PC toplarken nelere dikkat edilmeli?

Oxies

Hectopat
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
AMD Ryzen 5 5600G 3.90GHz
Gigabyte RTX 3060 Eagle OC 12GB
Gigabyte B450M S2H AMD B450 Soket
8GB DDR4 3200MHz Ram
Meslek
3 Boyutlu modelleme ve tasarımcı
Selam forum, uzun zamandır PC kullanıcısıyım ama bu zamana dek hep hazır sistem satın almıştım. Kafama takılan soru ise, PC toplarken nelere dikkat etmem gerekiyor? Mesela i7'nin en 3 model eskisi i3'ün son çıkanından iyi midir? Aydınlatırsanız sevinirim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bütçen sonsuz değilse sistem toplamak yerine hazır sistem alıp ufak modifiyeler yapman daha mantıklı. Yanlış anlamanı sitemem ama özellikle en sonda sorduğun gibi sorular soracak seviyedeysen kesinlikle bu işlere girişmeni önermem.

Yanlış anlamanı sitemem ama özellikle en sonda sorduğun gibi sorular soracak seviyedeysen kesinlikle bu işlere girişmeni önermem.

Herkes anlamak zorunda değil bu işlerden ama haklısın soru çok basit. Bu soruyu soran birisinin kendi eliyle sorunsuzca sistem toplayabileceğine pek olumlu bakamadım.

Ayrıca hazır sistem bakın hocam toplama olunca pahalıya denk geliyor.

Son düzenleme:
Herkes anlamak zorunda değil bu işlerden ama haklısın soru çok basit. Bu soruyu soran birisinin sistem toplayabileceğine pek olumlu bakamadım.

Ayrıca hazır sistem bakın hocam toplama olunca pahalıya denk geliyor.

Tabii ki herkes anlamak zorunda değil. Ayrıca eskiden(10-15 yıl) Casper gibi firmalar hazır bilgisayar satardı bunlar hem pahalı hem kalitesiz olurdu ama günümüzde "hazır sistem" dediğimiz sistemler zaten İtopya, İncehesap vb. firmaların topladığı sistemler oluyor ve ayrı ayrı toplamaktan daha ucuza geliyor. Neden böyle bir sektör varken ülkemizde kullanmak istemez insanlar anlamıyorum.

Tabii ki herkes anlamak zorunda değil. Ayrıca eskiden(10-15 yıl) Casper gibi firmalar hazır bilgisayar satardı bunlar hem pahalı hem kalitesiz olurdu ama günümüzde "hazır sistem" dediğimiz sistemler zaten İtopya, İncehesap vb. firmaların topladığı sistemler oluyor ve ayrı ayrı toplamaktan daha ucuza geliyor. Neden böyle bir sektör varken ülkemizde kullanmak istemez insanlar anlamıyorum.

Aslında birkaç sene öncesi bile olsa yine toplama falan yapılabilirdi ama bu zamlardan sonra mantığı kalmadı toplama olayının.

Belli bütçe aralığında hazır sistem almak daha uyguna geliyor. En basitinden içindeki parçaların fiyatı tek tek alındığında hazır sistemin fiyatını geçiyor.

Hazır sistemlerinde sorunları olabiliyor ama içindeki parçaları tek tek almaya kıyasla tercih etmek daha mantıklı.

Aslında birkaç sene öncesi bile olsa yine toplama falan yapılabilirdi ama bu zamlardan sonra mantığı kalmadı toplama olayının.

Belli bütçe aralığında hazır sistem almak daha uyguna geliyor. En basitinden içindeki parçaların fiyatı tek tek alındığında hazır sistemin fiyatını geçiyor.

Hazır sistemlerinde sorunları olabiliyor ama içindeki parçaları tek tek almaya kıyasla tercih etmek daha mantıklı.

Toplamak olarak değil modifiye etmek gibi düşünün hocam, ucu açık bir soruydu. Mesela şu an iyi donanımlı bir PC'ye sahibim ama GTA 6 gibi oyunlar çıktığı zaman muhtemelen yetersiz kalacak, ekran kartı veya işlemci değiştirmek istersem neye göre seçmek gerekiyor? Darboğaz olayları falan var mesela çoğu kişi bunlardan anlamaz.

Toplamak olarak değil modifiye etmek gibi düşünün hocam, ucu açık bir soruydu. Mesela şu an iyi donanımlı bir PC'ye sahibim ama GTA 6 gibi oyunlar çıktığı zaman muhtemelen yetersiz kalacak, ekran kartı veya işlemci değiştirmek istersem neye göre seçmek gerekiyor? Darboğaz olayları falan var mesela çoğu kişi bunlardan anlamaz.

Sen sistemini yaz hocam önce tüm parçalarıyla birlikte.
PSU, RAM'ler, anakart, işlemci, varsa işlemci soğutucusu, ekran kartı, SSD gibi gibi.

Parçalarına ve bütçene göre bir şeyler bakalım. Parça alıp yükseltme yapılacaksa senin sisteminin içindeki parçalar da önemli.

Mesela anakartın 1200 soket ise ben sana 1700 soket bir işlemci öneremem. Bu durumun sebebi Intel'in 2 nesilde bir soket değişimine gitmesi.

Mesela psun 450W falan ise ben sana 3090 al diyemem 450W PSU 3090'ı besleyemez.

Hava soğutma alacaksındır ama kasanın bu hava soğutmanın yüksekliğini destekleyip desteklemediğini bilmeden bir öneri veremem.

Umarım anlatabilmişimdir daha fazla da böyle senaryo yazabilirdim ama anlamsız olurdu.

Bu arada ikinci ele açıksanız ona göre de önerilerde bulunabiliriz.

Son düzenleme:
Sen sistemini yaz hocam önce tüm parçalarıyla birlikte.
PSU, RAM'ler, anakart, işlemci, varsa işlemci soğutucusu, ekran kartı, SSD gibi gibi.

Parçalarına ve bütçene göre bir şeyler bakalım. Parça alıp yükseltme yapılacaksa senin sisteminin içindeki parçalar da önemli.

Mesela anakartın 1200 soket ise ben sana 1700 soket bir işlemci öneremem. Bu durumun sebebi Intel'in 2 nesilde bir soket değişimine gitmesi.

Mesela psun 450W falan ise ben sana 3090 al diyemem 450W PSU 3090'ı besleyemez.

Hava soğutma alacaksındır ama kasanın bu hava soğutmanın yüksekliğini destekleyip desteklemediğini bilmeden bir öneri veremem.

Umarım anlatabilmişimdir daha fazla da böyle senaryo yazabilirdim ama anlamsız olurdu.

Bu arada ikinci ele açıksanız ona göre de önerilerde bulunabiliriz.
AMD Ryzen 5 5600G 3.90GHz 6 Çekirdek 19MB Önbellek Soket AM4 MPK İşlemci
Gigabyte RTX 3060 Eagle OC 12G V2 12GB GDDR6 192Bit DX12 Gaming Ekran Kartı
Gigabyte B450M S2H AMD B450 Soket AM4 DDR4 3600(O.C.)Mhz mATX Anakart
Silicon Power XPower Turbine SP008GXLZU320BSA 8GB (1x8GB) DDR4 3200MHz CL16 Gaming Ram
Silicon Power Ace A55 SP256GBSS3A55S25 256GB 550/450MB/s 2.5 SSD
GamePower Horizon MESH Panel 650W 80+ Bronze Kasa

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı