Pedagojik formasyon ve formasyon nedir?

Siyun

Picopat
Daha fazla  
Nedir? Nasıl alınır? Kimler alır? Alması zor mu? Ücretli mi? Normal bir öğretmenlik mezunu atıyorum Tarih Öğretmenliği ile tarih bölümü mezunu arasında ne fark var? Ya da tarih bölümünden formasyon ile öğretmen olmak isteyen biri ile diğer bölüm arasında maaş vs bir şey farkı oluyor mu? (sözel bölümler 4 yıllık lisans 90.000-250.000 civarı alan üniversiteler gibi vs )

Son düzenleyen: Moderatör:
Hocam selam. Eğer direkt olarak Tarih mezunu olursan formasyonun olmaz. Yani çoğu okulda formasyon dersi verilmiyor. Tarih Öğretmenliği okursan formasyon alırsın yani formasyon öğretmenlik yapabilmen için gerekli olan şey.

Tarih, Coğrafya, Fizik gibi formasyon dersleri vermeyen bölümlerden mezun kişiler alır. Tabi başka bölümlerden mezun olup da alabilirsin yine Edebiyat gibi.

Ücretli ama devlet üniversitelerinde 10-20 bin lira arasına alabilirsin. Belki senin bulunduğun ildeki üniversite daha pahalı ya da daha ucuz olabilir. Sabit bir fiyat yok üniversiteler kendi belirliyor.

Öğretmenlik mezunu olursan formasyon alarak mezun olursun tekrardan almana gerek kalmaz.

1-1.5 senelik bir şey formasyon 3-4 ders verip sonra bir devlet okulunda staj yapıyorsun. İş başvurularında genellikle formasyon arıyorlar aklında bulunsun.

Başka sormak istediğin bir şey olursa buradan yaz yardımcı olurum.

Hocam selam. Eğer direkt olarak tarih mezunu olursan formasyonun olmaz. Yani çoğu okulda formasyon dersi verilmiyor. Tarih Öğretmenliği okursan formasyon alırsın yani formasyon öğretmenlik yapabilmen için gerekli olan şey.

Tarih, Coğrafya, fizik gibi formasyon dersleri vermeyen bölümlerden mezun kişiler alır. Tabii başka bölümlerden mezun olup da alabilirsin yine edebiyat gibi.

Ücretli ama devlet üniversitelerinde 10-20 bin lira arasına alabilirsin. Belki senin bulunduğun ildeki üniversite daha pahalı ya da daha ucuz olabilir. Sabit bir fiyat yok üniversiteler kendi belirliyor.

Öğretmenlik mezunu olursan formasyon alarak mezun olursun tekrardan almana gerek kalmaz.

1-1.5 senelik bir şey formasyon 3-4 ders verip sonra bir devlet okulunda staj yapıyorsun. İş başvurularında genellikle formasyon arıyorlar aklında bulunsun.

Başka sormak istediğin bir şey olursa buradan yaz yardımcı olurum.

Yani öğretmenlik bölümü olmayan örnek sosyoloji felsefe tarih edebiyat vs gibi öğretmenlik olmayan bölümlerin son sınıf öğrencileri ya da mezunları formasyon alabiliyor yani? Peki üniversitede bir bölüm okurken yanında birden fazla bölüm okunabiliyor mu ya da ek ders vesaire alınabiliyor mu?

Yani öğretmenlik bölümü olmayan örnek sosyoloji felsefe tarih edebiyat vs gibi öğretmenlik olmayan bölümlerin son sınıf öğrencileri ya da mezunları formasyon alabiliyor yani? Peki üniversitede bir bölüm okurken yanında birden fazla bölüm okunabiliyor mu ya da ek ders vesaire alınabiliyor mu?
Tekrar selam. Öğretmenlik olmayan bölümlerin çoğunda formasyon eğitimi yok evet fakat bazı üniversiteler yavaş yavaş son yıl formasyon eğitimi vermeye başladı.

Mezunsan direkt istediğin üniversiteye gidip alabilirsin formasyon tabi o üniversite veriyorsa senin bölümüne özel formasyon. Nadiren de olsa bazı üniversiteler bazı bölümlere formasyon eğitimi açmıyor.

Bölüm okurken yandal/çap benzeri bir şey yapabilirsin yani Tarih okurken aynı zamanda aynı üniversitede Sosyoloji de okuyabilirsin örnek olarak ama bunu yapmak için ortalaman çok yüksek olmalı ve iki ortalamayı da sürekli olarak yüksek tutmak zorundasın belirli bir sınır altına düşürdüğünde problem yaşarsın.

Ek ders konusuna gelirsek şöyle eğer almak istiyorsan Serbest Seçmeli Dersler başlığı altında farklı bölümlerden ders alabilirsin. Bunlardan zaten 2 tane alman lisanstan mezun olmak için zorunlu ama sen ben daha fazla almak istiyorum dersen alabilirisin yine de. Sadece dönemlik alabileceğin kredi sınırlı olduğu için kendi derslerinden kredi boşluğu kalmayabilir bazı dönemlerde.

Tekrar selam. Öğretmenlik olmayan bölümlerin çoğunda formasyon eğitimi yok evet fakat bazı üniversiteler yavaş yavaş son yıl formasyon eğitimi vermeye başladı.

Mezunsan direkt istediğin üniversiteye gidip alabilirsin formasyon tabii o üniversite veriyorsa senin bölümüne özel formasyon. Nadiren de olsa bazı üniversiteler bazı bölümlere formasyon eğitimi açmıyor.

Bölüm okurken yandal/çap benzeri bir şey yapabilirsin yani Tarih okurken aynı zamanda aynı üniversitede Sosyoloji de okuyabilirsin örnek olarak ama bunu yapmak için ortalaman çok yüksek olmalı ve iki ortalamayı da sürekli olarak yüksek tutmak zorundasın belirli bir sınır altına düşürdüğünde problem yaşarsın.

Ek ders konusuna gelirsek şöyle eğer almak istiyorsan Serbest Seçmeli Dersler başlığı altında farklı bölümlerden ders alabilirsin. Bunlardan zaten 2 tane alman lisanstan mezun olmak için zorunlu ama sen ben daha fazla almak istiyorum dersen alabilirisin yine de. Sadece dönemlik alabileceğin kredi sınırlı olduğu için kendi derslerinden kredi boşluğu kalmayabilir bazı dönemlerde.

Anladım hocam çok teşekkürler yakın zamanda aklıma takılan bir şey olursa yine soracağım

Mezunsan direkt istediğin üniversiteye gidip alabilirsin formasyon tabii o üniversite veriyorsa senin bölümüne özel formasyon. Nadiren de olsa bazı üniversiteler bazı bölümlere formasyon eğitimi açmıyor.

Bölüm okurken yandal/çap benzeri bir şey yapabilirsin yani tarih okurken aynı zamanda aynı üniversitede sosyoloji de okuyabilirsin örnek olarak ama bunu yapmak için ortalaman çok yüksek olmalı ve iki ortalamayı da sürekli olarak yüksek tutmak zorundasın belirli bir sınır altına düşürdüğünde problem yaşarsın.

Ek ders konusuna gelirsek şöyle eğer almak istiyorsan serbest seçmeli dersler başlığı altında farklı bölümlerden ders alabilirsin. Bunlardan zaten 2 tane alman lisanstan mezun olmak için zorunlu ama sen ben daha fazla almak istiyorum dersen alabilirisin yine de. Sadece dönemlik alabileceğin kredi sınırlı olduğu için kendi derslerinden kredi boşluğu kalmayabilir bazı dönemlerde.

Hocam şimdi ben 2007 liyim okula 1-1.5 yıl falan erken başlatmış ailem 2024 YKS tayfa 1.mezunluğum sözelim şimdi diyelim ben 900-250k bir üniversiteye girdim diyelim bu ALES sınavı ne oluyor üniversite 1.sınıfta girebiliyor muyum ya da bu sınav yüksek lisans sınavı falan mı oluyor veya bir üniversiteye örnek devlet kayıt yaptırırken ücret oluyor mu ya da ben üniversitede tekrar YKS hazırlanacağım diyelim OBP kırılıyor mesela benim üniversite hayatı devam ederken okulu falan dondurmam gerekiyor mu yoksa üniversite hayatına devam ederken de YKS'ye hazırlanmalı nasıl oluyor yani veyahut ailemi de ikna edebilirsem 2.ye mezuna kalmalı mıyım? Bu mayıs'ta 18'e girdim Marmara ege tarafı Balıkesir ve çevre illerde okumak istiyorum diğer yerlerde yapamam büyük ihtimal yurt vs falan zaten ailemin parası yetmez öyle durumlarda benim de yarı zamanlı çalışmam gerekiyor. Üniversitede para kazanılabilecek bir yer yoktur değil mi? Veya TYT matematiğimi geliştirip AYT matematik de iyi olursam eşit ağırlık da denenilebilir mi sence yani EA için sosyal 2-AYT mat lazım diye biliyorum sözele yatkınım ama AYT mat olsa EA da yaparım gibi işte bu yıl sözelden 4 yıllık lisans bölümlerinden tarih, felsefe, edebiyat vs girip formasyonla öğretmen olma işlerine bakıyordum biraz ama edebiyat zor diyorlar. Tarih sosyal bilgiler, felsefe vs bunlar falan vardı aklımda yani sözelde sence okunabilir ne var? Üniversitede bir yandan bölümü okurken kendimi de geliştirmeyi falan planlıyordum işte birden fazla bölüm ek dersler biraz bilgisayar işleri, CV yazma falan gibi ne önerirsin yani üniversite hayatı ile ilgili veya alan, meslek, bölüm, üniversite falan öğrencilerin memnun olduğu aktivite olanlar, akıl oyunları vs falan.

Anladım hocam çok teşekkürler yakın zamanda aklıma takılan bir şey olursa yine soracağım

Hocam şimdi ben 2007 liyim okula 1-1.5 yıl falan erken başlatmış ailem 2024 YKS tayfa 1.mezunluğum sözelim şimdi diyelim ben 90-250k bir üniversiteye girdim diyelim bu ALES sınavı ne oluyor üniversite 1.sınıfta girebiliyor muyum ya da bu sınav yüksek lisans sınavı falan mı oluyor veya bir üniversiteye örnek devlet kayıt yaptırırken ücret oluyor mu ya da ben üniversitede tekrar YKS hazırlanacağım diyelim OBP kırılıyor mesela benim üniversite hayatı devam ederken okulu falan dondurmam gerekiyor mu yoksa üniversite hayatına devam ederken de YKS'ye hazırlanmalı nasıl oluyor yani veyahut ailemi de ikna edebilirsem 2.ye mezuna kalmalı mıyım? Bu mayıs'ta 18'e girdim Marmara ege tarafı Balıkesir ve çevre illerde okumak istiyorum diğer yerlerde yapamam büyük ihtimal yurt vs falan zaten ailemin parası yetmez öyle durumlarda benim de yarı zamanlı çalışmam gerekiyor. Üniversitede para kazanılabilecek bir yer yoktur değil mi? Veya TYT matematiğimi geliştirip AYT matematik de iyi olursam eşit ağırlık da denenilebilir mi sence yani EA için sosyal 2-AYT mat lazım diye biliyorum sözele yatkınım ama AYT mat olsa EA da yaparım gibi işte bu yıl sözelden 4 yıllık lisans bölümlerinden tarih, felsefe, edebiyat vs girip formasyonla öğretmen olma işlerine bakıyordum biraz ama edebiyat zor diyorlar. Tarih sosyal bilgiler, felsefe vs bunlar falan vardı aklımda yani sözelde sence okunabilir ne var? Üniversitede bir yandan bölümü okurken kendimi de geliştirmeyi falan planlıyordum işte birden fazla bölüm ek dersler biraz bilgisayar işleri, CV yazma falan gibi ne önerirsin yani üniversite hayatı ile ilgili veya alan, meslek, bölüm, üniversite falan öğrencilerin memnun olduğu aktivite olanlar, akıl oyunları vs falan.

Hocam şimdi ben 2007 liyim okula 1-1.5 yıl falan erken başlatmış ailem 2024 YKS tayfa 1.mezunluğum sözelim şimdi diyelim ben 90-250k bir üniversiteye girdim diyelim bu ALES sınavı ne oluyor üniversite 1.sınıfta girebiliyor muyum ya da bu sınav yüksek lisans sınavı falan mı oluyor veya bir üniversiteye örnek devlet kayıt yaptırırken ücret oluyor mu ya da ben üniversitede tekrar YKS hazırlanacağım diyelim OBP kırılıyor mesela benim üniversite hayatı devam ederken okulu falan dondurmam gerekiyor mu yoksa üniversite hayatına devam ederken de YKS'ye hazırlanmalı nasıl oluyor yani veyahut ailemi de ikna edebilirsem 2.ye mezuna kalınır mı bu mayıs'ta 18'e girdim Marmara ege tarafı Balıkesir ve çevre illerde okumak istiyorum diğer yerlerde yapamam büyük ihtimal yurt vs falan zaten ailemin parası yetmez öyle durumlarda benim de yarı zamanlı çalışmam gerekiyor. Üniversitede para kazanılabilecek bir yer yoktur değil mi? Veya TYT matematiğimi geliştirip AYT matematik de iyi olursam eşit ağırlık da denenilebilir mi sence yani EA için sosyal 2-AYT mat lazım diye biliyorum sözele yatkınım ama AYT mat olsa EA da yaparım gibi işte bu yıl sözelden 4 yıllık lisans bölümlerinden tarih, felsefe, edebiyat vs girip formasyonla öğretmen olma işlerine bakıyordum biraz ama edebiyat zor diyorlar. Tarih sosyal bilgiler, felsefe vs bunlar falan vardı aklımda yani sözelde sence okunabilir ne var? Üniversitede bir yandan bölümü okurken kendimi de geliştirmeyi falan planlıyordum işte birden fazla bölüm ek dersler biraz bilgisayar işleri, CV yazma falan gibi ne önerirsin yani üniversite hayatı ile ilgili veya alan, meslek, bölüm, üniversite falan öğrencilerin memnun olduğu aktivite olanlar, akıl oyunları vs falan.

