2 ay sonra telefonumu yenilemeyi düşünüyorum. Şu an halihazırda kullandığım cihaz ise Samsung A31 ve 5 yılı oldu artık. Bu yüzden şimdiki telefonum gibi 5-6 yıl sonra bezdirecek seviyede yavaş kalmaması ve sorunlu bir UI'ın olmaması için Max 30.000 TL gibi bir bütçe ayırdım. Bu fiyat bandındada beni en çok çeken 2 cihaz; POCO F7 Pro ve Samsung S24 FE oldu. Normalde kararımı Samsung S24 FE üzerinde kılmıştım. Ancak yakın zamanda çıkan POCO F7 Pro biraz gözümü çeldi. Batarya, ekran, işlemci gibi gibi... Bu yüzden buraya sormaya geldim.
Çok zorlayıcı oyun oynamam Minecraft hâriç günün çoğunu sosyal medya ve dizi film izlerken geçiririm bu yüzden benim için ekran önemli göze hitâp eden bir ekran isterim ekran çerçevesi olsun, ren doygunluğu olsun. Malum Samsung S24 FE'nin ekran çerçevesinin yanında kapalı olan ekranı gri gibi kalıyor. Bu yüzden bu konuda POCO F7 Pro önde olarak görüyorum. Oyun oynadığım için de işlemci ve ekran dokunma hassasiyetin yüksek olması gerekiyor. İşlemci konusunda 2 telefonda da sorun yaşayacağımı sanmıyorum. 2 işlemci de amiral gemisi seviyesinde sorun yaşamam pek olası değil zaten.
Ekran dokunma hassasiyeti konusunda demek istediğim "anlık dokunmatik örnekleme hızı" veya "dokunmatik örnekleme hızı" bunlar hakkında POCO F7 Pro'da bilgi var. Ancak Samsung S24 FE'de bu bilgiler verilmemiş. Sentetik test yapan vardır illâki, ancak ben hiç görmedim. Yine "dokunmatik örnekleme hızı" konusunda POCO F7 Pro yine önde gözüküyor. Kamera konusunda, aslında kamera ile hiç işim olmaz. Ancak arada sırada fotoğraf çektiğimde de tatmin etmesini isterim. POCO F7 Pro'nun en başarısız olduğu konulardan biri de bu. Ancak kamera açısından Samsung S24 FE gayet iyi sonuçlar sergiliyor. Batarya konusunda, kullanılan bataryanın MAh'i yani kapasitesinin yüksek olmasını isterim. POCO F7 Pro burada 6000 mAh kullanmış ki bu gayet yüksek ve yeterli benim için. Ancak sadece mAh ile bitmiyor. Yüksek "açık ekran süresi" için extra olarak markanın arayüze bir optimizasyon uygulaması gerekiyor. Bu "pil optimizasyonu" Samsun'da iyi. Ancak POCO hatta direkt Xiaomi'nin "HyperOS" ara yüzündeki "pil optimizasyonu"'nun yetersiz kaldığı söyleniyor. Yine de ne yazık ki pil optimizasyonu daha iyi dâhi olsa 4700 MAh'lik Samsung S24 FE, 6000 MAh'lik POCO F7 Pro kadar uzun açık ekran süresi veremiyor. Açıkça demem gerekirse de hızlı şarj benim için bir seçim kriteri değil. İster 25W olsun ister 90W benim için önemli bir faktör değil... Arayüz konusunda, evet hâli hazırda kullandığım Samsung A31'de One UI beni cidden daraltsada rahatsız etse de bu benim cihazım ile alakalı. Yoksa One UI sadeliği ve optimizasyonunu seviyorum bu yüzden Samsung S24 FE'ye bir sempatim var. Ancak POCO F7 Pro'nunda kullandığı "HyperOS" arayüzünün çok buglu olduğu söyleniyor. Benim de elimde nispeten eski Redmi Note 10 Pro ve y. D. Redmi Note 8 Pro var. Evet 2 telefonda da deli gibi bug var özellikle de Redmi Note 8 Pro'da. Redmi Note 10 Pro'da bu ciddi şekilde düzeltilmiş ancak hâla sorunlu bir arayüzü olduğu gerçeğini değiştirmiyor... Ancak ne yazık ki bu telefonlar ile tam anlamıyla "güncel" Xiaomi'nin arayüzünü değerlendiremiyorum. Çünkü 2 telefonda da HyperOS yok. O'nun yerine redmu Note 10 Pro'da HyperOS'in bir önceki versiyonu olan MIUI 14 var. Bu yüzden HyperOS'u bu şekilde yargılamak doğru olmaz.
Kısaca anlatmam gerekirse telefonun şarjının %50'sinde Google'da geçiririm film, forum sayfaları gibi. Sonra %20 sosyal medyada takılırım. Geri kalan %30'da ise oyun oynarım genelde çok zorlayıcı oyunlarda oynamam. %'ler değişebilir şu anki telefonumu böyle kullanıyorum, evet. Ancak yeni telefon aldığımda oyun süresi yani %'lik bölümü artabilir. Karar vermemde yardımcı olacak cevaplarınızı bekliyorum, şimdiden teşekkür ederim. İyi günler.