Alınmaz dostum. 3000 TL bütçeniz varsa APU sistem toplayın ileride ekran kartı takarsınız.
APU bir sistemle bile daha iyi performans alırsın hocam. O sistemi önermem. Hiç geleceğe dönük değil.
@HakanAtilla hocam çok güzel yazmışsınız. Elinize sağlık.Dediginiz gibi yaparsam ileride ekran kartı takınca işlemci değistirmem gerekecek mi? Yani çok bilgim yok. APU işlemciler farklı diye okumuştum.
Net anlamak için soruyorum, bu sistemdeki donanım parçalarımı kötü yani eski teknoloji vb. gibi yoksa fiyat olarak mı yüksek? Bu sebeple mi tavsiye etmiyorsunuz? Sitede araştırdığım kadarıyla birçok 3 bin TL civarına kasa toplama önerileri yapılmış, onlardan birini toplarsam yukarıda yazdığım beklentileri karşılamaz mı ya da şu an kullandığım bilgisayardan daha iyi olmaz mı?
Şöyle anlatalım, arkadaşların APU sistem önermesinin sebebi RX 550 kartının aşırı güçsüz olmasından kaynaklı. O kasada olan işlemci R3 1200K'i bu ilk nesil en zayıf işlemcidir. Bu linkteki video ile R5 3400G ile R3 1200 arasındaki farkı görebilirsiniz. FPS değerleri her ne kadar eşit olsa da, işlemci kullanımı olarak R3 1200 %90 seyrederken, R5 3400G %70 işlemci kullanımında. Bu da demektir ki R3 1200 1650S'e darboğaz yapacakken R5 3400G o kartı besleyebilir. Şimdi size ekran kartının ne kadar güçsüz olduğunu gösteren farklı bir video ile geliyorum. Bu linkteki videoyu izlerseniz göreceksiniz ki, işlemcinin içindeki grafik birim(Vega 11) RX 550 ile neredeyse başa baş bir mücadele ediyor. 1300 TL işlemci desek, 450 anakart, 600 RAM, 270 SSD, 400 PSU desek, kasayı da eski kasanızı kullansanız(ki Gaming gecelerini bekleyip çoğu parçayı daha ucuza alabilirsiniz) 3020 TL ile idaha ileriye dönük işlemci ve 16 GB RAM bir kasamız olur. İleri de elinize para geçincede RX 580, 1650S 1660 takabilirsiniz gönül rahatlığı ile darboğaz falan yaşamazsınız. En son yazdığınıza gelirsek tabii ki şimdiki bilgisayarınızdan daha iyi olur. Aklınıza takılan sorular varsa sorabilirsiniz.
@HakanAtilla hocam çok güzel yazmışsınız. Elinize sağlık.
@ugur26 şöyle anlatabilirim;
Önceki sisteminizden iyi olduğu kesin ama daha iyisi alınabilirken daha kötüsünü almanın mantığı yok.
Seçtiğiniz sistemin kötü yanlarını hemen burada da anlatmış olayım;
1200 AF işlemci kullanılmış. 1200 AF ölü bir işlemci. 2020'de en son durumda alınmasını önerdiğim bir işlemcidir. Yani neredeyse hiç önermiyorum. Birincisi çok güçsüz bir işlemci. Güncel ekran kartlarının neredeyse hiçbirini besleyemeyecek bir işlemci. 1200 AF ile kullanabileceğiniz en güçlü ekran kartı RX 570.
Anakart olarak ise A320 anakart seçilmiş. A320'lerin eksisi şudur hocam; A320 çipset anakartlarda overclock yani hız aşırtma yapamazsınız. Overclock'a her an ihtiyacınız olabilir. İleri de bu sisteme yapacağınız bir güncellemede işlemcinin gücü yetmeyebilir ve işlemciye overclock yapmanız gerekebilir. O yüzden B450 anakartlı bir sistem almanızı öneririm. A320 anakartlar yeni çıkan 4.nesil Ryzen işlemcilere destek sunmayacak. İleri de 4.nesil bir Ryzen işlemci kullanmak isterseniz anakart değiştirmek zorunda kalacaksınız. O yüzden alınmasını önermiyorum. B450 anakartların A320'lere göre farkı ise A320'de OC yapamıyorken ve 4.nesil işlemci kullanamayacakken B450 anakartlarda OC'da yapabilirsiniz, 4.nesil Ryzen işlemci de kullanabilirsiniz.