Hocam şimdi ben 2007 liyim okula 1-1.5 yıl falan erken başlatmış ailem 2024 YKS tayfa 1.mezunluğum sözelim şimdi diyelim ben 90K-250k bir üniversiteye girdim diyelim bu ALES sınavı ne oluyor üniversite 1.sınıfta girebiliyor muyum ya da bu sınav yüksek lisans sınavı falan mı oluyor veya bir üniversiteye örnek devlet kayıt yaptırırken ücret oluyor mu ya da ben üniversitede tekrar YKS hazırlanacağım diyelim OBP kırılıyor mesela benim üniversite hayatı devam ederken okulu falan dondurmam gerekiyor mu yoksa üniversite hayatına devam ederken de YKS'ye hazırlanmalı nasıl oluyor yani veyahut ailemi de ikna edebilirsem 2.ye mezuna kalınır mı bu mayıs'ta 18'e girdim Marmara ege tarafı Balıkesir ve çevre illerde okumak istiyorum diğer yerlerde yapamam büyük ihtimal yurt vs falan zaten ailemin parası yetmez öyle durumlarda benim de yarı zamanlı çalışmam gerekiyor. Üniversitede para kazanılabilecek bir yer yoktur değil mi? Veya TYT matematiğimi geliştirip AYT matematik de iyi olursam eşit ağırlık da denenilebilir mi sence yani EA için sosyal 2-AYT mat lazım diye biliyorum sözele yatkınım ama AYT mat olsa EA da yaparım gibi işte bu yıl sözelden 4 yıllık lisans bölümlerinden tarih, felsefe, edebiyat vs girip formasyonla öğretmen olma işlerine bakıyordum biraz ama edebiyat zor diyorlar. Tarih sosyal bilgiler, felsefe vs bunlar falan vardı aklımda yani sözelde sence okunabilir ne var? Üniversitede bir yandan bölümü okurken kendimi de geliştirmeyi falan planlıyordum işte birden fazla bölüm ek dersler biraz bilgisayar işleri, CV yazma falan gibi ne önerirsin yani üniversite hayatı ile ilgili veya alan, meslek, bölüm, üniversite falan öğrencilerin memnun olduğu aktivite olanlar, akıl oyunları vs falan.

Yav 90-200K sıralama yazacaktım birden fazla attım yanlışlıkla mesajı

Son düzenleme:
Hocam ne yaptın yav böyle kaç soru var :D Hepsini cevaplayayım .

ALES sınavı ne oluyor üniversite 1.sınıfta girebiliyor muyum ya da bu sınav yüksek lisans sınavı falan mı oluyor veya bir üniversiteye örnek devlet kayıt yaptırırken ücret oluyor mu ya da ben üniversitede tekrar YKS hazırlanacağım diyelim OBP kırılıyor mesela benim üniversite hayatı devam ederken okulu falan dondurmam gerekiyor mu yoksa üniversite hayatına devam ederken de YKS'ye hazırlanmalı nasıl oluyor yani veyahut ailemi de ikna edebilirsem 2.ye mezuna kalmalı mıyım? Bu mayıs'ta 18'e girdim Marmara ege tarafı Balıkesir ve çevre illerde okumak istiyorum diğer yerlerde yapamam büyük ihtimal yurt vs falan zaten ailemin parası yetmez öyle durumlarda benim de yarı zamanlı çalışmam gerekiyor. Üniversitede para kazanılabilecek bir yer yoktur değil mi? Veya TYT matematiğimi geliştirip AYT matematik de iyi olursam eşit ağırlık da denenilebilir mi sence yani EA için sosyal 2-AYT mat lazım diye biliyorum sözele yatkınım ama AYT mat olsa EA da yaparım gibi işte bu yıl sözelden 4 yıllık lisans bölümlerinden tarih, felsefe, edebiyat vs girip formasyonla öğretmen olma işlerine bakıyordum biraz ama edebiyat zor diyorlar. Tarih sosyal bilgiler, felsefe vs bunlar falan vardı aklımda yani sözelde sence okunabilir ne var?
ALES yüksek lisansa ve doktoraya girişte gereken bir sınav ama geçerlilik süresi var. İstediğin zaman girebilirsin sınava ama Yüksek Lisans yapmayacaksan girmene gerek yok.

Devlet üniversitesinde kayıt ücreti vb. olmaz. Sadece yemekhane parası ödersin o kadar.

Üniversite sınavına girmek için kayıt dondurmana gerek yok. İstediğin kadar girersin ama aynı anda iki lisans programına kayıt yapmaya devlet zaten izin vermiyor. Yani sınava girip daha iyi bölüme gireceğim diyorsan sınava girersin ama o sırada kayıt sildirmen lazım diğer üniversitenin kayıt dönemi gelene kadar.

Üniversiteler kendi bünyesinde kütüphanede çalıştırabiliyor ama hem dönemlik oluyor o iş hem de normal bir iş kadar ödeme yapmıyor. Ayrıca çok başvuru oluyor, seçilmen zor.

Öğretmenlik varsa kafanda direkt ... öğretmenliği bölümü oku. Düz Tarih veya Felsefe okuma bence. Öğretmenlik puan olarak ne kadar fark ediyor bilmiyorum ama formasyon için ayrı para vermektense en baştan okumak daha mantıklı eğer öğretmenlik hedefin varsa.

Edebiyat öğretmenliğini çok bilmiyorum maalesef zaten Türkçe öğretmenliği de yapıyorsun onu yaparken mantıken onu da istiyorlar senden.

Sözelde bölüm okuyacaksan Özel Eğitim, Çocuk Gelişimi, Gastronomi falan okuyabilirsin. Eğer ben devlette çalışacağım KPSS girip atanacağım diyorsan ataması yüksek olan bir şey oku her sene KPSS gir puan al. Sonra da atama için uğraş bence.
Üniversitede bir yandan bölümü okurken kendimi de geliştirmeyi falan planlıyordum işte birden fazla bölüm ek dersler biraz bilgisayar işleri, CV yazma falan gibi ne önerirsin yani üniversite hayatı ile ilgili veya alan, meslek, bölüm, üniversite falan öğrencilerin memnun olduğu aktivite olanlar, akıl oyunları vs falan.
CV yazma çok büyük bir mesele değil iş tecrübesi ve okul yazıyorsun özet olarak. Bunu yapan bir sürü site var zaten büyük bir dert değil. Ek olarak belediye kurslarına girip veya e-devlet üzerinden verilen kurslardan belge toplayabilirsin. Merağın ve bilgin varsa İstanbul Üniversitesi 2 bin - 3 bin lira civarında sertifika programları açıyor. Onlara da bakıp belge sahibi olabilirsin. Örneğin satranç için açtıkları bir sertifika programı var mesela. Sitelerinden bakarsan ilgine göre bir şeyler bulabilirsin.

Hocam ne yaptın yav böyle kaç soru var :D hepsini cevaplayayım.

ALES yüksek lisansa ve doktoraya girişte gereken bir sınav ama geçerlilik süresi var. İstediğin zaman girebilirsin sınava ama yüksek lisans yapmayacaksan girmene gerek yok.

Devlet üniversitesinde kayıt ücreti vb. olmaz. Sadece yemekhane parası ödersin o kadar.

Üniversite sınavına girmek için kayıt dondurmana gerek yok. İstediğin kadar girersin ama aynı anda iki lisans programına kayıt yapmaya devlet zaten izin vermiyor. Yani sınava girip daha iyi bölüme gireceğim diyorsan sınava girersin ama o sırada kayıt sildirmen lazım diğer üniversitenin kayıt dönemi gelene kadar.

Üniversiteler kendi bünyesinde kütüphanede çalıştırabiliyor ama hem dönemlik oluyor o iş hem de normal bir iş kadar ödeme yapmıyor. Ayrıca çok başvuru oluyor, seçilmen zor.

Öğretmenlik varsa kafanda direkt... Öğretmenliği bölümü oku. Düz tarih veya felsefe okuma bence. Öğretmenlik puan olarak ne kadar fark ediyor bilmiyorum ama formasyon için ayrı para vermektense en baştan okumak daha mantıklı eğer öğretmenlik hedefin varsa.

Edebiyat öğretmenliğini çok bilmiyorum maalesef zaten Türkçe Öğretmenliği de yapıyorsun onu yaparken mantıken onu da istiyorlar senden.

Sözelde bölüm okuyacaksan özel eğitim, çocuk gelişimi, gastronomi falan okuyabilirsin. Eğer ben devlette çalışacağım KPSS girip atanacağım diyorsan ataması yüksek olan bir şey oku her sene KPSS gir puan al. Sonra da atama için uğraş bence.

CV yazma çok büyük bir mesele değil iş tecrübesi ve okul yazıyorsun özet olarak. Bunu yapan bir sürü site var zaten büyük bir dert değil. Ek olarak belediye kurslarına girip veya e-Devlet üzerinden verilen kurslardan belge toplayabilirsin. Merağın ve bilgin varsa İstanbul Üniversitesi 2 bin - 3 bin lira civarında sertifika programları açıyor. Onlara da bakıp belge sahibi olabilirsin. Örneğin satranç için açtıkları bir sertifika programı var mesela. Sitelerinden bakarsan ilgine göre bir şeyler bulabilirsin.

Ya yanlışlıkla öyle yapmışım yeni öğreniyom siteyi bir de hocam bu yüksek lisans tam olarak ne işe yarıyor bir de vakıf, özel üniversite, devlet arasında tam nasıl fark var işte ekonomik, sosyal, eğitim vs olarak ben 2007 liyim de bu sene 2.ye girdim sınava sınav sonucu tam istediğim gibi gelmezse oradan bir tarih felsefe vs bölüme girer formasyon yaparım diye düşünmüştüm ücreti falan da varmış ama bir yandanda işte üniversitede kendimi geliştirir, yarı zamanlı çalışır, iki bölüm ek ders falan okur bir şeyler yaparım diyordum 9 yaşımdan beride satranç merakım var ama korona çıktığından beri hiç yüz yüze oynayamadım. Zayıflamışımdır büyük ihtimalle il, ilçe, okul turnuvalarına falan da katıldım Balıkesir'de yaşıyorum buralardan çok uzaklaşmadan okuyabileceğim iyi bir üniversite arıyordum zaten çok sosyal biri değilim sadece öğrencisine değer verecek kaliteli, aktiviteli işte eğitimi güzel, ulaşımı sıkıntı olmayacak zaten İstanbul vs pahalı yerlere ailemin parası yetmez Ankara desem... Bilemedim Balıkesir ve çevre 8 ilde kafam gidip geliyor. Galiba ya 2.ye mezuna kalacağım ya da üniversiteye gidip orada dediğim bölüme girip 2026 da bir daha deneyeceğim TYT de matematik fenimi düzeltir oturtursam biraz da AYT matematikden 15-25 net falan yapabilirsem EA bölümleride ne olur ne olmaz cepte olsun diyordum. İşte ama kaynak eksikliği falan var aile, özel sebepler biraz da sıkışığız şu zamanlar 2 abim var da onlarda benden ayrı yaşıyorlar annem babamla yaşıyorum aile işleri biraz değişik yani anlatsam makale olur herhalde kısa keseyim sence seneye mayıs'ta 19 olacağım bir kez daha deneyeyim mi YKS'ye yoksa civardaki üniversitelere gidilmeli mi yani çok fark ediyor mu böyle köklü üniversiteler, ODTÜ İTÜ vs dışında diğer üniversiteler değer mi yani mezuna kalmaya? Çalışır kendimi verirsem daha iyi yerlere gelebilirim ama işte bir yerden de aileme destek olmam gerekiyor. Malum yaşları geldi babam annem de bazı hastalık süreçlerinden geçtiler Allah'a şükür sağlıkları iyi de bakalım şu sonuçlar açıklansın kararımızı veririz tekrardan teşekkürler. Benden daha kötü zor durumda hazırlananlar vardır zaten şükür etmek lazım bekliyoruz...

bu yüksek lisans tam olarak ne işe yarıyor bir de vakıf, özel üniversite, devlet arasında tam nasıl fark var işte ekonomik, sosyal, eğitim vs
Herhangi bir bölümü bitirdikten sonra 2 senelik Yüksek Lisans bölümüne girebilirsin istersen ama bunlara girmek için hem dil sınavı hem de ALES puanına ihtiyacın var. Yapmak zorunlu değil ama akademide yani üniversitede çalışmak istiyorsan zorundasın. Yüksek Lisanstan sonra da mecbur doktora yapıyorsun.

Vakıf demek özel üniversite demek %100 burslu şekilde kazanmazsan para ödemek zorundasın yani. Eğitim çoğu özel üniversitede kötü ama iş imkanı, staj imkanı çok rahat oluyor. Para verdiğin için baya yardımcı oluyorlar o konularda. Sosyal açıdan da zengin çocuklarıyla beraber okuyacaksın gibi düşünebilirsin. Tabi herkes zengin değil ama %100 burslu kontenjanı zaten baya sınırlı oluyor. Diğerleri %60, %30 veya çeşitli şekilde burslu olup para ödeyenler olacak.
2.ye girdim sınava sınav sonucu tam istediğim gibi gelmezse oradan bir tarih felsefe vs bölüme girer formasyon yaparım diye düşünmüştüm ücreti falan da varmış ama bir yandanda işte üniversitede kendimi geliştirir, yarı zamanlı çalışır, iki bölüm ek ders falan okur bir şeyler yaparım diyordum
Yani yakın yerde okuyacaksan ve ona göre seçim yapıyorsan dediğin bölümlerin öğretmenlik olan halini yazman daha mantıklı çünkü ekstradan formasyona para vermezsin.
9 yaşımdan beride satranç merakım var ama korona çıktığından beri hiç yüz yüze oynayamadım. Zayıflamışımdır büyük ihtimalle il, ilçe, okul turnuvalarına falan da katıldım Balıkesir'de yaşıyorum
Eğer zamanında oynadıysan ve aşinaysan satranca bu kurun çok zor olmadığını bir arkadaşım söylemişti. Belge alıp ders verebilirim diyorsan çocuklara al derim. Hem sana gelir kapısı olur. Hem de aileler satranç gibi şeylere daha fazla değer vermeye başladı. Kendine birkaç öğrenci bulursan çocuklar da keyif alırsa arkadaşlarını da getirmeye başlarlar sen de kursa verdiğin parayı 2-3 ayda hemen çıkarırsın kara geçersin.
Malum yaşları geldi babam annem de bazı hastalık süreçlerinden geçtiler
Geçmiş olsun dostum normaldir herkes yaşıyor benzer süreçler. Sana tavsiyem zaten öğretmenlik yapmak kafanda varsa bir kere daha bence sınava girmek için sene kaybetme. Çünkü sen zaten yakında olan ve sana hızlıca iş kazandırabilecek bir bölüm arıyorsun. Bana sorarsan sen bu sene aldığın puanla evine yakın hangi öğretmenlik bölümlerine girebilirsin bir bak. Hiç giremiyorsan o zaman sınavı düşünürsün. Girebiliyorsan eğer yaz birkaç bölümü sana yakın üniversitelerden.

Bir diğer tavsiyem de şu olabilir eğer öğretmenlik yazamadım falan dersen puandan dolayı diğer istediğin yani tarih, felsefe gibi düz olan bölümlerin ders programlarına bak formasyon dersi var mı diye. Bazı üniversitelerin oluyor çünkü eğer bulamazsan da üniversiteleri ara ya da mail at bu bölümde formasyon dersleri var mı veriyor musunuz diye sor.

Herhangi bir bölümü bitirdikten sonra 2 senelik yüksek lisans bölümüne girebilirsin istersen ama bunlara girmek için hem dil sınavı hem de ALES puanına ihtiyacın var. Yapmak zorunlu değil ama akademide yani üniversitede çalışmak istiyorsan zorundasın. Yüksek lisanstan sonra da mecbur doktora yapıyorsun.

Vakıf demek özel üniversite demek %100 burslu şekilde kazanmazsan para ödemek zorundasın yani. Eğitim çoğu özel üniversitede kötü ama iş imkanı, staj imkanı çok rahat oluyor. Para verdiğin için bayağı yardımcı oluyorlar o konularda. Sosyal açıdan da zengin çocuklarıyla beraber okuyacaksın gibi düşünebilirsin. Tabii herkes zengin değil ama %100 burslu kontenjanı zaten bayağı sınırlı oluyor. Diğerleri %60, %30 veya çeşitli şekilde burslu olup para ödeyenler olacak.

Yani yakın yerde okuyacaksan ve ona göre seçim yapıyorsan dediğin bölümlerin öğretmenlik olan halini yazman daha mantıklı çünkü ekstradan formasyona para vermezsin.

Eğer zamanında oynadıysan ve aşinaysan satranca bu kurun çok zor olmadığını bir arkadaşım söylemişti. Belge alıp ders verebilirim diyorsan çocuklara al derim. Hem sana gelir kapısı olur. Hem de aileler satranç gibi şeylere daha fazla değer vermeye başladı. Kendine birkaç öğrenci bulursan çocuklar da keyif alırsa arkadaşlarını da getirmeye başlarlar sen de kursa verdiğin parayı 2-3 ayda hemen çıkarırsın kara geçersin.

Geçmiş olsun dostum normaldir herkes yaşıyor benzer süreçler. Sana tavsiyem zaten öğretmenlik yapmak kafanda varsa bir kere daha bence sınava girmek için sene kaybetme. Çünkü sen zaten yakında olan ve sana hızlıca iş kazandırabilecek bir bölüm arıyorsun. Bana sorarsan sen bu sene aldığın puanla evine yakın hangi öğretmenlik bölümlerine girebilirsin bir bak. Hiç giremiyorsan o zaman sınavı düşünürsün. Girebiliyorsan eğer yaz birkaç bölümü sana yakın üniversitelerden.

Bir diğer tavsiyem de şu olabilir eğer öğretmenlik yazamadım falan dersen puandan dolayı diğer istediğin yani tarih, felsefe gibi düz olan bölümlerin ders programlarına bak formasyon dersi var mı diye. Bazı üniversitelerin oluyor çünkü eğer bulamazsan da üniversiteleri ara ya da mail at bu bölümde formasyon dersleri var mı veriyor musunuz diye sor.

