PisiLinux Nedir ?

Doğukan Servi

Hectopat
Katılım
7 Ocak 2015
Mesajlar
80
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Pisi Linux; Pisi tabanlı son Pardus sürümünü temel alan, özgür yazılım topluluğu tarafından geliştirilen, bilgisayar kulanıcılarına kurulum, yapılandırma ve kullanım konusunda kolaylık sağlamaya çalışan, onların temel masaüstü gereksinimlerini karşılamayı amaçlayan, son kullanıcı odaklı bir GNU/Linux dağıtımıdır.
Özellikleri

  • Son kullanıcı odaklı bir dağıtımdır.
  • Kullanıcılarına Linux deneyimlerini olabildiğince özgür ve çizgelik arayüz kullanarak yaşamalarını sağlamayı amaçlar.
  • Devraldığı tasarıları geliştirmeyi, yeni tasarıların gelişmesini sağlayarak özgür yazılım dünyâsına katkıda bulunmayı amaçlar.
  • Sunucu ya da Kurumsal sürüm çıkarmayı düşünmemektedir.
  • Şimdilik yalnızca x64 mîmârisini destekler.
  • 1, 2, 3 şeklinde süren bir ana sürüm ve 1.1, 1.2, 1.3 şeklinde süren ara sürüm adlandırılmasını kullanır.
  • Güncel ve kararlı uygulamalar sunar.
  • Çalışmalarını özgür örütbağ hizmetlerini kullanarak gerçekleştirir.
Devraldığı Tasarılar

TÜBİTAK tarafından yürütülen Pardus tasarısı kapsamında ortaya çıkarılan ancak Pardus’un 2013 sürümünde Debian tabanına geçmesi ile birlikte TÜBİTAK tarafından geliştirilmesine son verilen pek çok Pardus tasarısı Pisi Linux kapsamında geliştirilmeye sürmektedir.
ÇOMAR (Yapılandırma Yöneticisi)

ÇOMAR (Açılımı: COnfiguration MAnageR), dizgenin düzgün çalışması için gerekli olan donanım, açılış, ağ, kullanıcı, zaman, görüntü gibi ayarların mümkün olduğu kadar kendiliğinden yapılmasını sağlayan, kullanıcılara bir yetki denetiminde bu ayarları bayağı ve anlaşılır bir biçimde değiştirme olanağı sağlayan bir yazılımdır.
PiSi (Bir Paket Biçimi)

Pisi (Açılımı: Packages Installed Successfully as Intended), Python dilinde yazılmış bir paket yönetim sistemidir. Bağımlılıklara bakarak paket oluşturma, kurma, kaldırma, yükseltme ve benzeri işlevleri yerine getirir. XML ile tanımlanmış ve oluşturma süreci bir Python betiği ile verilmiş kaynak paketlerden ikili paketler oluşturur ve bunları bağımlılıklarına bakarak kurup kaldırabilir. Kullanıcı dostu bir çizgelik arayüz ve kapsamlı bir komut yatacı arayüzü içerir.
Paket Yöneticisi

Paket Yöneticisi, Pisi paketlerini çizgelik arayüzden kolayca kurmak için kullanılabilen bir uygulamadır. Paket Yöneticisi uygulaması sayesinde paketler tek tıklama ile kolayca kurulabilir, güncellenebilir ya da kaldırılabilir. Paket Yöneticisi, her paket ile ilgili açıklama, büyüklük, sürüm gibiayrıntılı bilgiler de verebilir.
YALI (Bir Linux Kurucusu)

YALI (Açılımı: Yet Another Linux Installer), Pisi Linux’un kullandığı kurulum yazılımıdır. Kullanıcıların işletim dizgelerini hızlı ve sorunsuz olarak kurulum ortamından hedefe yerleştirir.
Kaptan

Kaptan, Pisi Linux kurulumu sonrasında ilk açılışta kullanıcıyı masaüstünde karşılayan ve daha sonra masaüstünü kişiselleştirmek için kullanabilen bir ayar sihirbazıdır. Kaptan, Pisi Linux hakkında genel bilgiler verirken kullanıcının masaüstünü daha rahat kullanabilmesi için ağ bağlantıları gibi belli başlı yapılandırma seçeneklerini sunar ve aynı zamanda kullanıcının masaüstünü şahsîleştirmesine de yardımcı olur.
Müdür

Pisi Linux’un açılış süreci dizgesidir. Dizgenin daha hızlı olarak açılmasını, daha esnek ve bakımı kolay bir dağıtım durumuna gelmesini amaçlar. Müdür, İşletim sistemi çekirdeği çalışmaya başladığı andan kullanıcının karşısına giriş ekranı çıkana kadar yapılan, kütük dizgelerini bağlamak, donanımları tanıyıp sürücüleri yüklemek, belli başlı ağ ayarlarını yapmak, dizge hizmetlerini başlatmak gibi işlerle bilgisayar kapatılırken hizmetlerin durdurulması, kütük dizgelerinin güvenlice kapatılması gibi işleri yapmaktadır.

Resmi İnternet Adresi : Pisi Linux - Özgürlük Şimdi Başladı.

Pisi.png
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Çabanı takdir ediyorum ama buraya belli bir dağıtımın "Reklamını" yapmak için konu açmanın dağıtıma zarar verdiği kanaatindeyim. Pisi Linux oldukça kararlı bir işletim sistemi ama paket sayısı bir debian yada arch ile kıyaslanamıyor bildiğim kadarı ile. Opensuse ile kıyaslanabilir bir işletim sistemi daha çok. Yerli takıntınızı anlamıyorum açıkçası, çünkü linux evrenseldir. Her ne kadar yerli teknolojisi kullansanız da çekirdekten Linus Torvalds'a bağlıyız hepimiz.

Ancak şu var, eğer yeterli popülariteyi kazanmasını istiyorsanız bu tür reklamlar yerine misal pisi linux üzerinden insanlara günlük hayattaki bütün işlerini nasıl yapabileceklerini çeşitli yerlerde örneklerle anlatın. Misal bir playonlinux'ta bir League Of Legends yada HearthStone nasıl oynanır anlatın. İnsanlar yabancı kaynaklara bakmaya üşendikleri için linux'un ne kadar mükemmel olduğunu anlamıyorlar. Bu durumda yerli bir işletim sistemine destek olmak istiyorsanız zaten her yerde milletin artık üşenip kopyala yapıştır yaptığı, sitede de aynıları yazan bu metinler yerine türkçe kaynaklar yaparsanız daha makbule geçer.

Bir başka örnek, pisi'de nasıl program kurulur ? Paket yöneticisi nasıl kullanılır ?

Grafik arayüz ve terminal anlatımı ile güzel bir başlık olur.

Pisi Linux'a özel oyunlar, Bedava ofis programları, wine, mesajlaşma ve mail sağlayıcıları (Pidgin, Evolution...), medya oynatıcıları, torrent uygulamaları, masaüstü kaydetme araçları, steam, linux'u kişiselleştirme, Windows'ta ücretli olup linux'a özel alternatif ücretsiz programlar (Windows'ta 3DS max, Maya yerine yada oyun motoru olarak Unity yerine Blender misal...),

Bu yaptığın güzel bir şey ama yanlış yapıyorsun ve destek değil köstek oluyorsun adamlara.
 
Son düzenleme:
...
Yerli takıntınızı anlamıyorum açıkçası, çünkü linux evrenseldir. Her ne kadar yerli teknolojisi kullansanız da çekirdekten Linus Torvalds'a bağlıyız hepimiz.
...
Eski Pardus'un ve devamındaki PiSi'nin öne çıkan özelliği kendi özgün paket yöneticisi ve dolayısıyla paket yönetim mekanizmasıdır. (Eskiden) devletçe desteklenen, özgün paket yönetimine haiz bir GNU/Linux dağıtımına sahip olmak, diğer dağıtımların paket yönetim sistemlerine bağlı kalmamayı beraberinde getirerek ulusal bir fayda sağlar(dı).

PiSi'yle ilgili olarak, yerli takıntısına sahip, benim gibi düşünenlerin "takıntısı" işte tam olarak budur.

Kaldı ki, hiç şüphem yok, ülkemde bir TürkIX (*) çekirdeği geliştirebilecek seviyede insanlar var. Biraraya gelmeleri gerekli. Kendi çekirdeğimizi ve dolayısıyla işletim sistemimizi yazabiliriz eğer yeterli maddi destek olursa. Bence.

*: İçinde Türk sözcüğü geçen bir *NIX uydurmak istedim. O nedenle. Tamamen farazi. ;)
 
Eski Pardus'un ve devamındaki PiSi'nin öne çıkan özelliği kendi özgün paket yöneticisi ve dolayısıyla paket yönetim mekanizmasıdır. (Eskiden) devletçe desteklenen, özgün paket yönetimine haiz bir GNU/Linux dağıtımına sahip olmak, diğer dağıtımların paket yönetim sistemlerine bağlı kalmamayı beraberinde getirerek ulusal bir fayda sağlar(dı).

PiSi'yle ilgili olarak, yerli takıntısına sahip, benim gibi düşünenlerin "takıntısı" işte tam olarak budur.

Kaldı ki, hiç şüphem yok, ülkemde bir TürkIX(*) çekirdeği geliştirebilecek seviyede insanlar var. Bir araya gelmeleri gerekli. Kendi çekirdeğimizi ve dolayısıyla işletim sistemimizi yazabiliriz eğer yeterli maddi destek olursa. Bence.

*: İçinde Türk sözcüğü geçen bir *NIX uydurmak istedim. O nedenle. Tamamen farazi. ;)
Zaten açık kaynak projelerde millet veya ırk, özetlemek gerekirse aidiyet fikri bulunmaz. Yazılan şeyler bütün insanlığın faydası gözetilerek yayımlanır.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı