Az önce 1 dakika bile sürmeden bir Responsive, Mod duyarlı bir Web sitesi, Alt pageler, Formlar ve API oluşturdum. Ve evet haklısın Şu an bir Amazon vb. dünya devi markalar backendi AI'ye teslim etmez.
Web gelistirme UI'dan ibaret degil.
UI'da ondan ibaret degil.
En popüler ve kullanılanlardan bahsettim. Ne kadar da güzel cımbızla seçiyorsun kelimelerimi.
Popular != best choice. Node.js ile kullanilan belki onlarca farkli framework var. Projelerin konsepti degistikce, framework ve kompleksligi de degisiyor.
Ki tekrar soyluyorum: yeterli degiller. Hatta urettikleri kod cogu zaman inefficient. Cunku inefficient kod uzerien train edilmis modeller bunlar.
Ek olarak cimbiz degil bu. Sektoru iki teknolojiye indirgeyip yorum yaparak bir kisinin sektore yonelik fikirlerini yonlendiriyorsun.
Front end'i çoğu AI'ler nerdeyse oturtmuş durumda kaldı backend.
Aklina gelebilecek cogu modele erisimim var. OpenAI O1, O3, 4.5? Var. DeepSeek R1, V3, V2 Coder? Var. Claude 3.5, 3.7? Var. Gemini 2.0? Var.
Oturtmusluklari vs yok. Cogu zaman best practice'den de uzaklar. Workable bi seyler yapiyorlar mi? Meh, complexity dusukse evet. Complexity arttikca sacmalama da artiyor. Public repositorylerde yer alan kod nadiren kalitelidir. Cok nadiren. AI modellerinin kodlama becerileri bu repositoryler ustunde train ediliyor. Bilmedigi yerde ayrica AI modelleri "bilmiyorum" diyemez. Uydurur cunku istatistiksel modeller bunlar. En basit haliyle token agirligi hesaplayip karsiliginda token seciyor. Bilmedigi noktada yakin gelen bir token varsa onu alacak. KB'lerinin farkinda olan seylerden bahsetmiyoruz.
Hatta lazim olur;
Coding on Copilot: 2023 Data Suggests Downward Pressure on Code Quality (incl 2024 projections) - GitClear
Ek olarak 2024 DORA raporuna gore:
DORA | Accelerate State of DevOps Report 2024
Despite AI’s potential benefits, our research revealed [that] AI adoption may negatively impact software delivery performance. As AI adoption increased, it was accompanied by an estimated decrease in delivery throughput by 1.5%, and an estimated reduction in delivery stability by 7.2%.
Cevirisi:
AI'in potansiyel yararlarina ragmen, arastirmalarimiz, AI'in benimsenmesinin yazilim teslim performansini negatif etkileyebilecegini gosterdi. AI benimsenmesi arttikca, beraberinde teslim hizinda yaklasik %1.5'luk, ve teslim stabilitesinde* yaklasik %7.2 bir dusus getirdi.
Arastirma yap isterim. Amacim kiskirtmak degil, ancak yorumun bir kisiyi yonlendiriyor ve dogru bir sekilde yonlendirmiyor. Sektor arastirmasi yapmadan, rastgele yaziyorsun. Sektore girecek bir kisinin fikirlerini yanlis bir sekilde etkiliyorsun. AI muazzam bir teknoloji ancak teknolojinin arkasindaki fikri tam olarak arastirmadigin icin, yeteneklerini gerektiginden fazla abartiyorsun. Lutfen, arastir ve sonra yorum yap. Ezberden atip tutma. Kesin kanaatlerde bulunma.
Benim su yukarida anlattiklarim gecmise yonelik kesinlikler iceriyor. Gelecege yonelik degil. Gelecege yonelik, gecmise dayali, daha bilgiye dayali tahminlerde bulunuyorum.
Sektor hakkinda fikirlerinin kaynagini da sormustum:
AI'i hic gercekten buyuk bir proje tasarlamak icin kullanabildin mi? Sektore dair bilgin, tecruben ne ki bu kadar net kesin kanaatlerde bulunuyorsun?