Tamam hocam formasyon işlerini bir araştıracağım, büyük ihtimal öğretmenlik bölümlerine giremem iki sınavada uykusuz girdim beklediğim yerlerden de çok çıkmadı dandik dundik sorular işte doğru yapıp değiştirdiğim 6 soru hele o AYT edebiyat batırdı beni tarih felsefem iyi onlar bile orta-alt geçti bir Coğrafya dini fulledim galiba Coğrafya 1 hariç şubat ayından beri süre azaldıkça çalışmayla böyle oldu alıp test de çözmedim. Ogm materyal ezber işleri yeter sandım ama olmadı sınavda beleş 2-3 net varmış çoğu yerde uzun vs kafa karıştırıcı diye atlamış ya da unutmuşum galiba matematik desen bu sene TYT bayağı zordu AYT de zormuş TYT de yine temel 12 konu otursa yapılacak 10-13 soru falan varmış ama yapamadık işte 45-51 TYT 35-40 AYT 82 OBP de bir şey gelir mi bilmiyorum 2024 de hiç çalışmadan girdim zaten o lise ortamındaki ucubeler yüzünden 9.sınıfın ortalama falan aşağı çıkıyor benim OBP'yi yoksa 10-11-12 85-90 hep ama şu korona -lise tamamen bozdu 2020'den beri her şey boş bugün mü dün mü iyi futbolculardan biride evleneli 10-11 gün olmuştu kazada kardeşiyle vefat etmiş hayat çok saçma ve acımasız ya bir yerde illaki bitecek bu sıkıntılı, monoton abuk subuk hayat ama değişik durumlar ya 1-1.5 sene maddi olarak sıkıntı olabilir ailede o yüzden onlara yük olmak istemiyorum. İşte bir yandan yakın bir yer seçeyim devlet üniversitelerinde okur belki yarı zamanlı çalışır işte aktivite, turnuva falan olursa para kazanılacak bir yer kendimi geliştirecek yazılım, okuma, çap vs yapayım diyordum. Ama bir de o üniversitedeki sınavlar ile hepsini bir arada yürütebilecek miyim yorucu olabilir gibi geliyor. Gerçi uyku düzenim sıkıntı yapmaz gibi fiziksel olarak köy işlerine de zaten alışığız mental desen bizim sülale komple çatlak zaten hallederiz herhalde ya sorun üniversite ortamları çoğu insan lise 5 gibi yer diyor. Bende görmediğim için bir şey diyemiyorum bir de arkadaş ortamları var mümkün olduğunca öyle işlere girmemeyi seçen biriyim çünkü cidden kimle olursan bir yandan ona benziyorsun lisede bunu daha iyi anladım ortaokuldaki saf ben lisede öğrendim her şeyi ne insanlar varmış be dedim içimden bazı zamanlar bir de kafamda öğretmenlik olursa diğer çoğu hoca gibi YouTube'da atılmak istiyorum işte Coğrafya'nın kodları gibi Eyüp b soner ardıç vs. böyle hem kendime ayirabileceğim zamanlar olsun bir yandan hafif e-spor işlerine gireyim bir yandan üniversite bir yandan satranç bir yandan aile hepsini idare edeyim diyomda virüsü engelleme çalışan bağışıklık hücreleri gibi hangi birine karşı duracağım kafa karışık biraz açıkçası ve sözel&dilciler çok zorbalanıyor şu sıralar eşit ağırlıkları da zorbalamaya başladı bazı sayısalcılar ego falan kasıyorlar bölüm yarıştırma, meslek, zorluk falan matematiğe çalışsam yaparım gibi ama içimden hiç gelmiyor uzun süre uğraşmak maksimum 8-10 saat aralıklı oturabilirim herhalde bir masa başında matematik ile bir de dil YDT sınavlarına girsem oradan ne olur benim için yani tercüman vs olunabiliyor mu bir de bu ALES, YDT, MSÜ vs sınavları o yıl girilip alınan puanlar sadece 1 yıl mı geçerli oluyor?

bir de dil YDT sınavlarına girsem oradan ne olur benim için yani tercüman vs olunabiliyor mu bir de bu ALES, YDT, MSÜ vs sınavları o yıl girilip alınan puanlar sadece 1 yıl mı geçerli oluyor?
Dilden de sınava girdiysen mütercim-tercümanlık bölümleri var onlarla tercüman olabilirsin evet. ALES'in geçerliliği 5 sene yanlış hatırlamıyorsam ama her sene girip istediğin puanla başvuru yapabilirsin yaparken.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı