PCI-e X 16 4.0 ile PCI-e X 16 3.0 farkı nedir?

PunchLiner

Kilopat
Selamlar, yaklaşık 6-7 aydır Ryzen 7 2700X işlemcili ve 5700 XT Mech OC ekran kartlı sistemi kullanmaktayım ancak oyunlardan yeteri kadar performans alamıyorum. Bunun üzerine yabancı formlarda yaptığım araştırmalardan sonra bazı kişilerin bunu ekran kartını 16pinli yere takmak yerine 8 pine takmak veya PCI-e X 3.0'dan 4.0 çekerek düzelttiğini fark ettim. Kendim de gpuz programını indirerek kontrol ettiğimde şu an sistemin 3.0 ile çalıştığını ancak ekran kartının 4.0 desteklediğini gördüm. Bunun üzerine biraz daha araştırdığımda Ryzen 7 2700X'in en fazla 3.0 desteklediğini bu yüzden 4.0'a çıkamadığımı fark ettim. Bu durum performans olarak bu denli bir etki sağlar mı?

Son düzenleyen: Moderatör:
PCI-e 4.0 farkını depolama alanında ortaya koyuyor daha çok. 3.0 dan 4.0 a geçişte GPU tarafında bir fark olacağını sanmıyorum. Ama anakartınızda halihazırda 4.0 girişli yeriniz varsa oraya takın elbette. Bunun için anakart değiştirmenize gerek yok, muhtemelen sorununuz başka bir şeyden kaynaklanıyor.

Anladım, peki bu ekran kartını yanlış bağlamış olsaydım hiç açılmazdı değil mi? Yani ekran kartının montesinde, kablo girişlerinin yanlış yere takılmasında vb. bir problem olsaydı ekran kartı hiç çalışmazdı değil mi?

PCI girişine tam oturmadıysa eğer evet, dediğiniz gibi görüntü alamazdınız. Güç girişlerinin eksik veya hatalı takılması durumunda da 75 W tüketime kadar sıkıntıyı fark edemezdiniz. PCI girişi 75 W güç beslemesi yapabiliyor. Kalan gücü PSU'dan gelen 8 pinlik güç kabloları sağlıyor.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…