"PCI Express Error Counters" siyah ekran hatası

Atilla Karagöz

Yoctopat
Katılım
20 Ocak 2026
Mesajlar
5
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Merhabalar,

Yakın bir süre içinde bir sistem topladım. Sistem arada siyah ekran gösteriyordu, 1 veya 3 saniye sonra tekrar görüntü geliyor. Bazı işlemler yaptım fakat sorun devam etti. HWİNFO programı üzerinden kontrol sağladığımda tesadüfen böyle bir sekme gördüm: PCI Express Error Counters Recovery Count sürekli olarak artıyor. Anakart ile ekran kartı haberleşmesinden kaynaklı bir sorun olabileceğini okudum. BIOS üzerinden bazı ayarlamalar yaptım, BIOS'u güncelledim, driver'lar güncellendi fakat bir çözüm olmadı. Recovery Count hata sayısı artmaya devam ediyor. Arada sırada siyah ekran alıyorum. Bu sorunun kaynağının Recovery Count ile ilgili olduğunu düşünüyorum. Bu konu ile daha önce karşılaştınız mı, yardımlarınızı ve bilgilerinizi alabilir miyim?
HWiNFO programı üzerinden kontrol sağladığımda tesadüfen "PCI Express Error Counters: Recovery Count" değerinin sürekli arttığını fark ettim. Araştırmalarımda bunun anakart ile ekran kartı arasındaki haberleşme probleminden kaynaklanabileceğini okudum. BIOS üzerinden bazı ayarlamalar yaptım; ayrıca BIOS ve sürücü güncellemelerini de gerçekleştirdim. Ancak bir çözüm olmadı; hem hata sayısı artmaya devam ediyor hem de siyah ekran sorunu sürüyor.

Sorunun kaynağının bu "Recovery Count" artışı ile ilgili olduğunu düşünüyorum. Daha önce bu sorunla karşılaştınız mı? Konu hakkında bilgi ve yardımlarınızı rica ederim.

1768918202730.png
 

Dosya Ekleri

  • 1768918193671.png
    1768918193671.png
    114,6 KB · Görüntüleme: 0
Araştırma yapmışsan İngilizce bildiğini farz ediyorum, şu başlığı biraz okuyup millet neler yapmış genel bir derleme yaparak tekrardan operasyon çeker misin? Ben 3-4 sayfa okudum genel hatları ile belirli başlı çözümler var işte "prefer maximum performance on NVIDIA settings", "PCI Link State Management maximum performance", changing PCI lane Gen4 or 5 whatever u got'in BIOS etc.

 
MSI PRO A620M-B
AMD Ryzen™ 5 7500F
XPG 16GB (1x16GB) Lancer Blade Siyah
ASUS DUAL GeForce RTX 5060 OC 8GB
MSI SPATIUM M470 PRO PCIE 4.0 NVME M.2 1TB
Sistem bilgilerin bunlar ayrıca recovery count sistem 1 saat açık kaldığı zamanda hata sayımız 750'leri aşıyor bilgi olarak eklemek istedim.
 
Bilgisayarı açalı 3 saat falan oldu, 10 tane var şu an bakayım dedim.

MSI Pro A620M-B
AMD Ryzen 5 7500F
XPG 16 GB (1x16 GB) Lancer Blade Siyah
ASUS Dual GeForce RTX 5060 OC 8 GB
MSI Spatium M470 Pro PCI-e 4.0 NVMe M.2 1TB
Sistem bilgilerin bunlar ayrıca recovery count sistem 1 saat açık kaldığı zamanda hata sayımız 750'leri aşıyor bilgi olarak eklemek istedim.

Sistem 3 saattir açık baktım 10 tane var o da herhalde sistem açılışı sırasında falan olmuştur da neyse sen attığım linktekileri okuyabildin mi?
 
@Atilla Karagöz, ekran kartı veriyolu hızını yüke göre sürekli değiştirdiği için bu sayı artar, özellikle sistem boşta olduğunda, ufak işler yapıldığında artar, veriyolunda sorun var demek için saniyede 100 falan artması lazım.

GPU-Z ekran görüntüsü paylaşır mısınız?
 
Araştırma yapmışsan İngilizce bildiğini farz ediyorum, şu başlığı biraz okuyup millet neler yapmış genel bir derleme yaparak tekrardan operasyon çeker misin? Ben 3-4 sayfa okudum genel hatları ile belirli başlı çözümler var işte "prefer maximum performance on NVIDIA settings", "PCI Link State Management maximum performance", changing PCI lane Gen4 or 5 whatever u GoT'in BIOS ETC.


Evet, birçok foruma baktım. BIOS ve Windows üzerinden birçok hata çözüm adımını uyguladım fakat hata sayısında azalma ve siyah ekran sorununda bir gelişme olmadı.

@Atilla Karagöz, ekran kartı veriyolu hızını yüke göre sürekli değiştirdiği için bu sayı artar, özellikle sistem boşta olduğunda, ufak işler yapıldığında artar, veriyolunda sorun var demek için saniyede 100 falan artması lazım.

GPU-Z ekran görüntüsü paylaşır mısınız?

1768921115061.gif


BIOS üzerinden PCI Gen3 ve Gen4 seçeneklerini manuel olarak ayarlayıp denememe rağmen siyah ekran sorunu devam ediyor.
 
Son düzenleme:
@Atilla Karagöz, ekran kartı veriyolu hızını yüke göre sürekli değiştirdiği için bu sayı artar, özellikle sistem boşta olduğunda, ufak işler yapıldığında artar, veriyolunda sorun var demek için saniyede 100 falan artması lazım.

GPU-Z ekran görüntüsü paylaşır mısınız?

12312.png


Şu an sadece Chrome açık, yani BIOS'tan Auto yerine PC 5.0 seçsin strict mode alsın, güç seçeneklerinden PCI'ı Max performans seçsin, NVIDIA Denetim Masası'ndan da Max performans seçsin. Forumda bazen SS atıyorlar anakart kafasına göre PCI hızını 4'e düşürüp 5'e çıkartıyor falan bunun önüne geçilmesi gerek.
 

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı