Profesör vs. lisans mezunu

Makaleler
49
Merhaba,

Bilgisayar mühendisliği için varsayarsak: Biri seçkin üniversitenin bir profesör hocası diyelim.

Diğeri ise ASELSAN'da kademeli bir kişi. Ama sadece lisans mezunu olarak sayacağız.

İkisi de aynı maaş alacak. Bir doçent hocasına danıştım. 25 yıldır bu sektörün içindeymiş. Ama gidip böyle bir soru sormadım. :D

Neyse; konuya dönecek olursam, hoca bilimsel araştırma yapıyor. Hatta o kademeli kişi hocadan eğitim alıyor.

ASELSAN'a girmenin kolay olmadığını biliyorum ama değerlendirmek amaçlı sordum.

Nasıl bir bağdaştırma olur?

Arkadaşlar öğretmenler bilgiyi aktarma görevini üstlenir. Bir insan bir alanda deneyimli olunca o bilgiyi iyi aktarabileceği anlamına gelmiyor, çünkü karşısındaki kişiyle empati kuramıyor. Üniversitede bunu sıkça deneyimledim. Hocamdan öğrendiğim bilgiyi arkadaşlarıma çok daha net bir şekilde anlatabiliyorum, çünkü ben daha rahat empati kurup, örneklendirmelerimi daha iyi yapabiliyorum.

Bizim okulda nice profesörler doçentler var ki cahilliği karşısında ağzınız açık kalır. :D
Torpil.
Arkadaşlar öğretmenler bilgiyi aktarma görevini üstlenir. Bir insan bir alanda deneyimli olunca o bilgiyi iyi aktarabileceği anlamına gelmiyor, çünkü karşısındaki kişiyle empati kuramıyor. Üniversitede bunu sıkça deneyimledim. Hocamdan öğrendiğim bilgiyi arkadaşlarıma çok daha net bir şekilde anlatabiliyorum, çünkü ben daha rahat empati kurup, örneklendirmelerimi daha iyi yapabiliyorum.
O da zamanında lisans mezunu idi. Onun da empati olmaz mı?

Ücret olarak akademi her zaman sektörün çok çok çok altında kalıyor bilgisayar mühendisliğinde. Özel okullarda akademisyen olan hocalar daha fazla alıyordur belki devlettekilerden ama profesöre verdikleri maaş 1-2 sene tecrübeli adama verdikleri maaşa bile denk olabiliyor.

Son düzenleyen: Moderatör:
@Ömerrrrrr öyle bir şey duydum. Ama akademisyen olmak onlar için istediği bir şey imiş.

Akademisyenlik zor iş hakikaten. Sevmeyenin hiç yapabileceği bir şey değil. Özellikle başlangıç aşamalarındaki çile çok zor. Önce yüksek lisans doktora yapacaksın da ondan sonra araştırma görevlisi asistan olarak hocanın her türlü dandik işini halledeceksin de aynı esnada doktoranı bitireceksin de sonra en dandik derslerin sana anlattırmaya başlıyorlar. Birkaç sene de öyle geçtikten sonra anca adamakıllı dersleri anlatabilmeye hak kazanıyorsunuz. Bu esnada gerçekten çok yoruluyor insan. Ve hani her sene öğrencilere aynı şeyi anlatmak vs bence sıkıcı bir tık. Kendileri bilimsel araştırma yapmak için imkan buluyorlar evet belki o kısmı keyiflidir ama sektör çok daha tatlı geliyor bana. En azından emeğinin karşılığını çok daha hızlı alıyorsun.

Akademisyenlik zor iş hakikaten. Sevmeyenin hiç yapabileceği bir şey değil. Özellikle başlangıç aşamalarındaki çile çok zor. Önce yüksek lisans doktora yapacaksın da ondan sonra araştırma görevlisi asistan olarak hocanın her türlü dandik işini halledeceksin de aynı esnada doktoranı bitireceksin de sonra en dandik derslerin sana anlattırmaya başlıyorlar. Birkaç sene de öyle geçtikten sonra anca adamakıllı dersleri anlatabilmeye hak kazanıyorsunuz. Bu esnada gerçekten çok yoruluyor insan. Ve hani her sene öğrencilere aynı şeyi anlatmak vs bence sıkıcı bir tık. Kendileri bilimsel araştırma yapmak için imkan buluyorlar evet belki o kısmı keyiflidir ama sektör çok daha tatlı geliyor bana. En azından emeğinin karşılığını çok daha hızlı alıyorsun.
Zaten doktorayı bitirse bile 12 yıl.🤯

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı