Piyano/org çalarken iki elle farklı notalar çalamamak

Cenker1

Hectopat
Daha fazla  
Bu yeteneği nasıl edinebilirim acaba? Çok uzun süredir deniyorum ama ya iki elimde aynı şeyi çalmaya başlıyor ya da bir elim doğru çalarken diğeri çaldığı şeyi tekrar etmeye başlıyor.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bu yeteneği nasıl edinebilirim acaba? Çok uzun süredir deniyorum ama ya iki elimde aynı şeyi çalmaya başlıyor ya da bir elim doğru çalarken diğeri çaldığı şeyi tekrar etmeye başlıyor.

Bunun bir sistemi / mekaniği var. Ders alarak mı başladınız?

Öncelikle sağ ve sol el için ayrı çalışın. Her ikisi de tek başına çaldığı notaları ezberleyecek duruma gelsin. Sonra iki eli çok yavaş bir şekilde birleştirin. Eller yine birbirine karışıyor diyorsanız çok daha yavaş çalın. İlk etapta İki elin birdenbire aynı anda hızlı çalmasını beklemeyin.
Her iki elde notaları doğru bastığınızdan emin olun, yanlış olduğunda devam etmek yerine tekrar o kısmı düzelterek pratik yapmaya devam edin. Yanlış düzeltilmeden diğer bölüme geçildiğinde daha sonra orayı düzeltmek daha zorlaşıyor eliniz öyle alıştığı için.
Bu şekilde çok yavaş tempoyla elleriniz alıştıktan sonra, göreceksiniz ki artık otomatik olarak iki el kendisi çalmaya başlıyor ve artık tempoyu yavaş yavaş arttırabilirsiniz.

Bunun bir sistemi / mekaniği var. Ders alarak mı başladınız?
Maalesef hocam ders almadım hiç. 🙁
Ders almadan başlanmaz ki.
Bir yere kadar çalarsınız sonra tıkanır kalırsınız ve gelişemezsiniz. Ayrıca yukarıda bahsettiğiniz gibi yanlış çalımlar artık sizde sizde değişemez kusurlar olarak kalır. Misal Fazıl SAY' da benzer durumu pedal kullanımı ile ilgili olarak yaşadığından sıkça bahseder. Sürekli tekrar ettiğiniz hatalar, seneler geçse değişmeyecek kas hafızaları oluşturur.

Ders alın.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı