihtiyacınız yoksa çok fazla Third-party yazılım yüklemeyin. Abidik gubidik yerlerde takılmıyorsanız Anti-Virüs'e bile gerek yok, belki 10 seneden fazla süredir Anti-Virüs kullanmıyorum. İhtiyaç olursa yüklerim. AMD Adrenalin'e GPU fan ayarları, SAM, oyun için metrik takibi gibi konularda zaten fazlasıyla yeterli. Kasa ve CPU fan curve için de BIOS'u kullan geç. Armoury Crate herkeste sorunlara yol açmıyor olabilir ama sorun yaşattığı vakalar duydum.

GPU fanları için de Adrenaline'den Zero RPM Mode'u açarsan belli bir sıcaklığa kadar Fan'lar dönmez.

Armoury Crate ASUS'un kendi yazılımı değil mi? Güvenilir değil midir :(
Sırf bilgisayarım güvenilir olsun diye LibreWolf tarayıcı + Kaspersky + Proton VPN yükledim.
AMD adrenalinde dediğiniz AMD Software: Adrenalin Edition mu?
Orada nasıl yapabilirim ayarları?
Açıkçası Armoury Crate'i fanları ayarlamak ve sıcaklığa vs bakmak için kullanıyorum.
Laptopta G-Helper kullanıyordum, açık kaynak kod ve çok iyiydi çok basitti.
Fanlar %20 de aşağı düşmüyor bu yüzden Google'da bile 400 RPM ses duyuyorum.
En azından dizi film izlerken tamamen sessiz olsun isterdim :(
Cızırtı konusunda ise Valorant'ta bile cızırtı oluyor, demek ki RDR2 Cyberpunk yüklesem daha kötü olmaz mı :( ne yapabilirim?

Güvenilirdir, güvenilirlik konusunda sorun yok. Dediğim gibi abidik gubidik yerlerde dolaşmıyorsan, sürekli yeni dosyalar açmıyorsan, mütemadiyen yabancı usb'ler takmıyorsan o kadar güvenliğe gerek yok, için rahat ediyorsa kalsın :D
Hocam sen önce bir adrenaline'e gir, zaten anlayacaksın, performance sekmesi altında tuning'e geleceksin, sağda custom tuning çıkar. Eve gidersem ss atarım.
Cızırtı konusunda ise Valorant'ta bile cızırtı oluyor, demek ki RDR2 Cyberpunk yüklesem daha kötü olmaz mı :( ne yapabilirim?
Önce sana yukarıda dediğim fps cap olayını yap, cızırtı dedğin bobin cızırtısıysa ona yapacak bir şey yok. Normal bir şey yani, sen çok fazla evham yapıyorsun. Sakınan göze çöp batar, dikkat et...

Güvenilirdir, güvenilirlik konusunda sorun yok. Dediğim gibi abidik gubidik yerlerde dolaşmıyorsan, sürekli yeni dosyalar açmıyorsan, mütemadiyen yabancı USB'ler takmıyorsan o kadar güvenliğe gerek yok, için rahat ediyorsa kalsın :D
Hocam sen önce bir Adrenaline'e gir, zaten anlayacaksın, performance sekmesi altında Tuning'e geleceksin, sağda Custom tuning çıkar. Eve gidersem SS atarım.

Önce sana yukarıda dediğim FPS cap olayını yap, cızırtı dedğin bobin cızırtısıysa ona yapacak bir şey yok. Normal bir şey yani, sen çok fazla evham yapıyorsun. Sakınan göze çöp batar, dikkat et...

PC hocası 9-11-12 sistemlerinde de coil whine sorunu yaşayanlar olmuş.
Ben PC hocası GG-13 aldım, yeni yıldan sonra açıkta kalmak istemedim.
Bu sistemlerin ortak noktası hepsinde ASUS Dual kart var. Sanırım kronik sorunlu.
5000 serisi çıkmadan bize kötü kartları mı kakaladılar :(
FPS sabitlemeden bahsediyorsanız Valorant'ı 240'a sabitledim ama kısıkta olsa geliyor ses.
Valorant işlemci odaklı bir oyun, ekran kartı çalıştırmasam 7600 işlemcideki IGPU'yla bile oynarım muhtemelen. Yarın AAA oyunlar oynarsam ne yapacağım :(
AMD Adrenalin'de fan ayarları kısmını göremedim.
MSI Afterburner'da var ama kurcalamak istemedim.
Şimdi BIOS'tan ayar yapabilirim fakat ben sürekli BIOS'a girmekle uğraşmak istemiyorum.
YouTube'a içerik üretmek, video editlemek gibi hedeflerim var.
Amatör olarak başlayacağım için AMD kartta olur diye düşündüm ama işte.
Bir de 7800XT olan modeli sessiz diye satılıyor. Onda da benzer şikayetler var.
Bobinleri kalitesiz yapıyorlar sonra suçlu ben, iade edebilir miyim ya da değişim?
Sırf bu yüzden PC'siz kalmayayım diye 7600 işlemci ile aldım.

Monitör ile ilgili sorun yaşadığım için , sistemi yeterince test edemedim.
MOnitör hakkında bilginiz varsa , şu konuya da bakar mısınız ?
Şu an pc'ye hangi testleri yapmalıyım ? fullmark ve cinebench yapmadım korktum.

PC hocası 9-11-12 sistemlerinde de coil whine sorunu yaşayanlar olmuş.
Ben PC hocası GG-13 aldım, yeni yıldan sonra açıkta kalmak istemedim.
Bu sistemlerin ortak noktası hepsinde ASUS Dual kart var. Sanırım kronik sorunlu.
5000 serisi çıkmadan bize kötü kartları mı kakaladılar :(
FPS sabitlemeden bahsediyorsanız Valorant'ı 240'a sabitledim ama kısıkta olsa geliyor ses.
Valorant işlemci odaklı bir oyun, ekran kartı çalıştırmasam 7600 işlemcideki IGPU'yla bile oynarım muhtemelen. Yarın AAA oyunlar oynarsam ne yapacağım :(
AMD Adrenalin'de fan ayarları kısmını göremedim.
MSI Afterburner'da var ama kurcalamak istemedim.
Şimdi BIOS'tan ayar yapabilirim fakat ben sürekli BIOS'a girmekle uğraşmak istemiyorum.
YouTube'a içerik üretmek, video editlemek gibi hedeflerim var.
Amatör olarak başlayacağım için AMD kartta olur diye düşündüm ama işte.
Bir de 7800XT olan modeli sessiz diye satılıyor. Onda da benzer şikayetler var.
Bobinleri kalitesiz yapıyorlar sonra suçlu ben, iade edebilir miyim ya da değişim?
Sırf bu yüzden PC'siz kalmayayım diye 7600 işlemci ile aldım.

Monitör ile ilgili sorun yaşadığım için , sistemi yeterince test edemedim.
MOnitör hakkında bilginiz varsa , şu konuya da bakar mısınız ?
Şu an pc'ye hangi testleri yapmalıyım ? fullmark ve cinebench yapmadım korktum.
Evet, 30'a sabitleyince ses gidiyor mu bir kontrol et... 30 fps ile oyna demiyorum.

CW olması normal, anormal seviyedeyse aldığın yerle iletişime geç o zaman. Cinebench r23 yapabilirsin, benchmarklarla karşılaştırırsın.

IPS glow ve backlight bleed denilen şey aynı değil. Sen ayaktayken açı değiştir, hafif sarılıklar sen açı değiştirdikçe kayboluyorsa ips glow'dur, o gayet normal. Sende az bile görünüyor. Işık sızması sabit olur, panel hatasıdır, daimi görürsün.

Evet, 30'a sabitleyince ses gidiyor mu bir kontrol et... 30 fps ile oyna demiyorum.

CW olması normal, anormal seviyedeyse aldığın yerle iletişime geç o zaman. Cinebench r23 yapabilirsin, benchmarklarla karşılaştırırsın.

IPS glow ve backlight bleed denilen şey aynı değil. Sen ayaktayken açı değiştir, hafif sarılıklar sen açı değiştirdikçe kayboluyorsa ips glow'dur, o gayet normal. Sende az bile görünüyor. Işık sızması sabit olur, panel hatasıdır, daimi görürsün.
Konudaki arkadaşlar ghosting var demişler.. Değişim yaparlar mı iade mi etmeliyim sence ?
240'a sabitledim valorant fps'i evet eskisine göre daha az , kulağı yaklaştırınca duyuluyor yine ama önemli olan ağır oyunlarda nasıl tepki göstereceği..

Konudaki arkadaşlar ghosting var demişler.. Değişim yaparlar mı iade mi etmeliyim sence ?
240'a sabitledim valorant fps'i evet eskisine göre daha az , kulağı yaklaştırınca duyuluyor yine ama önemli olan ağır oyunlarda nasıl tepki göstereceği..
Oyunda ne hissettiğin önemli, ghosting hissediyorsan iade et. Hissetmiyorsan devam.

Monitörün power kablosunu tak çıkar, hdmi ile aynı anda bağla dp'yi sonra hdmi'yı çıkar.

Oyunda ne hissettiğin önemli, ghosting hissediyorsan iade et. Hissetmiyorsan devam.

Monitörün Power kablosunu tak çıkar, HDMI ile aynı anda bağla DP'yi sonra HDMI'yı çıkar.

İkinci dediğinizi müsait zamanda deneyeceğim.
İlk dediğinizi nasıl anlayacağım bilmiyorum, daha önce monitör kullanmadım.
Arkasında gölge varsa ghosting vs yazıyorlar ama çözemedim :(
Ama ışık sızması var sanırım.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı