Yazılım/Programlama dediğimiz şey tek bir şey değil elbette. Dolayısıyla senin ne yapmak istediğin ile ilgili bu. Web uygulaması mı geliştirmek istiyorsun, form application mı, gömülü mü, mobil mi gibi gibi. Ayrıca her iş için adını bile duymadığın bir ton dil var. Burada olay dilden ziyade senin ne yapmak istediğin.
Eğer görsel tarafta kalmak istiyorsan web uygulamalarını tavsiye ederim, benzer şekilde mobilde olabilir ama hep Front-End'de kalırsın görselle uğraşmak istiyorsan.
Ben veri akışını kontrol edeyim, yönlendireyim, yeniden şekillendireyim, yani veriyle uğraşayım diyorsan (application içindeki veriden bahsediyorum akıllara data analyst gelmesin.) Back-End'e yönlenmeni tavsiye ederim.
Ben yazılımsal bir ürün veya saas ile değil de bir ürün içinde çalışan yazılımla ile uğraşmak istiyorum diyorsan da gömülü yazılım tarafına geçmelisin. Bunun ne olduğunu tam anlamanız için şöyle bir örnek verebilirim; evinizde kullandığınız modemler, routerlar, ses kartları, macro özellikli klavye/mouse'lar, aracınızın multimedia kısmı gibi birçok ürün.
Gerçekten çok fazla alternatif alan ve alternatif dil var. Yani öncelikle ne yapmak istediğine karar vermelisin ki sonrasında diller de uzmanlaş. Ama dil fark etmeksizin asıl mantık algoritma ve çözüm. Dil öğrenmek gerçekten çok kolay.