Prizde kısa devre olursa ne olur?

Bera27

Hectopat
Can sıkıntısından odamı süslemek için şerit LED aldım ve bunu kullanmak için de 12 volt 1 amper adaptör alıp elektriği prizden kullanacağım, sorum şu: Şerit LED'e kabloyu kendim bağlayacağım için kablonun ucunu açacağım, adaptör prize takılıyken bir anda kablo elimden kayarsa ve iki ucu birbirine değip kısa devre olursa, bunun sonucu ne olur? Prizde veya adaptörde hasar mı olur yoksa direk şalter mi atar?

Son düzenleyen: Moderatör:

Eğer 12 volt kısmında bir kısa devre olursa bir Ark atar ve gücü keser. 220 tarafında ise çarpılma veya sigorta atması oluşabilir.

Düşme ve değmeyle 12 voltta pek bişey olmaz. Aman diyim 220 ile yapmayın öyle şeyler.

Anlattığın senaryoyu gözümde tam canlandıramadım da güç altında çalışmayabilirsin. Diğer yandan zaten 1 mavi 1 kahverengi kablo yok mu 2 tarafta da ?

Anlattığın senaryoyu gözümde tam canlandıramadım da güç altında çalışmayabilirsin. Diğer yandan zaten 1 mavi 1 kahverengi kablo yok mu 2 tarafta da ?
Evet 2 tarafta da 2 kablo var fakat ben tedbir gereği sorayım dedim, şarteli felan attırıp evdekileri korkutup sorun çıkarmak istemem. Yoksa zaten prize güç vermeden işlem yaparım.

Hepinize cevaplarınız için teşekkürler bu arada.

Güç altında değilsen herhangi bir sorun olmaz. Kontrol kaleminden yine de kontrol edebilirsin gönlün rahat etsin diye. Bağlayıp enerjiyi açtığın zaman herhangi bir sorun olacağını düşünmüyorum.

Merak etmeyin 12V gibi ufak bir voltaj değeri çarpmaz, belki sol meme ucunuzu ıslatıp anot kısmını değdirirseniz çarpabilir. Kontrol kalemleri genelde 110-240V arasını ölçüyor altını ölçeni pek görmedim. Sorun olmaz iyi çalışmalar.

PSU'nın 12 volt veya 5 volt DC çıkışı benzer olarak kısa devre olursa ve PSU eğer kısa devre/aşırı akım korumalı ise o anda çıkan DC akımını otomatik olarak keser, bir süre sonra yeniden devreye ayni DC akımını verebilir, kesinlikle içten bir daha çalışmamak üzere bozulmaz.

12 volt DC çıkışlı adaptörün benzer iç koruması varsa anlık olarak kısa devrede değil bu çok uzun sürdüğünde çıkan DC akımı kesebilir, ama bir süre bekledikten sonra yine ayni çıkış DC akımını verebilir, PSU' larda da olduğu gibi. Kısa sürede değil de bunun uzun sürmesi durumunda bu kısa devrenin gelen akımı içten otomatik korunmayla kestirebilmesi söz konusu olur. Adaptör açısından içten PSU gibi içten korunması açısından düşünürse bir sorun olmaz kesinlikle, sonra yine açılarak ayni 12 volt DC'yi verebilir.

Adaptörde kısa devre/aşırı akım koruma adaptör çıkışı için bulunmasa da kısa süreli kısa devrede ne adaptör ne de prize bağlı olarak ev sigortası atmamış olur, kısa süreli kısa devrelerde içten bu durum dengelenir, ama bu uzun sürerse ve içten özel bir koruma yoksa adaptör o zaman yanar, yanarken de evdeki sigortayı düşürebilir, o anki şartlara bağlı bu çok olumsuz olan durumu. Kolay gelsin.

Son düzenleme:
Adaptör çıkışından kısa devre olursa sigorta atmaz diye biliyorum ve artı olarak 12v düşük bir gerilim olduğundan patlama olmaz, yanma oluşur, alev alır. Direk prizde 220v kısa devre olursa sigorta atar ama sigortanız C serisi ise kısa devrede biraz geç atar. Size önerimdir, panonuza bakıp hangi sigorta prizlere gidiyor diye bakın. Eğer sigortanın amperinin solunda C yazıyorsa onu B sigorta ile değiştirmeniz tavsiyemdir.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…