Son kullanma tarihi geçmiş, bayatlamış bir tarayıcı kullanıyorsanız, Mercedes kullanmak yerine tosbağaya binmek gibi... Web sitelerini düzgün görüntüleyemiyorsanız eh, bi' zahmet tarayıcınızı güncelleyiniz. Modern Web standartlarını karşılayan bir tarayıcı alternatifine göz atın.
Merhaba;
BIOS'daki overclock ayarlarının ne işe yaradığını okuyordum sıra ile ancak şu PCI-e overclocking nedir bulamadım. Yazdım ama onun dışında diğer ayarların açıklamaları çıktı. Tam olarak nedir bu PCI-e overclocking? Ne işe yarar? Neden manuele alınca 100 değerini gösteriyor? Şimdiden teşekkürler.
Tamamdır çok teşekkürler. İşlemci overclock yaparken bir arkadaş yardımcı olmuştu ama bunu açmamı söylemişti de o yüzden birde baktım googleden adam akıllı bir şey bulamadım. Teşekkürler.
Benzer bir soru için yeni konu açmak istemedim. Birkaç terimin daha ne işe yaradığını öğrenmek istiyorum. Türkçe kaynaklarda bulamadım. Yabancı kaynaklarda buldum güzelce anlatıyor ancak bu seferde ben anlamıyorum. Örneğin;
Cpu/NB Frequency hakkında baktım bir yabancı kaynak buldum ama anlayamadım. Orada da sormuşlar ne işe yarıyor diye. 4x ve 10x arasında seçenekleri var hangisini seçmeliyim diye.
Sonrasında HT over voltage ve VDDNB over voltage ne işe yarar? Overclock yapar iken kesinlikle bir değer vermeli miyiz? Ne zaman ne kadar değer verilmeli?
Load Line Calibration'un ne işe yaradığını öğrendim ama 1-2-3 ya da low-medium-high gibi 3 ya da 4 seçeneği olduğunu söylüyorlar. Aynı şekilde ben baktığım zaman fotoğraftakiler gibi seçenekler var ve söyledikleriyle uzaktan yakından bağdaştıramadım. Hangisini ne zaman ne için seçmeliyim?
Burada da belirttiğim terimlerin anlamları nedir ne işe yararlar? Bir overclock işleminde kesinlikle bir değer girilmesi mi gerekir? Hangi durumlarda artırılıp azaltılmalıdır? Hangi seçenekler ne zaman seçilmelidir? Ben bu terimleri aratınca neden "Load Line Calibration" gibi açıklayıcı tanımlar bulamıyorum. Cpu frequeny x processor frequency multiplier = işlemci Ghz hızını elde ediyoruz diye biliyorum. Ama multiplier çarpanını hep x16 da tutup işlemci frekansı ile oynuyoruz. Peki ya multiplieri düşürüp işlemci frekansını daha da fazla artırsak ne olur? Bir işlemci overclock için burada ki ayarlarla oynamak yeterli olacak mıdır?
Ve son olarak kendi anakartımın ve işlemcimin overclock testlerini araştırdım. 2-3 video ve birkaç forum bulabildim. Çok ilginçtir ki aynı anakart ile phenom x6 1055T işlemciyi sadece Cpu Frequency ayarını yükselterek overclock yapmış ve stabiliteyi yakalamış. Başka birisi sadece cpu frequency ve cpu voltaj ayarı ile overclock yapmış. Diğer ayarlar ne zaman ne için kullanılıyor? Sadece 1 2 ayar yetiyor mu iyi bir overclock için?
Birazcık uzun oldu ama aklıma takılan çoğu soruyu sordum. Bu işlemci overclock hakkında cidden çok fazla bakıyorum ve öğrenmek istiyorum çok kerede denedim ancak hep ya bir "overclock failed" ya da "overvoltage" hatasıyla karşılaştım. Her defasında bilgisayarı o ayarda açıyor testler sıkıntısız oluyor ama bilgisayarı yeniden başlatırken bir anda hata veriyor. Bir türlü çözemedim tam olarak.