Photoshop ile Mükemmel Arka plan

Katılım
14 Ağustos 2010
Mesajlar
79.057
Makaleler
289
Çözümler
2.268
Yer
İstanbul
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Profil Kapağı
1522743131
Doğa fotoğraflarında daha iyi bir arka plan oluşturmayı kim istemez ki? Atölyemizde basmakalıp bir gökyüzünü, daha heyecan verici bir gökyüzüyle değiştirebileceğinizi göstereceğiz.

  • İhtiyacınız Olan: Photoshop Elements 6
  • Bu yazıda öğrenecekleriniz: Bir fotoğrafın renk ve renk derinliğini birbirine uydurma; kalıplaşmış gökyüzünü ortadan kaldırmak ve geçiş izi taşımayan öğelerle iç içe bütünleştirmek.
  • Gereken süre: 30 Dakika
Sayfa.jpg


Bütün içerikleriyle mükemmel görünen bir motifi oluşturabilmek, bir şişedeki parlaklığı yakalayabilme uğraşına benzer. Bu tür sahne, nesne ve ışıklandırmanın olduğu mükemmel çekilmiş bir kombinasyon oluşturabilme, büyük bir şans ister. Çünkü çoğu zaman bir şeyler yanlış gider. Orijinal fotoğraflarımızda İskoçya sığırları heybetli bir dağın önünde duruyorlar, bu solgun hava da, fotoğraflarda hiçbir ayrıcalık tanımayan, karanlık, renksiz bir gökyüzü oluşturuyor. Bölgeyi tekrar ziyaret etmek ve sığırları daha heyecan verici bir gökyüzüyle fotoğraflamak mı? Farklı özelliklerde eşsiz bir tür model bulmak ve bu modeli ne zaman değişeceği bilinmeyen kararsız bir havada yakalamak, vakit kaybı olacaktır. Şansımıza Photoshop, basit gökyüzünü kaldırıp, elimizdeki öğeleri kullanarak daha etkili bir gökyüzü oluşturmak ve yerine daha ilgi çekici perde eklemede ihtiyacımız olabilecek tüm araçlara sahip. Bir gökyüzünü diğeriyle değiştirmek her ne kadar hilekârlık olsa da, en azından oluşturacağımız gökyüzünün her iki parçası da gerçek olacak. Kaldı ki, bir izleyici fotoğrafın nasıl oluştuğunu sormayacaktır. İnsanlar, oluşan ışık kombinasyonu, motif ve çevre uyumluluğuna hayran kalacaklar. Eğer fotoğrafları başarılı bir şekilde bütünleştirebilirseniz, kimse bu fotoğrafın farklı fotoğrafların bir araya getirilerek oluşturulduğunu fark etmeyecektir. Biz bu tür fotoğrafları nasıl cilalayacağınızı, renk ve tonları nasıl başaralı bir şekilde uyumlulaştırabileceğinizi göstereceğiz. Bunun için yeni bir gökyüzünü, dağların orijinalliğine dokunmadan ve dikiş izi taşımadan nasıl bütünleştirilebileceğinin, tüm çalışma adımlarını sunacağız.

1-Kaynak Fotoğraf

1.jpg


Çalışma alanınızı puslu bir havada sert, açık bir diyaframla (burada 5,6) çektiğiniz fotoğrafı seçebilirsiniz. Fotoğrafta kumlanmayı az seviyede tutabilmek için ISO 100 olarak ayarlanmıştı. Çekim yaparken, ellerin titremesinden oluşabilecek bulanıklıklardan kaçınmak için -ki bu biraz da kolaya kaçmaktır, kısa bir pozlama süresi (1/250 s) atandı.

2-Aydınlatma

2.jpg


Katman paletinin üzerinde yer alan “Create Adjustment Layers”ı tıklayın. Açılan menüden “ Levels”ı seçin. Renk düzenleyici eğriler, bu tür az pozlanmış fotoğrafları ön plana çıkarır. Eğer kasvetli, orta tonların daha baskın olduğu bir manzara varsa, sürgüyü orta tonlardan sağa doğru kaydırmalısınız. Bu sayede, zayıf orta tonların daha açık renkte ortaya konmasıyla, daha çok detay içeren, net bir sahne oluşturabilirsiniz. En son “OK”a basarak onaylayın.

3-Dağları koyulaştırma

3.jpg


Sonraki adımda, arka planda biraz soluk etki taşıyan dağlar, bizim için bir problem oluşturuyor. Seçim aracımız “Brush”. Seçenekler çubuğunda, fırça ucunu “200 px” , opaklığı “% 31” değerinde ayarlıyoruz. Bu tür bir koyulaştırma işleminde ön plan rengini siyah olarak ayarlamalısınız. Şimdi “Levels-Layer Mask” e tıklayarak dağları hafif bir şekilde boyayarak koyulaştırabiliriz.

4-Doygunlukdeğişimi

4.jpg


Zayıf ışık yansıması nedeniyle, ne kadar sisli renk oluşmuşsa, sığırın kürkünde de o denli yoğunlukta turuncu-kırmızı bir renk geri kazandırılmalıdır. “Create Adjustment Layer” sembolüne tıklayın ve “Hue/Saturation”ı seçin. Açılan iletişim kutusunda ayarlar için “Edit” kısmını “Standart” olarak bırakın. Renklere daha fazla yoğunluk kazandırabilmek için “Saturation” sürgüsünü, “+29”a hareket ettirin. Ve son olarak her zamanki gibi “OK”e basın.

5-Yeni katman ekleme

5.jpg


Düzeltilen arka plan katmanını, çift tıklayarak aktif hale getirin ve katmana bir isim verin. Şimdi sıra heyecan verici bir gökyüzü katmanı eklemeye geldi. Veriyi açtıktan sonra “Option/Select All” ile hepsini seçin ve “ Edit/Copy” ile içeriği panoya kopyalayın. Son olarak “Edit/Paste” seçeneğinden yeni bir katman (Yeni gökyüzü) eklenmiş olacak. Sonra, oluşan bu katmanı, daha önceden “Sığırlar” olarak adlandırdığımız kaynak katmanın altına sürükleyin.

6-Gökyüzünü seçme

6.jpg


Kaynak katmanı tıklayın ve “Magic Wand” aracını seçin. “Tolerance” değerini “30” olarak belirleyin. [Shift] tuşunu basılı tutarak, bulutlu gökyüzünü seçin; bu sayede, tanınmayan piksel alanlarını tıklayarak seçime ekleyin. Sonra fareyle sağ tıklayarak “Refine Edges”i seçin. Flu gözüken bir dağ için “Soft Edges”i “6 Px” sertliğinde bir yumuşatmaya ayarlıyoruz ve seçim kenarlarını “Contract/Expand” seçeneğinden “% +90” değerinde genişletip “OK” ile sonlandırıyoruz.

7-Maske eklemek

7.jpg


Şimdi, istenmeyen gökyüzü yerleştirilecek. Bunun için “Levels” modunu kullanarak yeni bir ayar katmanı oluşturmalısınız. Bu katmanı, Kaynak katman ve “yeni gökyüzü” katmanı arasına sürükleyin. Şimdi de [Alt] tuşuna basılı tutun ve imleci kaynak katman ve önceden yerleştirmiş olduğumuz ayar katmanı arasına getirin. El sembolü, daire şeklini aldığında, “OK”a tıklayın, maske otomatik olarak kaynak katmanın üzerine eklenecektir. Bununla birlikte alt yarı kısım, yarı saydam görünecektir.

8-Maskeyi dönüştürme

8.jpg


Kaynak katmandaki gökyüzünü saydam ve manzarayı görünür kılabilmek için, “Levels 2”yi seçerek, katman paletinin altındaki siyah-beyaz maske simgesine tıklayın. Son olarak klavyede [Ctrl] + kombinasyonunu yazın. Bu sayede, maskenin katman paletinde siyahtan beyaza doğru bir dönüşüme yol açmasından dolayı, maskeyi ters yönde dönüştürebilirsiniz. Bu, kompozisyonda kullandığınız öğeler için; kaynak katmandaki gökyüzü, alta yerleştirilmiş katman alanıyla birlikte ilginç bir gökyüzü oluşturacak, anlamına geliyor.

9-Gökyüzünü değiştirme

9.jpg


Şimdi sırada “ Move Tool” ile yerleştirme var. “Yeni gökyüzü” katmanını tıkladıktan sonra, [Ctrl] tuşu basılı tutularak, ışık huzmeleri düzenli hale gelinceye kadar yukarı taşınacak. Bu sayede Fotoğrafın alt kısmı şeffaf bir alan olarak gözükecek. Bu problemle baş edebilmek için, “Rectangular Marquee Tool” ile şeffaf alan seçin ve “Edit/Fill Selection” dan siyah renkle doldurun. Böylelikle hatalı arka plan onarılmış oldu.

10- Güneş huzmesi ekleme

10.jpg


Örnek fotoğrafta, güneş huzmeleri tepenin ardında kayboluyor. Yeni gökyüzünü, manzara ile ön planda iç içe yürütebilmek için, araçlar paletinden “Brush” aracı gerekli. Arka plan rengini siyah olarak belirleyin ve saydamlığı “%22”ye ayarlayın. “Level 2” katmanını aktif ettikten sonra, fırça ile her bir ışık huzmesi boyanmalı, bu sayede kaynak katman(“Sığırlar”) yumuşak bir şeffaflığa indirgenebilir.

11-Biraz netlik kaybı

11.jpg


Yumuşak odaklı dağlar ve yeni gökyüzü arasındaki geçiş bölgelerini daha da iyi örtüştürün. Bunun için, [Alt] tuşunu basılı tutun ve “Levels 2 “ maskesini tıklayın. Altta bulunan katmandaki ışık huzmelerini yumuşak tonlarda vurgulayabilmek için, katmanı yarı saydam yapan gri hatlar gösterilecektir. “Blur” aracını, dağ katmanının kenarı boyunca, daha da yumuşaklık kazandırabilmek için kullanın. Böylelikle yumuşak bir geçiş oluşacaktır.

12-Son Ayarları Düzenleme

12.jpg


İki katmanı da etkili bir biçimde birleştirebilmek ve dağın şeklini daha keskin vurgulayabilmek için, tekrar araçlar paletinden “Brush” aracını seçin. Bu son ayarlamalar için, ön plan rengi beyaz, fırça ucu büyüklüğü “600 px” ve saydamlık değeri için “%15” önerilir. Son olarak “Levels 2” katmanın maskesine tıklayarak, dağın kenar bölgelerindeki, orijinal gökyüzünü yumuşak bir biçimde vurgulayabilirsiniz.

Uzman İpucu

İnce Ayar

“ Yeni gökyüzü” katmanındaki ışık huzmelerini, dağlarla bütünleştirmek için (Adım 10), düzenlemede kaynak katmanın (“Sığırlar”) maskesinde, her bir güneş ışığının büyüklüğü öyle bir uyumlu olmalıdır ki doğal bir etki oluşabilsin. Fırça ucu büyüklüğünü -ve her bir güneş ışığı için farklı parlaklık uygulama-değiştirmek; bunu, klavyede sol köşeli parantezi kullanarak, fırça ucunu küçülterek de yapabilirsiniz. Sağ köşeli parantez de çapı küçültür. Bu tür, fırça ucunun değerini değiştirebilme gibi kısa yollar, sizi dolaylı bir yol kullanımından kurtarıp zaman kazandırır.

Kalıp Sözler

Hue (Renk derinliği) alanı

Photoshop “0”(En koyu tondan) “255”(En açık parlaklıktaki tonuna) numaralandırılmış bir skalayı Shadows, Midtones, Highlights olarak betimler. Yanlış ya da tam uygun olmayan tonlamalar, bu renk derinliği alanının iyi kullanılamamasından ileri gelmektedir.

Tonların yayılımı

Bir fotoğrafın renk tonu sertliği, histogramda dalga biçiminde grafiksel aktarımlarla gösterilir. Shadows, Midtones, Highlights sürgüsü üzerinden piksel değerleri artırılır. Bu sayede olabildiğince fazla renk değeri detayına ulaşmak olanaklıdır.

Opaklık

Bir maskenin üzerini siyah renkle boyuyorsanız bu, eklenen katmanın piksel değerlerinin %100 saydamlıkta olduğunu gösterir. Bu şekilde alttaki katmanı görebilirsiniz. Beyazla boyuyorsanız, piksellerin %100 saydam olmadığını göreceksiniz. Gri bir fırça yarı saydam bir etki yaratacaktır.

Katman maskesi

Photoshop Elements, alışılageldik hazır katman maskeleri sunmaz. Bunun için kullanıcının, ayar katmanlarından bir maske belirlemesi ve katmana eklemesi gerekir(bkz adım 10).

Ayar katmanları (Adjustments Layer)

Ayar katmanlarının güzel bir yanı; altta kalan katman üzerine uyguladığınız etkiyi, belgeyi kapatıp tekrar açtığınızda bile, istediğiniz an değiştirebilirsiniz.

ISO

Fotoğraf makinenizin ISO değerini arttırmanız, ışık algılayıcıları olan diyafram ve pozlama değerini, önceki değerlere oranla yükseltecektir.
 
Uyarı! Bu konu 10 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı