Piyasadaki Android mobil cihazların sıralaması

189454

Kilopat
Bu yazıda, Türkiye piyasasında tutulan Android telefon marka ve serileri bulunmaktadır.

* Samsung:

* S/ s Lite serisi: Qualcomm veya Samsung Exynos işlemcinin ve metal çerçeve gibi üst sınıf donanımların kullanıldığı Samsung'un en yüksek ürün serilerinden biridir.

* Note/ Note Lite serisi: Birkaç detay dışında s/ s Lite serisi aynı seviyede olan Samsung'un bir başka ürün serisidir.

* A serisi: Samsung'un orta segment cihaz serisidir. Malzeme kalitesi Note/ Note Lite ve s/ s Lite'a nazaran dah düşüktür (plastik çerçeve, plastik kapak gibi). Bu seride genellikle Samsung Exynos 7 series veya Qualcomm SDM 700, 600 ve 400 serisi işlemci kullanılmaktadır.

* M serisi: Bu seriye a serisinin ucuz versiyonu denilebilir. A serisinin aksine maliyeti düşürmek için, dış kasada plastik yerine polikarbonat kullanılır.

* Huawei:

* P/ p Lite/ P Smart serisi: P serisi Huawei'in üst seviye cihaz serisidir, yalnızca kendi cihazlarında kullandığı kirin 900 serisi işlemci kullanılır. Cam arka kapak, metal çerçeve gibi üst seviye malzemelerin kullanıldığı seridir. P Lite serisi ise adındanda anlaşılacağı üzere p serisinin donanım ve malzeme kalitesinden kısılmış versiyonudur. Bu serinin son modelinde kirin 800 serisi işlemci kullanıldı. P Smart serisi ise p Lite serisine yakın donanım ve kalitede üretilen cihazlardır.

* Y serisi: Huawei'in hem donanım hem de kaliteden kısılmış cihaz serisidir. Genelde ekrandan şikayet edilen Huawei serisidir.

* Oppo:

* Find X serisi: Bu markanın en üst cihaz serisidir, bütün malzemeleri en üst kalitede ve en nadir çıkan seridir.

* Reno serisi: Orta seviye cihaz serisidir, mediatek helio p veya Qualcomm SDM 700 serisi işlemci kullanılır. Kasa kalitesi üst seviyedir, RAM miktarı olarak Oppo bu seride çok cömerttir.

* A serisi: Giriş seviyesi cihaz serisidir. Qualcomm SDM 600 serisi veya mediatek helio p serisi işlemci kullanılır. RAM miktarı 3 ile 8 arası değişmektedir. Normal kalite malzeme kullanılır, plastik gibi.

* OnePlus: Bu cihazın tek bir serisi vardır. Çok kaliteli malzeme kullanılır, en üst seviye Qualcomm SDM 800 serisi işlemci kullanılır. Şahsen tavsiyemdir.

* Realme: Henüz TR piyasasında yeni olan bir markadır. Orta seviye malzeme ve donanım kullanır. İşlemci olarak mediatek helio g veya Qualcomm SDM 700 serisi işlemci kullanır. Bazı modellerinde 90 Hz ekran gibi nadir bulunan detayları vardır.

* Xiaomi:

* Mi serisi: Ortanın üstü kalitede kasa malzemesi kullanır, orta- üst seviye işlemciye sahiptir (sdm 700- 800 serisi).

* Redmi serisi: Kasa kalitesi pek tatmin edici seviyede değildir. Maliyeti düşürmek için genelde mediatek işlemci, nadiren Qualcomm işlemci kullanır.

* Poco serisi: En nadir çıkarılan seridir. Kasa kalitesi ve donanım seviyesi yüksektir. SDM 800 işlemci, metal çerçeve ve 8K video kaydı gibi nadir özellikleri mevcuttur.

* Arayüz:

* Samsung: One UI arayüzünü kullanır, genelde hantal olduğundan şikayet edilir.

* Huawei: EMUI arayüzünü kullanır, hızlıdır ancak güncelleme konusunda cimridir.

* Oppo: Coloros arayüzünü kullanır, kullanışlı ve hızlıdır. Ancak güncelleme geliştirme ve dağıtım hızı yavaştır.

* Realme: Önceden coloros arayüzünü kullanıyordu, şu an realme UI arayüzünü kullanıyor. Coloros'tan pek bir farkı yoktur.

* OnePlus: Oxygenos arayüzünü kullanıyor. Stabillik, geliştirme ve dağıtım açısından gayet iyidir. Hafif ve sadedir, Huawei'in aksine güncelleme konusunda cimri değildir.

* Xiaomi: MIUI arayüzünü kullanır, güncelleme konusunda cömerttir. Ancak halen optimizasyon ve yazılım sıkıntıları mevcuttur.

* Genel başarı:

* Fiyatlandırma: Xiaomi> OnePlus> Huawei> Samsung> realme> Oppo

* Kalite: OnePlus> Oppo> Huawei= Samsung> realme> Xiaomi

* Yazılım: OnePlus> Oppo> Huawei= Samsung> realme> Xiaomi

Evet, deneyimlerim doğrultusunda yazdığım yazı bu kadardı. Eğer bu yazıyı beğendiyseniz kanalıma abone olarak bana destek olabilirsiniz, şaka şaka yazıyı beğenseniz yeter, herhangi bir hatam olmuş ise affola, bu konuda biraz amatör durumdayım sanırım.

Samsung: One UI arayüzünü kullanır, genelde hantal olduğundan şikayet edilir.
One UI hantal bir arayüz kesinlikle değil, bunu yazan Samsung kullanmamıştır.

