Programlamada nasıl gelişilir?

AlpT01

Kilopat
Yer
Adana
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
Ryzen 5 5600G
Msi A520M-A Pro
GSKİLL 16 GB 3200Mhz
Crucial 500 Gb M2 SSD
Meslek
Öğrenci
İyi Sosyaller. Ben İngilizce olarak yazılım mühendisliği okumaktayım, 1. sınıfı bitirdim. İlk dönem 3.54, ikinci dönem 2.80 ile kapattım. Calculus 2 ve Fizik 2 zorladı biraz, ondan düşürdüm ikinci dönem. İlk yıl C gördük. C'de terminalde çalışacak, basit bir bankacılıkla alakalı bir kod yazdım. Kullanıcı adı, şifre alan; doğru kullanıcı adı ve şifre girilirse admin ekranına ulaşan, switch-case ile işlem seçtiğimiz, kredi çekme ve kaç taksitte ödeyebileceğimiz basit sayılacak bir kod yazdım C'de. Ancak terminalde bunları yapmak, seçimleri vs. canımı sıktı ama C üzerinden devam ettim, LeetCode çözdüm vs. Yaz tatili gelince 2 hafta kadar dinlendim, 1 haftadır C#'a başladım Udemy üzerinden. Benim kursiyerim C# ve SQL veriyor. Temel bilgiler ve azıcık internet araştırması ile yine basit sayılacak havayolu bilet uygulaması yaptım WinForm App ile. C#'ı şu ana kadar sevdim diyebilirim. Bunun üstüne ne koymalıyım, nasıl bir yol izlemeliyim, sektördeki büyüklerim bu konuda yol gösterici olabilir mi? 2-3 gündür uyumuyorum, yol haritam ne olurla alakalı nasıl bir yol izlemeliyim bilmiyorum. Bölümümü seviyorum ancak bazı şeyleri kavraması benim için uzun sürdüğünde acaba yanlış bölüm mü seçtim demekten alıkoyamıyorum. Biraz uzun bir yazı oldu, içimi dökercesine. Hakkınızı helal edin, gelecek olan değerli cevaplara da şimdiden çok teşekkür ederim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Selamlar, kendini geliştirebilmek için ilk önce öğrenmek sonrasında proje geliştirmek lazım. En önemlisi yazılımın hangi kısmında proje üreteceğin önemli bir alan seçmen lazım (Web, mobil, otomasyon, oyun vs.) her seferinde kendini daha çok zorlayacak projeler geliştirmek gelişimini çok yukarı çıkartacaktır.

Son düzenleme:
Programlama kursları genelde basit konseptleri verdikten sonra o dilin altyapısını kullanan Frameworklere geçiyorlar. Mesela C# için .NET öğrenebilir ve backend alanına giriş yapabilirsiniz.

Ama bundan önce eğer bakmadıysanız OOP konseptine bakmanızı tavsiye ederim, bizde ilk sene bunun üzerine baya bir uğraştık, sonra ben yazın kendim backend çalıştım.

Üniversiteden bahsediyorsanız OOP 2. sınıfın 2. dönemi var hocam cpp ile öğreteceklermiş ama cpp kullanacağımı düşünmediğimden kendim erkenden OOP konseptine bakayım dedim teorik bilgi yüklü çünkü 2 gündür kurcalıyorum bakalım beynim yandı şimdilik. SQL'den sonra Unity'e bakış atmayı düşünüyorum çünkü geçen yıl okulda bir yazılım grubundan davet gelmişti. Oyun geliştirdiklerini ilgilenirsem gelebileceğimi söylediler ama bilgim olmadığından ötürü seneye bir daha görüşelim ilgilenirseniz diyerek kibarca reddettim. Ben bölüme girdiğimde yazılımla ciddi uğraşmaya başladım ondan önce pandemi döneminde HTML ile uğraşıyordum o kadar.

Yazılım/Programlama dediğimiz şey tek bir şey değil elbette. Dolayısıyla senin ne yapmak istediğin ile ilgili bu. Web uygulaması mı geliştirmek istiyorsun, form application mı, gömülü mü, mobil mi gibi gibi. Ayrıca her iş için adını bile duymadığın bir ton dil var. Burada olay dilden ziyade senin ne yapmak istediğin.

Eğer görsel tarafta kalmak istiyorsan Web uygulamalarını tavsiye ederim, benzer şekilde mobilde olabilir ama hep Front-end'de kalırsın görselle uğraşmak istiyorsan.

Ben veri akışını kontrol edeyim, yönlendireyim, yeniden şekillendireyim, yani veriyle uğraşayım diyorsan (application içindeki veriden bahsediyorum akıllara Data Analyst gelmesin.) Back-end'e yönlenmeni tavsiye ederim.

Ben yazılımsal bir ürün veya SaaS ile değil de bir ürün içinde çalışan yazılımla ile uğraşmak istiyorum diyorsan da gömülü yazılım tarafına geçmelisin. Bunun ne olduğunu tam anlamanız için şöyle bir örnek verebilirim; evinizde kullandığınız modemler, routerlar, ses kartları, macro özellikli klavye/mouse'lar, aracınızın multimedia kısmı gibi birçok ürün.

Gerçekten çok fazla alternatif alan ve alternatif dil var. Yani öncelikle ne yapmak istediğine karar vermelisin ki sonrasında diller de uzmanlaş. Ama dil farketmeksizin asıl mantık algoritma ve çözüm. Dil öğrenmek gerçekten çok kolay.

Bunun yazılımın çok alternatif alan ve sektörü olması kafamı karıştırıyor aslında ancak birkaç gündür mobil uygulama ve Unity için can atıyorum ikisine de bir ufak bakacağım. Dediğim gibi okuldan ayrı şekilde C# öğrenmeye başladım winform App ile temel şeyleri (Cden gelen bilgileri saymıyorum onun dışında form yapısı ve bazı fonksiyon çağrı biçimleri) öğrenip devam ettim ta ki Udemy de SQL'e gelene kadar SQL'e gelince SQL'den önce OOP'yi öğrenmem lazım diyerek 2 3 gündür OOP ile uğraşıyorum belli bir seviyeye gelene kadar SQL geçmeyi düşünmüyorum. Ondan sonra önümdeki 2.5 ay farklı alanları deneyeceğim ki kış sezonu geldiğinde artık kendimi o yönde yetiştirmeye eğitmeye başlayayım. İşin içine donanım giren herhangi bir şeyi kavrayamadım ondan dolayı sadece yazılımda kalmak istiyorum. Belki yanlış düşünüyorum ancak yazılımda keşfettikçe fikir sahibi oluyorsun bu alan bana uygun ya da değil diye o yüzden yazı olabildiğince keşif için kullanacağım.

En mantıklısını yaparsın. Zaten baktıkça neye daha yatkın olduğun da kendini belli eder. O yüzden aynen dediğin gibi ilerle.

En mantıklısını yaparsın. Zaten baktıkça neye daha yatkın olduğun da kendini belli eder. O yüzden aynen dediğin gibi ilerle.

Cevabınız için çok teşekkür ederim. Dediğim gibi şu an karanlık ormanda ışıksız yürüyorum bir yandan keyfili ancak zor verdiğiniz cevap bir nebze de olsa ışık tuttu yoluma teşekkürler tekrardan.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…