Ekran kartı RX550. RX550, GT 1030'dan bile güçsüz bir ekran kartıdır. O yüzden alınmasını önermem. 3400G gibi bir APU işlemciyle bile RX550'den daha iyi performans alabilirsiniz. Aynı işlemci gibi çok güçsüz bir ekran kartı.
RAM tek kanal seçilmiş ve Crucial'ın neredeyse bulunması en zor olan RAM'inden seçilmiş. AMD sistemlerde çift kanal RAM, performansta gözle görülür bir artış sağlar. O yüzden AMD tabanlı bir sistem toplayacaksanız RAM'i çift kanal almanızı öneririm. Şimdi derseniz ki bu sistemi alır ileride aynı RAM'den bir tane daha eklerim diye maalesef biraz zor olur. Çünkü o RAM'in aynısını bulmanız çok zor olabilir. Stokları çok az.
SSD olarak netac marka bir SSD kullanılmış. Bir ara donanım arşivi de sistem toplama videosunda kullanmıştı fakat ne kadar güvenilir olduğunu o bile bilmiyordu. O yüzden bu SSD'yi önermem. Riske atmaya değmez.
Güç kaynağı GameGaraj'ın üstüne marka bastığı fakat aslında aıgo markasının ürettiği ürünlerdir. Pek güvenilir sayılmaz. Zaten 450W. İleri de yapacağınız bir güncelleme de yüksek ihtimalle PSU'da değiştirmek zorunda kalacaksınız. Ne kadar kalitelidir orasını ben bilmiyorum.
Kasa gayet güzel. Darkflash pollux mesh kasa kullanılmış. Bana da zamanında önerilen bir kasaydı.
Yani hocam şunu söyleyebilirim. Kasa dışında sistemde güzel bir bileşen yok. Bana kalırsa o sistem kesinlikle alınmaz. Eğer isterseniz 3400G ile sizin için bir APU sistem toplayabilirim.
APU sistem önermemin sebebi de şu ;Zaman ayırdığınız ve değerli yorumlarınız için çok teşekkürler. Yaklaşık bir haftadır internette yeni bilgisayar arayışındayken edindiğim bilgileri sizin verdiğiniz bilgilerle pekiştirmeye çalışıyorum tamam bu sistem anlınmaz onu bir kanarıya bıraktık ama yine araştırdığım kadarıyla bazı arkadaşlar APU sistem de tavsiye etmiyorlar anladığım kadarıyla güçlü bir ekran katı takılırsa işlemci değişmesi gereken bir sistem oluyor hatta yanlış okumadıysam RAM değişimine kadar gidenler oluyormus yanlış anlamış olabilirim kusura bakmayın okuduklarımdan yola çıkarak bunları yazıyorum sanırım benim için harici ekran kartlı bir sistem daha uygun olur gibi. Yani tekrar belirtmek isterim ki aşırı güncel oyun hastası biri değilim şu an oynadığım oyun 16 yıllık ve yine dediğim gibi 11 yıllık bilgisayarımda sorun yaşamadan oynayabiliyorum. Bir de anlamadığım bir nokta var netten parça araştırması yaparken örneğin B450 anakart bakıyorum MSI, Gigabyte, ASUS gibi markalar çıkıyor ya da ekran kartı RX550 bakıyorum yine MSI, Red Dragon, ASUS gibi markalar çıkıyor şimdi bunların hepsi aynı kart ama üreticilerimi farklı oluyor bunu anlayamadım ya da kendi işimden örnek vereyim ben elektrikçiyim 16 amper bir sigorta düşünelim bunun günsan markası var makeli var Schneider markası var ama içlerinde en sağlamı alman Mali Schneider'dir mesela bu ekran kartı anakart gibi malzemelerde ki farklı markalar ama aynı ürünler bunun gibi bir şey mi doğru mu anladım.