Pil yüzdeli şarj devresi nasıl yapılır?

Yer
İzmir - KARŞIYAKA
Daha fazla  
Meslek
Gemi İnşaatı / Makina Mühendisliği
Merhaba arkadaşlar, elimde bir sürü 18650 şarj edilebilen pillerden mevcut. Aslında normal kullanılan pilleri ölmüş powerbanklerden çıkarttığım şarj devreleri var. Bazıları 2 USB çıkışlı mesela bir çıkışı 5V 1a diğeri 5V 2.1a olacak şekilde. Fakat bunların şarj yüzdesi göstergeleri yok. Sadece 4 tane ışık var ona göre anlaşılabiliyor. Bir de elimde Arduino olsun 3310 ekranı veya 2x16'lık LCD ekranım bile var. Biliyorsunuz Arduino'ya 3310 ve 5110 ekranları bağlanabiliyor. Bu parçaları kullanarak Arduino dahil olarak veya olmadan bu şarj modüllerine pil göstergesi ekleyebilir miyim merak ediyorum. Ya da sadece Arduino'yu ve başka gerekli devre varsa satın alarak göstergeli şarj aleti yapabilir miyim? Açıkçası kendim yapmak istedim yoksa 130 TL'ye hazırı satılıyor aslında. Son olarak bu misal 10000 MAh'lık powerbankten çıkardığım şarj devresine atıyorum 20000 MAh'lık pil bağlasam problem olur mu?

Pil göstergesi yapabilirsiniz, Arduino için voltaj modülü var pek de pahalı değildi. O modül ile voltajı ölçüp 0-100 arası oranlayabilirsiniz.

Ve bu değeri de bir LCD ekrana yazdırabilirsiniz.

Pil göstergesi yapabilirsiniz, Arduino için voltaj modülü var pek de pahalı değildi. O modül ile voltajı ölçüp 0-100 arası oranlayabilirsiniz.

Ve bu değeri de bir LCD ekrana yazdırabilirsiniz.
Anladım peki hocam bu modül pil şarj ediyor mu yoksa sadece pilin yüzde kaç şarjı olduğunu mu gösteriyor.

Anladım peki hocam bu modül pil şarj ediyor mu yoksa sadece pilin yüzde kaç şarjı olduğunu mu gösteriyor.

Hocam, sadece pilin voltajını ölçüyor, geri kalan hesaplamaları yaparak bu voltaj değerini yüzdeye çevirmeniz gerekecek.

Sadece kaç şarjı olduğunu gösteriyor. Arduino ile direkt şarj edemezsiniz.

Aslında sadece voltajı gösteriyor ki onun içinde küçük bir işlem yapmak gerekiyor değişkenlerde.

Bendeki voltaj modülü 24v'likdi mesela analog pinlerinden okuma alıyordum ben de 0-1023 arasını 0-24 arasına map fonksiyonu ile oranladım bu şekilde doğal sayı cinsinden değerler alıyoruz.

Ondalık için bölme işlemi lazım.

Galiba 0-1023 arası gelen veriyi 42,625'e bölünce voltajı ondalıklı olarak alabiliyoruz.

100/42,625=2,34v gibi.

Son düzenleme:
Hocam, sadece pilin voltajını ölçüyor, geri kalan hesaplamaları yaparak bu voltaj değerini yüzdeye çevirmeniz gerekecek.

Aslında sadece voltajı gösteriyor ki onun içinde küçük bir işlem yapmak gerekiyor değişkenlerde.

Bendeki voltaj modülü 24v'likdi mesela analog pinlerinden okuma alıyordum ben de 0-1023 arasını 0-24 arasına map fonksiyonu ile oranladım bu şekilde doğal sayı cinsinden değerler alıyoruz.

Ondalık için bölme işlemi lazım.

Galiba 0-1023 arası gelen veriyi 42, 625'e bölünce voltajı ondalıklı olarak alabiliyoruz.

100/42,625=2,34v gibi.

Bende öyle dedim.

Pilin şarjı zaten voltaj ile belirlenir.

4.2 çoğunda %100 demek ondan sonra genellikle 2.5'e kadar düşürürler 2.5 de %0 demek.

Pile göre değişebilir hele de telefonlarda farklı piller kullanılabiliyor.

Bende öyle dedim.

Pilin şarjı zaten voltaj ile belirlenir.

4.2 çoğunda %100 demek ondan sonra genellikle 2.5'e kadar düşürürler 2.5 de %0 demek.

Pile göre değişebilir hele de telefonlarda farklı piller kullanılabiliyor.

Evet o şekilde ama voltaj modülü ve yazdığım küçük işlem dışında bir de bu voltaj değerini yüzdeye çevirecek bir kod lazım.

Map komutu bunun için ideal gibi bir doğal sayı değeri alacağız zaten.

boolean yuzde = map(voltaj, 0 , 24 , 0 , 100); şu tarz bir şey olabilir.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı