Rehber Pisi Linux hakkında ve başlangıç rehberi

xmatugfg

Hectopat
Makaleler
2
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
CPU: Intel® Core™ i5-2400
GPU: AMD RX 460
RAM: 16 GB DDR3 1333 MHz
SSD: 500 GB Sata | 120 GB Sata
Anakart: Asus H61M-K
Meslek
Yazılım Mühendisi
Herkese iyi sosyaller.
Bu rehberimde Pisi Linux nedir ve nasıl kullanılır onu göstereceğim.

Pisi Linux nedir?

Öncelikle Pisi Linux, Pardus tabanlı bir dağıtımdır. Pardus, Türkiye'deki kamu kurumları ve üniversitelerde yaygın olarak kullanılıyordu ancak proje 2013 yılında son buldu. Pisi Linux ise Pardus'un temelini alarak geliştirilmiş ve modernize edilmiştir. Pisi, KDE masaüstü ortamını kullanarak görsel olarak şık ve kullanıcı dostu bir deneyim sunar.

Pisi Linux kurulumu

Pisi Linux'un kurulumu oldukça basit ve kullanıcı dostudur. İlk adımda Pisi Linux'un ISO dosyasını indirmeniz gerekiyor. Resmi web sitesinden en güncel sürümü bulabilirsiniz.

Pisi Linux sitesi:Pisi GNU/Linux

ISO dosyasını indirdikten sonra, bunu bir USB belleğe yazdırmanız gerekiyor.

balenaEtcher kullanmanızı tavsiye ederim.
balenaEtcher - Flash OS images to SD cards & USB drives

Alternatif arıyorsanız Ventoy iş görecektir.
Ventoy

USB bellek yazdırıldıktan sonra, bilgisayarınızı yeniden başlatın ve BIOS ayarlarına girerek USB'yi seçin. Pisi Linux canlı ortamına geçeceksiniz ve burada kurulum simgesini tıklayarak kuruluma başlayabilirsiniz. Kurulum sırasında dil seçimini yapıp disk bölümlendirmesi yaparak kullanıcı adı ve şifrenizi belirledikten sonra işlem tamamlanacak. Bilgisayarınızı yeniden başlattığınızda Pisi Linux'a giriş yapabilirsiniz.

Farklı masaüstü kurmak isterseniz.
Siteden minimal ISO dosyasını indirip bahsettiğim yöntemler ile yazdırın.
Kurulum KDE kurulumunun aynısı olacak.
Kurulum bittikten sonra komut satırına atacaktır.

Komut satırına.
sudo pisi ur ve sudo pisi up yazıp sistemimizi güncelleyelim.

Bazı masaüstlerini yüklemek için terminale:

Lxqt masaüstü için.
sudo pisi it -c desktop.lxqt

Xfce masaüstü için.
sudo pisi it -c desktop.xfce

KDE masaüstü(minimal)için
sudo pisi it -c desktop.kde

GNOME masaüstü için.
sudo pisi it -c desktop.gnome

Yazalım ve kuralım.

Ayrıca bir giriş yöneticisi yüklemeliyiz.

LightDM için.
sudo pisi it lightdm
Gdm için.
sudo pisi it gdm
Lxdm için.
sudo pisi it lxdm

Yazalım ve sistemi yeniden başlattığımızda her şey hazır olacaktır.

Pisi Linux kullanımı.

Pisi Linux kurulumunu başarıyla tamamladıysanız şimdi kullanıma başlayabilirsiniz. Pisi, KDE masaüstü ortamını sunduğu için modern bir arayüzle karşılaşırsınız. Sisteminizdeki tüm işlemleri kolayca yapabilirsiniz.

Pisi paket yöneticisi
Pisi Linux'un en önemli özelliklerinden biri pisi paket yöneticisi (pisi)'dir. Pisi, yazılımları yüklemek, güncellemek ve kaldırmak için terminal üzerinden pisi komutlarını kullanır.
Kendi paket yöneticisi üzerinden bütün paketleri indirebilirsiniz.

Terminal ile yeni bir yazılım yüklemek isterseniz aşağıdaki komutu terminale yazabilirsiniz:

sudo pisi it paket_adi

Örneğin Visual Studio Code'u yüklemek için:

sudo pisi it VSCode yazmanız yeterli.

Eğer bir yazılımı silmek isterseniz.

sudo pisi rm paket_adiile silebilirsiniz.

Sisteminizi güncel tutmalısınız ve paket_adi bulunamadı derse sistem paketlerini güncellemelisiniz.

sudo pisi urile depoyu güncelleyin.

sudo pisi upile gelen güncellemeleri indirebilirsiniz.

Pisi Linux'un diğer özellikleri:

Pisi Linux'un temel özellikleri şunlardır.
  • Kullanıcı dostu arayüz Pisi Linux kullanıcılarının rahatça sistemle etkileşime girmesini sağlayan sade ve anlaşılır bir masaüstü ortamına sahiptir arayüz tasarımı özellikle yeni başlayanlar için oldukça basittir ve tüm temel araçlara kolayca erişilebilir.

• Türkçe dil desteği Pisi Linux tamamen Türkçe dil desteği sunar sistem kurulumundan yazılım yüklemeye kadar her şey Türkçe olarak mevcuttur bu özellik Türkçe konuşan kullanıcılar için büyük bir avantaj sağlar ve kullanım deneyimini çok daha erişilebilir hale getirir.

• Pisi paket yönetim sistemi Pisi Linux, pisi adlı kendi özel paket yönetim sistemini kullanır bu sistem sayesinde yazılımlar çok kolay bir şekilde yüklenebilir güncellenebilir veya kaldırılabilir pisi, kullanıcıların yalnızca birkaç komutla istedikleri yazılımları sistemlerine eklemelerini sağlar.

• Bağımsız yapı Pisi Linux, bağımsız bir dağıtımdır yani Debian'ya da Arch gibi büyük dağıtımlara dayanmadan kendi çekirdeği üzerinde çalışır bu, sistemin kararlılığını ve güvenliğini korumasına yardımcı olur bağımsızlık, Pisi Linux'un daha esnek ve özelleştirilebilir olmasını sağlar.

• Geniş yazılım deposu Pisi Linux, zengin bir yazılım deposuna sahiptir depoda hemen hemen her ihtimale yönelik yazılım bulunabilir yazılımlar sürekli olarak güncellenir ve yeni sürümler de düzenli olarak sisteme eklenir bu sayede kullanıcılar her zaman en güncel yazılımları kullanabilir.

• Hafif ve verimli yapı Pisi Linux, sistem kaynaklarını verimli kullanarak hafif bir yapı sunar bu özellik, eski bilgisayarlar ya da düşük donanımlı cihazlar için ideal bir seçenek olmasını sağlar sistem, gereksiz kaynak tüketimini en aza indirerek hızlı ve verimli bir performans sunar.

• Stabilite ve güvenlik Pisi Linux, stabilite ve güvenliğe büyük önem verir sistem düzenli olarak güncellenir ve güvenlik açıklarına karşı sürekli denetim yapılır bu, kullanıcıların daha güvenli bir ortamda çalışmasını sağlar.

• Özelleştirilebilir masaüstü ortamı Pisi Linux, masaüstü ortamının özelleştirilmesine imkan tanır kullanıcılar, tema seçimi, masaüstü simgeleri ve pencere yöneticileri gibi birçok farklı ayarı değiştirebilirler bu esneklik, kullanıcıların kendi çalışma alanlarını tamamen kişiselleştirmelerini sağlar.

• Topluluk desteği Pisi Linux, aktif bir topluluğa sahiptir kullanıcılar, karşılaştıkları sorunlar hakkında yardım alabilir ve deneyimlerini paylaşabilirler ayrıca, Pisi Linux'un zengin dokümantasyonu ve forumları da kullanıcıların daha verimli bir şekilde sistemi kullanmalarına yardımcı olur.

• Kolay kurulum ve güncelleme Pisi Linux, kurulumu son derece basit tutar kurulum sırasında kullanıcı dostu bir arayüzle adım adım rehberlik eder ayrıca, yazılım ve sistem güncellemeleri de oldukça kolaydır kullanıcılar, sistemin en güncel sürümüne hızlıca geçiş yapabilirler.
Ayrıca en sevdiğim özelliklerden biri kaptan
Kaptan nedir?

Kaptan
Pisi Linux kullanıcıları için oldukça faydalı bir araçtır. Kurulum sonrasında sistemi hızlı bir şekilde kişiselleştirmek ve yapılandırmayı sağlar. Linux'u ilk kez kurduğunuzda kaptan sistemin temel ayarlarını yapmanızı kolaylaştırır.
kaptan kullanıcı dostu bir arayüz sunarak bu ayarları yapmak isteyen yeni kullanıcılar için oldukça yardımcıdır.

Sonuç:
Pisi Linux Türk kullanıcılar için özel olarak geliştirilmiş açık kaynaklı bir Linux dağıtımıdır. Kullanıcı dostu arayüzü Türkçe dil desteği ve stabil yapısı ile özellikle yeni başlayanlar için ideal bir seçimdir. Pisi paket yönetim sistemi sayesinde yazılım yüklemek ve güncellemeler yapmak son derece kolaydır. Hem masaüstü ortamını özelleştirme hem de güvenli ve hızlı bir deneyim sunma konusunda Pisi Linux, birçok kullanıcının tercihi olmayı başarıyor. Ayrıca, aktif bir topluluğa sahip olması da kullanıcıların ihtiyaç duyduklarında yardım alabilecekleri bir ortam sunuyor.
Eğer Linux dünyasına yeni adım attıysanız ya da daha önce Linux deneyiminiz varsa, Pisi Linux size hızlı ve stabil bir çalışma ortamı sunabilir. Kaptan ile ilk adımlarınızı atarken sisteminizi kolayca özelleştirebilir ve kullanımınıza uygun hale getirebilirsiniz. Pisi Linux'un sunduğu esneklik ve kolay kullanım özellikleri sayesinde zamanla daha verimli bir deneyim elde edeceksiniz.
Unutmayın Pisi Linux sadece bir işletim sistemi değil aynı zamanda aktif bir topluluğun ve açık kaynak yazılımın gücünden yararlanabileceğiniz bir dünya. Sistemi keşfederken yeni özellikleri öğrenmek ve toplulukla etkileşimde bulunmak size daha fazla fayda sağlayacaktır.
Rehberin sonu.
Kendi masaüstüm.

Yeni sürümler geldikçe güncellenecektir.
Hatalarım varsa yazmaktan çekinmeyin.

Son düzenleyen: Moderatör:
En sevdiğim paket yöneticisi ama depoları çok kısıtlı. Eğer geliştirici ekibi daha ilgili olsa kesinlikle ana dağıtımım olurdu. Ellerine sağlık hocam.

Burada KDE Masaüstünü yanlış yazmışım.
Doğrusu:
sudo pisi it -c desktop.kde

Sunucularındaki paketlerin sürümü biraz şaibeli güncellenmesi gerekiyor ama ekip üyeleri çok az ve 2 distro kullandığından pek önemsemiyorlar.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…