Bu insanlardaki S3 döneminden kalma safsataların hala ortalıkta dolaşıyor olması son derece enteresan. Markayı karalamak için yapılan asparagas eleştirilerden biri.

Rehberi hazırlarken ayırdığınız emekler için teşekkürler.

Burası biraz karışmış gibi. Genel anlamda Huawei'nin sınıflandırması bu şekilde değil. Mate ve P serileri başlı başına ayrı seriler, kendileri içlerinde seviyelere ayrılıyorlar ve cihazların piyasadaki konumları buna göre oluyor. P30 Lite - P30 - P30 Pro şeklinde mesela. Lite en alt seviye cihazı ifade ederken Pro ise üst seviyeyi ifade ediyor. Lite olayına siz de değinmişsiniz ancak P serisi en üst seviye demek tam doğru olmamış.

Mate ile P serisi birbirini sayısal anlamda takip ediyor. Aynı sayı içinde P serisi önce, Mate serisi ise peşinden çıkıyor. Önce P10, ardından Mate 10, P20 - Mate 20 gibi.

P ile Mate arasında kesin farklar var mı bilmiyorum. Ancak gözlemlediğim kadarıyla, genelde yeni teknolojiler P serisinde denenirken Mate serisi cihazlar daha oturmuş oluyorlar. Özellikle iki ailenin de amiral gemileri için konuşuyorum.

P serisi Huawei'in üst seviye cihaz serisidir.
Bu tabirde yanlış, P serisinde sadece P ibareli amiral gemisi modeller yok, Lite sürümleri de var, onlarda orta üst segmente hitap ediyor. Huawei'nin en üst seviye serisi de P değil Mate serisidir.

Tam tersi aslında yeni kamera, yeni işlemciler ve farklı özellikler Mate serisiyle geliyor, Mate amiral gemi modelleri P serisi amiral gemisi modellerinden daha iyidir.

Tam tersi aslında yeni kamera, yeni işlemciler ve farklı özellikler Mate serisiyle geliyor, Mate amiral gemi modelleri P serisi amiral gemisi modellerinden daha iyidir.
Haklısınız. Benim demek istediğim, heyecan arama tabiriyle açıklanabilir sanırım.

Örneğin Mate 20 Pro gerçekten çok kaliteli bir modeldi ancak bir P30 Pro kadar ses getiremedi. P30 Pro, 50x zoom gibi özelliklerle çok konuşuldu belki ama o cihazda ahize yerine gövde üzerinden akustik ses iletimi gibi nispeten alışmışın dışında bir teknoloji kullanılmasından dolayı stereo ses yoktu örneğin. Mate serisi ise uç noktalardan çok, prestij, kalite ve kullanışlılık gibi detaylara odaklanıyor. Oturmuştan kastım da buydu. Mate serisinin P serisine oranla daha yüksek kalitesi de buna dayanıyor gözlemlediğim kadarıyla.

Hak veriyorum sana P30 Pro modelinin Mate rakibi Mate 30 modelleriydi yalnız. P30 Pro kadar popüler olmadılar doğru. Mate serisi sonbahar aylarında, P serisi ise ilkbahar aylarında çıkıyor.

Mate serisini unutmuşum, yazının sonunda söylediğim gibi bu konuda amatör durumdayım galiba... Düzeltmeniz için teşekkür ederim.

Şu an M10S kullanıyorum, kendi düşüncelerinizi karşı tarafa kesinmiş gibi aksettirmeye çalışmayın... Ayrıca One UI 2.0 bulunuyor bu cihazda, yani eski bir arayüz değil, ben yazının sonunda belirttiğim gibi kendi deneyimlerim doğrultusunda yazdım bu rehberi... Benim çıkarımım bu şekilde, bana göre One UI arayüzü, EMUI'den daha yavaş çalışıyor (uygulama açış süreleri, tepki hızları gibi), (şimdi EMUI'de kullanmadın demeyin çünkü diğer cihazım P Smart 2018). Son olarak insanlara bilgi aktarırken üslubunuza dikkat etmeniz sizin yararınıza olur, safsata gibi sözcükler karşı tarafı kırıcı oluyor söyleyeyim...

Son düzenleme:
Şu an M10S kullanıyorum, kendi düşüncelerinizi karşı tarafa kesinmiş gibi aksettirmeye çalışmayın.
Benim dediğim düşünceler kesin bu kadar net bir durum.

Senin çıkarımın basbaya yanlış. EMUI'dan yavaş olması One UI arayüzüne hantal deme hakkı doğurmaz sana. One UI arayüzü hantal değil bu kadar basit.

Kendi fikrinde çıkıp deme o zaman One UI arayüzünün hantal olduğundan şikayet ediliyor, kendi düşüncesini genelleme yapamazsın. Dediğim gibi de bir arayüzden yavaş olması onu hantal yapmaz. Hantal bambaşka bir şey. S5 dönemlerinden önceki Samsung arayüzleri hantaldı. Yıl olmuş 2020 hala aynı saçmalıklarla gelmeyin.

Son olarak insanlara bilgi aktarırken üslubunuza dikkat etmeniz sizin yararınıza olur, safsata gibi sözcükler karşı tarafı kırıcı oluyor söyleyeyim.
Üslubumda bir terslik yok, ben buyum birader. Üslup ile ilgili bir şey olsa ceza yeriz merak etme. Çıkıp One UI arayüzü hantal dersen ben safsata derim, alınıp alınmadığın beni ilgilendirmiyor. One UI arayüzü hantal derken de kendi düşüncenden çok başkaları adına genelleme yaptığın için seni eleştirdim. Ön yargılarınızdan kurtulun, hiçbir firma babanızın malı değil, boş yere karalama çalışmalarına girmeyin.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…