Katılım
9 Ağustos 2023
Mesajlar
54
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
RAM
16GB DDR4 8+8 3200
Anakart
MSI A320M A PRO
Herkese iyi günler dilerim, yeni bir sistem almıştım 2.el. Alalı 2 hafta falan oluyor işlemcinin çok ısındığını görüp sistemi söküp temizleyecektim. Aldığım arkadaş bana termal macunu yeni sürüldü demişti fakat işlemci fanını sökmeye kalkarken, fanı şaha sola çevirip çıkariyim derken işlemci fanı ile beraber işlemcide fana yapışık halde geldi. Panik yapmadım sistemi temizledim her şeyi yerine taktım bilgisayar açılıyordu ama görüntü gelmiyordu işlemci pinlerinden kırılan yamulan vardır diye düşündüm. Müdahale etmeden Çok bilen Mahalle bilgisayarcısına götürdüm . Baktı baktı ben buna bir şey yapamam işlemci çöp dedi bıraktı. Eve geldim başladım işlemci pinlerini düzeltmeye yamuk olanları düzelttim fakat bir tanesi koptu dedim işte şimdi naneyi yedik işlemci çöp. Fakat işlemciyi yerine taktığımda bilgisayar açıldı mavi ekran verir mi acaba diyerek yük altına soktum oyun oynadım vs. Bir sıkıntı olmadı.

SİZLERE SORUM;
İşlemcide bir pin yok kırık, fakat sistem çalışıyor. Bunun bir zararı olur mu performansınada etki etmedi konuyla bilgili olan abilerim dostlarım yanıtlarsanız sevinirim.
 
Son düzenleyen: Moderatör:

Geçenlerde bir video izlemiştim birkaç pin kırıyordu ve hala sistem çalışıyordu büyük ihtimal çok bir işe yaramayan bir pin kırılmış.
Ama yine de çok düşük bir performans düşüşü yaşanabilir.
 
AM4 soketinde 1331 adet pin var. Bağlantı şeması elimizde yok. Tam olarak hangi pinin kırık olduğunu da görmedik. O halde hangi özelliğin aksayacağını bilemeyiz şimdilik. Dış kenara yakın bir yerse belki güç besleme fazlarından birisi veya RAM'lerden birisinin bağlantısı olabilir. Acaba hala 8+8 GB RAM gözüküyor mu? Güç fazlarından birisi iptal olduysa yük altındayken diğer fazlara fazladan yük bindirip ısınmalarına sebep olabilir. Diğer ihtimaller arasında PCI-e hatlarından birisinin çalışmayabileceğidir. Bu hat ekran kartının takılı olduğu X16 yuvasına aitse kart X8 çalışabilir. M.2 yuvasına gidiyorsa benzer şekilde performans kaybı olabilir. Boşta duran X1 yuvasına gidiyorsa şanslısın ki belki hiç eksikliğini hissetmeyeceksin. Yani muhakkak sistemin bir tarafı çalışmayacak veya kusurlu çalışacak. Ancak bunu şu an fark edemedin.
 
Şanslısınız kopan pinin pek bir görevi yok gibi. Resim ile kopan pinin yerini gösterebilir misiniz?

Hocam tak çıkarmak zulüm bazen stabil çalışmıyor resmini çekmeyi unuttum fakat iç taraflardan bir pin kırılmıştı.


Hocam şöyle stress testine soktum mavi ekran verir mi diye vermedi. Oyun oynadım fakat performans düşüşü de göremedim. Evet RAM bellek hala 8+8 16 GB diğer kalan her şeyi kontrol ettim her şey stabil şekilde şu an.


Bende öyle düşünüyorum fakat bir yerden bir şeyler çıkacak gibi hayırlısı.


Hocam şöyle bir şey buldum bu işlemciyi çıkarmadan bilgisayar üzerinden test edip hangisi olduğunu buluyormuş bu nasıl kullanılıyor acaba şu an mobildeyim çözemedim daha

 
Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…